Av Zeina Mourtada

Msakaa – libanesisk moussaka

Av Zeina Mourtada

(45)

Vad tycker du?

Msakaa – libanesisk moussaka

Maghmour, mnazale eller msakaa – kärt barn har många namn. Denna delikata moussaka är en Zeina Mourtadas många libanesiska favoriter.

– Min mamma brukade göra världens godaste msakaa, och detta är hennes recept. Grytan är mustig, smakrik och alldeles fantastiskt god, säger hon.

Recept ur boken ”Zeinas green kitchen”.

Libanesisk moussaka.

Ingredienser

3 auberginer, medelstora
0,5 dlRapsolja
1 Gul lök, stor
6 vitlöksklyftor
3 chilifrukter, om du gillar hetta (uteslut annars)
6 tomater, mogna (kan bytas ut mot konserverade krossade tomater)
2 mskTomatpuré
1,5 mskMynta, torkad, samt några extra nypor
2 dlVatten
400 gkikärter, konserverade (sköljda och avrunna)
1,5 tskSalt
2 krmSvartpeppar
3 mskOlivolja, att ringla över
4 mskpersilja, finhackad och färsk (till garnering)

Servering

Pitabröd, eller kokt ris
valfria råa grönsaker

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginerna i cirka 2 cm stora tärningar. Lägg tärningarna på en plåt och ringla över hälften av rapsoljan. Stek dem mitt i ugnen i 15–20 minuter, eller tills de är genomstekta och har fått färg. Rör om efter halva tiden. Ställ åt sidan.
2
Hacka lök, vitlök och eventuellt chili. Skär tomaterna i tärningar. Värm upp en gryta med resten av rapsoljan på medelvärme och fräs lök, vitlök och chili i cirka 5 minuter. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta och fräs i ytterligare cirka 5 minuter, eller tills tomaterna har mjuknat. Tillsätt vatten och kikärtor. Krydda med salt och peppar och låt grytan puttra under lock i cirka 30 minuter.
3
Strö ut auberginetärningarna ovanpå grytan, blanda inte ner dem. Strö över några nypor mynta och låt puttra utan lock i ytterligare 15–20 minuter.
4
Lägg upp grytan på ett stort fat, ringla över olivolja och toppa med persilja. Servera tillsammans med pitabröd eller ris och grönsaker. Smaklig spis!

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

  2. (65)

    Moussaka – Greklands goda gratäng

  3. (78)

    Zeinas gryta med smakrik jordnötssås

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Vegetariskt
    3. Mat från Mellanöstern

Vegetariskt

Visa alla
(0)

Hummus med citronolja

(1)

Grillad ananas

(2)

Auberginerull­ar med keso

(1)

Tacosallad med pasta