Här är de godaste alkoholfria dryckerna

Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge listar sina fyra favoriter

Publisert:

För den som inte vill eller kan dricka alkohol finns en rad alkoholfria alternativ – så kallade “no & low”- drycker.

Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge har tagit ett snack med några framstående producenter.

Suget efter alkoholfria drycker ökar och idag finns en rad goda varianter för den som inte vill, eller kan dricka alkohol.

Anders Sandberg har en lång karriär som bartender i Stockholm. Han har jobbat på barer som Berns, Le Rouge och Pharmarium. Sedan 2017  är han även personen bakom Sandberg Drinks Lab som producerar drinkkomplement i Vasastan i Stockholm.

– Folk blir mer dryckesintresserade och dricker mer kvalitativt och det kommer nog att spilla över på det alkoholfria, säger Anders.

Anders insåg att det saknades roliga och goda komplement på den alkoholfria marknaden.

Även Murray Paterson, baserad i Köpenhamn och med rötter inom cidertillverkning i Storbritannien, startade sitt dryckesföretag i Köpenhamn Murai av samma anledning

– Jag tyckte det saknades seriösa alkoholfria drycker på marknaden. Så därför startade jag Murai, säger Murray Paterson.

Alkoholfria alternativ på stjärnkrogar

Försäljningen och intresset ökar årligen för drycker i segmentet “No & Low” – drycker som är helt utan alkohol eller med låg en alkoholprocent, enligt SCB. En trend som även märks i restaurangbranschen.

I februari 2021 öppnade pop-up baren IMA i Stockholm som enbart serverade vad de kallade alkoholbefriade drinkar under tre veckor.

På stjärnkrogar finns det numera alltid möjlighet att välja ett alkoholfritt dryckespaket till sin avsmakningsmeny och på Tjoget, en av världens 50 bästa barer, i Stockholm står de alkoholfria drinkarna med som en självklarhet i drinklistan.

Fler roliga alkoholfria drycker

Försäljningen av dyrare viner har ökat under det senaste året och parallellt har priset för alkoholfria drycker ökat med 3,3 procent, enligt SCB.

Det här kan också ses som en indikator på att vi kommer att få se ännu fler roliga och goda alkoholfria drycker på den svenska marknaden inom en snar framtid.

Murray Paterson och Anders Sandberg.
Murray Paterson och Anders Sandberg.

Goda alkoholfria drycker

Vill du också testa alkoholfria dryckesalternativ? Här har Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge valt ut sina fyra bästa alkoholfria drycker. 

Sandbergs Drinklab

Persika & Neroli Cordial, 50 cl, från 175 kr +++++

Den perfekta drinkmixen! Den här görs på Persika och Neroli, den senare är en typ av eterisk olja från pomeransträd. Oljan kan dofta och smaka på många olika sätt och här kommer den fram som blommig, något bitter och med en doft och smak av apelsin. Tillsammans med persikan blir det en lätt och fräsch drink - toppa bara med bubbelvatten eller tonic och servera på is. En otrolig mix som passar perfekt att starta eller avsluta kvällen med. 

  • Köpställe: Finns i välsorterade matbutiker, i butiken Cervera och på sandbergdrinkslab.com 
Sandbergs Drinklab Persika & Neroli Cordial
Sandbergs Drinklab Persika & Neroli Cordial

Muri

Passing Clouds, 75 cl, 195 kr +++++

En dryck som har vita vinbär som bas och en herrans massa andra ingredienser, bland annat kefir och kvass. Det här är en typ av fermenterad dryck och visst går tankarna till mousserande vin när det är i glaset. Drycken är aromatisk med mycket frukt, bred på paletten och vägs upp av en fräsch syra. Det finns en fruktig flörtighet och komplexitet i glaset som gör att drycken upplevs som både rolig och seriös att dricka. Drick som fördrink, till rätter med spetskål eller skaldjur.

  • Köpställe: Finns att köpa på dryckesbutiken.se 
Muri Passing clouds
Muri Passing clouds

Pona

Pink Grapefruit, 33 cl, från 25 kr ++++

Bittert och syrligt- smakar grapefruit helt enkelt! Pärlande dryck med en bra densitet och fräsch syra som gör att drycken kan bära upp sig mot mat utan att kännas för tunn eller ostrukturerad. Lika god med eller utan is i glaset. Drick den här till ugnsbakad kyckling med skysås och sallad. 

  • Köpställe:Finns i välsorterade matbutiker.
Pona pink grapefruit
Pona pink grapefruit

Gotlands bryggeri

Easy Rider Bulldog, 33 cl, från 15 kr ++++

En ofiltrerad IPA som är lite fruktig både på doft och på smak. Ölen är avrundad och något krämig i stilen med en tydlig maltighet.  En liten beska kommer som en skjuts i efterhand med en angenäm syra. En öl som funkar både som sällskapsdryck eller till mat, drick till exempel ihop med kåldolmar.

Köpställe: De flesta systembolag och matbutiker 

Gotlands bryggeriEasy Rider Bulldog.
Gotlands bryggeriEasy Rider Bulldog.

Annons

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.