Vinbarer att besöka i Göteborg

Guide till barerna du inte får missa

Publisert:

Vinsugen? Åk till Göteborg! Här kryllar det av mysiga krypin, stökiga jazzbarer och klassiskt franska bistron med imponerande vinlistor.

– Det finns ett superstort utbud av bra ställen, säger sommelieren Kajsa Hult.

Att sitta på en mysig bar, beställa in lite småplock och be bartendern om ett gott vin är ett perfekt sätt att avsluta arbetsveckan, umgås med vänner eller lära känna sin nya dejt.

– Göteborg är en jättebra vinstad där man enkelt kan gå på vinbarer en hel lördag, från förmiddag till sent på natten utan att få slut på alternativ, säger Kajsa Hult.

Hon doktorerar i måltidskunskap, är utbildad sommelier, bor i Göteborg –och har full koll på var man kan få sig ett gott glas vin i staden.

– Vad som märks tydligt i Göteborg är att scenen av naturliga viner ökar mer och mer. Men också utbudet av viner från små och mindre kända producenter.

Så oavsett om du är en inbiten vinfantast eller riktig novis så finns det mycket att utforska. Här har hon listat sina sex favoritbarer i Göteborg. Anteckna och korka upp!

Gastronomiexperten Kajsa Hult har koll på bra vinbarer i Göteborg.
Gastronomiexperten Kajsa Hult har koll på bra vinbarer i Göteborg.

Bar la Lune

Jätteliten lokal, sjukt mycket vin. Så beskriver Kajsa den hajpade Bar la Lune. Hit kommer både kunniga sommelierer, vinälskare och nyfikna amatörer för att trängas på 24 kvadrat i Vasastan.

– Alla möjliga människor går dit. Jag hänger där, mina föräldrar hänger där. Det är faktiskt mitt absolut bästa vinbarställe med otroligt tillmötesgående personal, säger Kajsa.

Inredningen beskriver hon som stökig men elegant. Modern konst pryder väggarna medan lamporna ser ut att vara inköpta på auktion.

Och så möts man såklart av hyllor fyllda med vin. Trots den ringa storleken gömmer sig här 150 olika flaskor vin från golv till tak och på lagret finns ytterligare ett par-tre tusen. Fokus ligger på ekologiska och biodynamiska viner.

– Men de har också en bra balans mellan ofiltrerade skalmacererade- och eleganta viner. De är klassiskt skolade med intresse för Frankrike, men har också jättemycket annat från andra länder. 

 • Adress: Vasa kyrkogata 1
 • Bra att veta: Alla glas kostar 135 kronor.
 • Mer information: barlalune.se
Bar la Lune i Göteborg
Bar la Lune i Göteborg

Unity jazz

Gillar du gott vin, stökig stämning, hög puls och levande jazz är det här stället för dig, enligt Kajsa.

– Det är så gött att gå dit och sitta i bardelen, dela på en flaska, beställa en ”pickelback” och beställa lite goa smårätter.

Baren ligger mitt i stan, som en del av ett litet kollektiv av tre barer. Inredningen är dov med tegelvägg, stora mörkblåa draperier på väggarna, höga bord och barig stämning.

Vinerna är naturliga, maten säsongsbaserad och musiken ofta live.

 • Adress: Kyrkogatan 13
 • Bra att veta: De kvällar de har livespelningar kostar konsertbiljetten 120 kronor.
 • Mer information: unityjazz.se
Unity jazz
Unity jazz

Champagnebaren

På Champagnebaren spills champagne från ett femtiotal champagnehus i glasen tisdag till lördag varje vecka.

– Här finns en rad olika egenimporterade champagner att välja mellan. De har också flera mindre vanliga sorter som kallas ”odlarchampagne” från små producenter.

I köket är fisk och grönsaker huvudfokus, men även delikatesser i stort och smått, ostron, hantverksostar och charkuterier.

– När jag går dit dricker jag helst Charles Dufour Bulles de Comptoir och käkar oliver eller sardeller till. Men jag tipsar om att lyssna på de som jobbar där, de har sjukt mycket champagnekunskap.

Lokalen är liten med två rum och en liten bar där kockar lagar mat framför gästerna.

 • Adress: Kyrkogatan 13
 • Bra att veta: De har en mysig innergård.
 • Mer informarmation: champagnebaren.se
Champagnebaren har en fin uteservering.
Champagnebaren har en fin uteservering.

Wolfgang vincafé

Sugen på ett glas vin – redan innan lunch? Då kan du gå till Wolfgang Vincafé. Här serveras mat, vin, öl och kaffe från förmiddag till kväll hela veckan i en kontinental atmosfär.

– Det är en sjukt snygg lokal, inredningen är typ art déco, eller tidigt 1900-tal med stilren inredning med brun panel.

Restaurangens egen vinkällare är fylld med framför allt franska viner. Många av vinerna som erbjuds går att få på glas, och desto fler på flaska.

– De har riktigt bra viner. Ofta från småproducenter. Väldigt elegant och stilig lokal och prestigefylld vinlista, så kan jag sammanfatta det.

 • Adress: Västra Hamngatan 24
 • Bra att veta: På fredagar finns öppna vinprovningar.
 • Mer information: wolfgangvincafe.se
Wolfgang vincafé
Wolfgang vincafé

Björns bar

Björns Bar är en av Göteborgs mest klassiska vinbarer som serverat stans vindrickare goda viner och smårätter sedan 2006. Här kliver man ner i en källare som har högt i tak, högt tempo och ett litet kök som serverar mat fram till stängning klockan 3 på natten

– Det här är den perfekta vinbaren att gå till sent på kvällen. Så kan man beställa gott vin, svingoda nattmackor eller en rejäl charkbricka att avsluta kvällen med. Eller ostron och anklever om man har spenderarbyxorna på sig.

De importerar mycket av vinet själva som domineras av Frankrike.

– Eftersom de importerar mycket själva finns det intressanta viner som inte finns på andra ställen.

På Björns bar ordnas även olika typer av provningar, av vin men också whisky och cognac.

 • Adress: Viktoriagatan 12, Göteborg
 • Bra att veta: Vinbaren hör ihop med stjärnkrogen Koka som ligger på våningen ovanför.
 • Mer information: bjornsbar.se
Björns bar
Björns bar

Mestiza

Det här kallar Kajsa för en ”hidden place” – en mysig kvarterskrog vid Skanstorget.

– Det är superstökigt, ungefär som att komma in i någons vardagsrum. De säger själva att ”de vill göra kaos på bordet”, inredningen är huller om buller med blandade bord och stolar. Och såklart jättemycket gott vin.

Även namnet Mestiza står för blandning. Menyn har bland annat rätter från södra Europa och Latinamerika. Här kan du exempelvis beställa jamon iberico de bellota och osttallrik.

– Även vinlistan är blandad, en del biodynamiska viner och en hel del äldre årgångar med fokus på Frankrike och Italien. 

I vinbaren Mestiza vid Skanstorget kommer smakerna från hela världen.
I vinbaren Mestiza vid Skanstorget kommer smakerna från hela världen.

Ny på vinbarer?

För dig som är nybörjare på vin eller har för vana att beställa ”husets” kan en lång vinlista kännas skrämmande. Men så behöver du verkligen inte känna, lovar Kajsa.

– Be personalen om hjälp. De har ofta sjukt mycket kunskap så fråga vad de har på glas och vad kan de rekommendera. Det är mitt tips.

Annons

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.