Gräddgratinerad mandelpotatis

Av Lise Finckenhagen

Gräddgratinerad mandelpotatis är en riktigt god variant av den klassiska potatisgratängen. Självklart toppad med ost. Perfekt tillbehör till exempelvis helstekt kött med vitlök och rosmarin.

Gräddgratinerad mandelpotatis

Ingredienser

Ingredienser

1 kg
mandelpotatisar
4 dl
grädde
2 dl
mjölk
2
vitlöksklyftor
Salt och peppar
100 g
Riven ost, gärna en blandning av parmesan och vanlig ost

Gör så här

1
Skala potatisen och skär den i 3 mm tjocka skivor – en mandolin är utmärkt att använda.
2
Koka upp grädde och mjölk i en stor kastrull. Tillsätt finhackad vitlök, eller mosa den med en gaffel, och krydda gräddmjölken ordentligt med salt och peppar.
3
Blanda i potatisskivorna och låt puttra i ca. 15 minuter. Rör om försiktigt med en slickepott så att det inte bränner fast i botten.
4
Häll allt i en smord ugnsform. Strö över osten och gratinera gratängen i 180 grader i cirka 40 minuter, eller tills potatisskivorna är helt mjuka.

Vad tycker du om receptet?

Vad tycker du?

Sätt betyg

Läs vidare

  1. Ostig pastagratäng med svartkål och vitlök

  2. Blomkålsgratäng – lättlagad, krämig och god

  1. Ämnen

    1. Recept
    2. Gratänger
    3. Tillbehör
decoration divider

Gratänger

Visa alla

Fiskgratäng med bacon

Fyllda pastarullar

Moussaka

Makaronigratäng