Hur smakar korkskadat vin?

Sarah Lindstrand Mboge slår hål på myterna

Publisert:

Om ett vin är korkskadat så känner du det oftast redan på doften.

– Det brukar lukta som våt kartong eller unken källare. Det kan också lukta väldigt mycket som en våt kork, säger Sarah Lindrstand Mboge.

Korkskadade viner är vanligare än man tror – ungefär tre procent av alla viner med naturkork är korkskadade.

Trots det finns det fortfarande många myter kring korkskadade viner. I klippet går Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge igenom flera av myterna – som att korksmulor i vinet skulle vara ett tecken på att det är korkskadat.

– Korkdefekten börjar redan i korkekarnas bark. Alltså det man gör korkarna av. Det är ett svampangrepp som trädet utsätts för, säger hon.

Vinproducenterna gör såklart allt för att förhindra att korkarna skadas, men ibland slinker några korkar igenom.

– Det som händer är att en dålig kork sätts i en vinflaska och då uppstår en kemisk reaktion som heter TCA. Den syns inte men luktar väldigt mycket.

  • Hur känner man igen ett korkskadat vin?

Ett korkskadat vin har en speciell doft, som vissa tycker påminner mycket om lukten av blöt hund eller en fuktig jordkällare - unken och trist. Smaken är platt, trist med återkommande inslag från doften.

– Men jag tycker det mest bara luktar kork och att vinet saknar frukt, säger Sarah.

I klippet berättar hon mer om korkskadat vin – och visar hur du kan vara säker på att få ett vin utan korkeffekt nästa gång.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.