Päronpaj med lyxig kompott

Av Godare

(31)

Vad tycker du?

Päronpaj med lyxig kompott

Päronpaj. Ta vara på höstens fina päron och baka en god och vacker paj med lyxig päronkompott. Har du inga päron går det bra att använda äpplen i stället. Recept ur ”Blomster och bakverk” av Annelie Andersson.

Päronpaj med lyxig kompott

Ingredienser

Päronkompott

1,5 dlSocker, à 86 g
1 dlVatten
1 mskwhiskey, eller konjak
4 päron, medelstora päron à 125 g
0,5 tskKardemumma, hel

Pajskal

125 Smör , kallt, tärnat
3 dlMandelmjöl, à 50 g
2 dlMajsstärkelse, à 55 g
1,75 dldurramjöl, à 50 g
0,75 dlströsocker, à 86 g
1 tskpsylliumfrön, finmalda, (fiberhusk)
1 nypasalt
1 ägg, eller ett par msk vatten

Montering och gräddning

3 päron

Gör så här

1
PÄRONKOMPOTT: Koka upp socker, vatten och ev alkohol i en liten kastrull. Låt puttra en stund på medelvärme. Skala, kärna ur och skär päronen i tärningar. Lägg ner i kastrullen och koka utan lock tills päronen blivit mjuka, ca 15–20 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. När kompotten svalnat, mixa till en puré och rör ner nystött kardemumma. Kompotten kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.
2
PAJSKAL: Värm ugnen till 200°. Mixa tärnat kallt smör med alla torra ingredienser i matberedare. Tillsätt ägg och kör snabbt ihop till en deg som håller samman. Tryck med en gång ut degen jämnt i formen (cirka 28 cm i diameter), även upp på kanterna. Nagga med gaffel och ställ i kylen i en halvtimme. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
3
MONTERING & GRÄDDNING: Bred ut päronkompotten i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg ut tunt skivade päron i ett vackert mönster. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20–30 minuter. Känn med en provsticka att päronen är mjuka. Låt svalna.
4
Servera pajen som den är eller med en kula vaniljglass eller en klick vispad crème fraiche eller grekisk yoghurt. De senare gärna smaksatta med lite vaniljpulver. Förvara gärna pajen i kylen, den är god att servera lite kall.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (15)

    Hallonkladdkaka med lemon curd och maräng

  2. (45)

    Långjästa morotsfrallor

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Bakverk
    3. Paj

Bakverk

Visa alla
(1)

Bärpaj med creme caramel fyllning

(46)

Fluffiga äggmuffins med ost och bacon

(1)

Browniekakor med flingsalt

(1)

Skedkakor med brynt smör