”Redan efter tre fyra glas var jag lite vimmelkantig”
Jill Johnson om nya rollen som sommelier
Lagom till våren släpper Jill Johnson sitt sjätte vin; en rosé. För ja, den här sångerskan har även gått och blivit sommelier.
– Utbildningen var ett uppvaknande i hur lite jag vet om vin.
Här berättar hon om kärleken till mat och vin, varför hon inte är särskilt förtjust i naturviner – och hur du får till en lyckad vinprovning hemma.
Bland det bästa Jill Johnson vet är samtalet människor emellan, över ett glas vin och en bit mat.
– Man kan sitta i timmar, och det är där alla sanningar kommer fram.
Med ett skratt lägger hon till att det kan vara en åldersfråga. Jill Johnson fyller 50 i år, närmare bestämt den 24 maj.
– Jag brukar säga att jag är på rätt sida om mitten nu. Med det sagt känner jag mig tacksam över att få fylla 50. Livet går upp och ner för oss alla, men jag är frisk och bottnar där jag står som människa.
Hon firar det med krogshowen ”Simply the best”, men hon ska även ha en fest med vänner – och har reflekterat över hur pirrigt det känns.
– I jobbsammanhang är jag van att stå i centrum, och känner mig supertrygg med det. Men det här känns förvånansvärt läskigt. Jag vill verkligen hålla Mattias i handen i detta, och då har jag ändå bara bjudit mina närmaste vänner. Det är absolut ingen kändisfest, men det är mer sårbart när jag går utanför artistrollen.
Hon firar också med att släppa rosévinet Nashville stories rosé, vilket är det sjätte i hennes serie av viner.
– Tidigare var jag ingen stor rosé-drickare, jag tycker att de alldeles för ofta smaka artificiellt eller bubbelgum. Jag är glad att det här vinet smakar riktig frukt, röda bär och smultron.
Paradrätten – ”riktig comfort food”
Jills matintresse har vi känt till länge, inte minst genom att hon har släppt flera kokböcker – och det har följt henne genom livet.
– Jag pratar med mina döttrar om att kärleken till mat på ett sätt är ett arv. Jag tänker att människor som inte tycker att mat är särskilt viktigt, kanske inte har fått uppleva omfamningen som mat kan vara, som en moders omsorgsfullt lagade rätt, eller kärlekens måltid mellan två älskade.
Jills mamma lagade mycket mat. Det kanske inte var stordåd varje dag, men familjen satt ner och åt tillsammans.
– Hon gjorde också smakrika långkok och bakade godsaker till oss. Och till högtider, som jul och påsk, var det dignande bufféer.
Jill tycker inte att hon själv är någon fantastisk kock, ”därför tackade jag nej till Sveriges mästerkock VIP”, men hon gillar att stå i köket.
– Det första jag gör när jag kommer hem från en turné är att åka till affären, handla lite planlöst och sedan sätta igång olika storkok. För mig är det ett sätt att landa igen.
Har du någon paradrätt?
– Ordet paradrätt låter lite väl flådigt, men en rätt som jag återkommer till är italienska köttbullar. Jag använder fina ingredienser, för tomatsåsen som är kvar när köttbullarna tagit slut, har kokat i timmar och är gudomlig att jobba vidare på. Den kan man ha till pasta, eller grönsaker fyllda med ris. En favorit hos barnen, som också var min favorit i barndomen, är kyckling med ris och curry. Jag kokar en hel kyckling, låter den svalna, plockar den och serverar med ris, currysås och mango chutney. Riktig comfort food!
Även vinintresset kommer delvis hemifrån. Jills föräldrar var med i Munskänkarna, och efter konfirmationen fick hon smaka om hon ville.
– Det var nog starten, sedan har det även kommit med jobbet. I min bransch är det antingen skitdålig mat och dryck, eller så blir man bortskämd med fina middagar och goda viner.
Det var ett uppvaknande i hur lite jag vet om vin.
När Jill för några år sedan inledde sitt vin-samarbete med Spring wine & spirits och fick jobba med människor som vigt sitt liv åt detta, kände hon att hon ville respektera deras kunskap genom att utbilda sig, ”det var det minsta jag kunde göra.” Så under pandemin, när hon fick lite tid över, gick hon en sommelier-utbildning.
– Det var ett uppvaknande i hur lite jag vet om vin. Jag hade inte förstått vilket oändligt universum vin är. Det är så många parametrar, allt ifrån odlingarna och hur klimatberoende de är, till hantverket, kemin, smakerna och dofterna.
Hon insåg också hur tufft det kan vara att plugga.
