Fem goda viner till pastafavoriterna

Publisert:

Pasta finns i världens alla färger och former - och det finns minst lika många goda pastasåser. Men vad dricker man till? Godare tipsar om fem goda pastafavoriter med matchande vin - snart kommer du garanterat ha en ny favoritkombo när det kommer till pasta och vin!

Vin till pastasallad med kassler

I den här krämiga pastasalladen med kassler och majs finns det både fett och lite sött. Drick ett vitt vin som upplevs större på paletten för att matcha densiteten i maträtten. Men att både äta en krämig maträtt och dricka ett stort och ”oljigt” vin kan bli för mycket - välj därför ett vin som dessutom har en frisk syra som kan ”skära igenom” det feta i maten.

(38)

Krämig pastasallad med kassler

Tips på vin: Cono Sur, 2020 Single Vineyard Chardonnay

Finns på: Systembolaget, nr 6522

Pris: 119 kronor

Vin till pasta med lövbiff och champinjoner

Är det här den perfekta höstpastan? Svar ja! Det här är en krämig och mustig pasta som är nästintill beroendeframkallande. Till den här funkar det toppen att dricka ett rött mustigt vin, gärna med lite gröna toner - det kommer att komplettera pastan perfekt.

(289)

Pasta med lövbiff och champinjoner

Tips på vin: Xavier Vignon, 2020 Côtes du Rhone

Finns på: Systembolaget, nr 2151

Pris: 109 kronor

Vintips till pasta med tomat och mozzarella

Den perfekta varje-dag pastan! Perfekt till vardags men passar lika bra som lyxig helgpasta eller att bjuda på när man får sällskap. Mozzarella är ju en väldigt delikat ost medan tomaten tillför både sötma och syra. Välj ett vin som är fruktdrivet vin som inte tar över mozzarellaosten och som har en syra som matchar tomaten.

(22)

Pasta med tomater och mozzarella

Tips på vin: Cantina Zaccagnini, 2021 dal Tracetto Pecorino

Finns på: Systembolaget, nr 70297

Pris: 99 kronor

Vin till pasta rosso

Pasta pesto - fast lyxvarianten som du kommer vilja äta varje dag! Den här goda och snabba pastan med soltorkade- och körsbärstomater serveras i en krämig sås. Tillsammans med ett fruktigt, lättare rödvin har du en oslagbar vardagskombination.

(19)

Pasta rosso – familjens favorit

Tips på vin: Meinklang, 2020 Pinot noir

Finns på: Systembolaget, nr 75093

Pris: 129 kronor

Vintips till pasta med räkor och parmesan

Den här pastan kommer få dig att drömma dig bort till den italienska Rivieran i ett nafs. Räkor, parmesan och grädde - bara goda grejer som man vill äta massvis av. Till skaldjur dricks med fördel vita viner, liksom till den här pastan. Välj ett vin som har mineraltoner och fräsch syra för att få till den ultimata kombinationen.

Tips på vin: Bodegas Joaquín Rebolledo, 2021 Godello

Finns på: Systembolaget, nr 2553

Pris: 119 kronor

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.