Fransk cassoulet med anka och vita bönor

Av Godare

(1)

Vad tycker du?

Fransk cassoulet med anka och vita bönor

Cassoulet är en mustig, fransk gryta som både värmer och glädjer. Den innehåller en rad godsaker som bönor, fläsk, korv och confiterad anka. Kalaset toppas med knapriga brödsmulor och persilja. Bon appétit!

Fransk cassoulet med anka och vita bönor

Ingredienser

250 gTorkade cannellinibönor, eller vita bönor
100 gbacon
150 gLättsaltat fläsk
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
400 gkrossade tomater
5 dlKycklingfond
1 kvistrosmarin
4 Confiterade ankben, färdiga, ev kycklinglår/confiterade kycklinglår
400 gKorv, välkryddad, gärna rå
2 dlbrödsmulor
Salt
Peppar
smör, eller olja, för stekning
Persilja , hackad
gott bröd

Gör så här

1
Blötlägg bönorna över natten i rikligt med kallt vatten.
2
Skär bacon och fläsk i grova strimlor. Finhacka lök och vitlök.
3
Använd en stor stekpanna med höga kanter. Stek bacon och fläsk tills de är lätt gyllene.
4
Tillsätt lök och vitlök och fortsätt fräsa under omrörning tills löken är gyllene.
5
Tillsätt bönor, tomater, fond och rosmarin. Koka upp under omrörning, lägg på ett löst sittande lock och låt det hela puttra tills bönorna är helt mjuka, ca. 2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
6
Bryn låren i en stekpanna tills skinnet blir lite knaprigt. Dela korvarna och låt dem också få en snabb omgång i stekpannan.
7
Lägg lår och korv i böngrytan och låt puttra i ca. 20 minuter tills låren är genomvärmda och korvarna är genomstekta.
8
Stek ströbrödet gyllene och krispiga i ankfettet som är kvar i pannan. Låt gärna en pressad vitlöksklyfta stekas med.
9
Strö de knapriga smulorna och den hackade persiljan över grytan innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Läs vidare

  1. (1)

    Boeuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

  2. (1)

    Fransk löksoppa

  3. Lär dig göra bakverk som i Frankrike

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gryta
    3. Kött

Gryta

Visa alla
(1)

Högrevsgryta med ingefära och stjärnanis

(1)

Kyckling i krämig dragonsås

(1)

Marockansk kycklinggryta

(1)

Mustig kycklinggryta med vin