Msakaa – libanesisk moussaka
Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Denna delikata moussaka är en Zeina Mourtadas många libanesiska favoriter.
– Min mamma brukade göra världens godaste msakaa, och detta är hennes recept. Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god, säger hon.
Recept ur boken ”Zeinas green kitchen”.
Ingredienser
3 auberginer, medelstora
0,5 dlRapsolja
1 Gul lök, stor
6 vitlöksklyftor
3 chilifrukter, om du gillar hetta (uteslut annars)
6 tomater, mogna (kan bytas ut mot konserverade krossade tomater)
2 mskTomatpuré
1,5 mskMynta, torkad, samt några extra nypor
2 dlVatten
400 gkikärter, konserverade (sköljda och avrunna)
1,5 tskSalt
2 krmSvartpeppar
3 mskOlivolja, att ringla över
4 mskpersilja, finhackad och färsk (till garnering)
Servering
Pitabröd, eller kokt ris
valfria råa grönsaker
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginerna i cirka 2 cm stora tärningar. Lägg tärningarna på en plåt och ringla över hälften av rapsoljan. Stek dem mitt i ugnen i 15–20 minuter, eller tills de är genomstekta och har fått färg. Rör om efter halva tiden. Ställ åt sidan.
2
Hacka lök, vitlök och eventuellt chili. Skär tomaterna i tärningar. Värm upp en gryta med resten av rapsoljan på medelvärme och fräs lök, vitlök och chili i cirka 5 minuter. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta och fräs i ytterligare cirka 5 minuter, eller tills tomaterna har mjuknat. Tillsätt vatten och kikärtor. Krydda med salt och peppar och låt grytan puttra under lock i cirka 30 minuter.
3
Strö ut auberginetärningarna ovanpå grytan, blanda inte ner dem. Strö över några nypor mynta och låt puttra utan lock i ytterligare 15–20 minuter.
4
Lägg upp grytan på ett stort fat, ringla över olivolja och toppa med persilja. Servera tillsammans med pitabröd eller ris och grönsaker. Smaklig spis!