– Jag hade inte studerat sedan jag slutade gymnasiet. Som tur var gick min sambo Mattias, som är utbildad psykolog, kursen med mig. Han peppade och hjälpte mig med studieteknik.
Hon fick sitt diplom förra sommaren, men tror inte detta är hennes framtida karriär.
– För mig är det en ynnest att få vara med på den här resan att utveckla viner. Fast vem vet, när jag och Mattias blir pensionärer kanske vi flyttar till Sydeuropa och producerar viner för att det är kul.
Hon skrattar till och berättar att hennes sambo blev kursetta, och att han sedan dess excellerat i köket.
Rätt vin till rätt mat
– Jag är van att vara den som lagar mat, men när vi är tillsammans och det ska lagas något extra gott överlåter jag det till honom. Han får gärna välja vin också. Det sorgliga i det underbara är att jag själv nästan har slutat titta på vinlistorna när vi går ut, jag överlåter valet på honom. Det är dumt, för kunskap behöver upprätthållas.
Hur involverad har du varit i att ta fram dina Nashville stories-viner?
– Så involverad jag bara kan. Det började med en vinprovning på en restaurang i Stockholm. Där fick jag i blindo prova olika blends, för att rama in vad som är min stil. Det var ett himla smakande, vilket är svårare än man tror när man inte är van. Redan efter tre fyra glas var jag lite vimmelkantig. Sedan skickade de hem olika satser till mig, som jag fick prova i lugn och ro. Jag återkom hela tiden samma vin, vilket jag inte visste eftersom det var blindtest. Det blev mitt rödvin. Sedan har proceduren fortsatt.
Dina viner är ekologiska. Hur tänker du kring klimatfrågan i relation till mat och vin?
– Jag kan inte säga att jag bara handlar ekologiska viner, jag är för nyfiken och unnar mig att prova oavsett. Däremot handlar jag ofta ekologiska råvaror, och gillar att köpa mat med kort datum. Jag är ganska kreativ i min matlagning, så finns det exempelvis tre påsar halvbruna bananer på rea, så tar köper jag dem, bakar banankaka och fryser in resten till smoothie. På så sätt blir maten både klimatsmart och billigare.
Vad gillar du bäst, rött, vitt, rosé eller bubbel?
– Hade du frågat mig innan sommelier-utbildningen hade jag svarat rött, men idag finns det inget jag inte dricker. Allt handlar om att sätta rätt vin till rätt mat. Allt är en upplevelse.
Vad tycker du om de trendiga naturvinerna?
– Trender är viktiga, för att skapa intresse och nyfikenhet, även om jag själv är lite för traditionell för att uppskatta dem helt och fullt. Jag har druckit några fantastiska naturviner, men fler dåliga än bra - enligt min smak.
Jill och Mattias tycker om att resa tillsammans.
– Jag reste mer med Mattias första året vi var tillsammans än jag hade gjort hela mitt vuxna liv med min exman.
Och med sig ut på resorna följer såklart mat- och vinintresset.
– Vi har besökt några vingårdar, i USA, Italien och Grekland, men ofta har det varit i samband med jobb. Jag längtar till en lite friare tid, då vi kan cykla runt mellan vingårdarna i Bourgogne.
Jill Johnson
- Ålder: 49. (50 i slutet av maj)
- Familj: Sambon Mattias Elg, och döttrarna Havanna, 18, och Bonnie, 13.
- Bor: I Ängelholm.
- Gör: Artist och programledare.
- Aktuell med: Vinet Nashville stories organic rosé. I maj hyllas hon med tre konserter på Malmö live, ”Jill Johnson i våra hjärtan”, och uppträder med en symfoniorkester förstärkt med storband. I höst kör hon showen ”Simply the best” på Draken i Göteborg.
Jills 3 tips till vinprovningen hemma
- Välj väldigt olika viner. Det ska vara lätt och roligt för alla att delta, så servera inte tre närliggande viner. Du kan exempelvis ta viner från olika delar av världen, kanske en pinot noir från Frankrike, en från USA och en från Tyskland, för att visa hur olika en druva kan smaka när den odlas i olika klimat.
- Servera något ätbart. Det kan vara alltifrån lagad mat till lite plock. Maten förändrar nämligen upplevelsen av vinet. Har du ett vin med mycket tanniner, så låt folk prova vinet innan och efter en köttbit. Det händer mycket när saliv får möta proteiner. Ett vin som känns strävt innan, kan bli lent.
- Gör det lekfullt. Man kan även prova vinerna med citron och Marshmallow för att se hur vinerna reagerar med grundsmakerna syra och sötma.