Catalaner med hallonsylt och glasyr
Catalaner är äkta kondisklassiker som inte alls är svåra att baka själv. Med fyllning av mandelmassa och hallonsylt toppade med lite glasyr blir de snabbt en favorit till fikan. Recept ur Birgitta Rasmussons bakbok ”Birgittas bästa recept vi minns”.
Ingredienser
Ingredienser
2.5 dl
Vetemjöl
0.5 dl
Socker
125 g
smör
1
Äggula
Fyllning
250 g
Mandelmassa
125 g
smör
2
ägg
1 dl
Hallonsylt
Glasyr
1 dl
Florsocker
1 msk
mjölk
Gör så här
1
Blanda mjölet, sockret, smöret och äggulan till en smidig deg. Låt den ligga i plastfolie i kyl 1 timme.
2
Förbered fyllningen: Riv mandelmassan. Rör smöret smidigt. Blanda i mandelmassa och äggen.
3
Klä aluminiumformar med degen. Lägg i lite hallonsylt. Klicka i fyllningen. Ställ formarna på en plåt. Grädda i 175°C, ca 20 min.
4
Låt kakorna kallna. Bred lite sylt över dem. Rör sockret och mjölken till en lös glasyr och glasera.