10 viner från otippade platser – från Libanon till Tasmanien

”Det här är inte druvor som man hör talas om varje dag”

Publisert:

Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge väljer tio spännande viner som tar dig på en smakresa jorden runt.

Vad sägs till exempel om riesling från Chile eller rött från Libanon? Hoppas det smakar!

Ofta är det lätt att välja samma vinflaska, med druvor som man känner igen – det är gott och man vet vad man får.

Men en stor del med charmen när det kommer till vin är att det finns så otroligt många alternativ, från världens alla hörn.

Vin görs i hela världen, från Sverige i norr till Argentina i syd. Druvor passar olika klimat och ter sig olika beroende på var de odlas - och beroende på vem som odlar dem.

Här kommer tio o-klassiska favoriter, och vad du helst äter till.

”Vin från Libanon? Jajamensan, och producenten är nästintill ikonisk”, skriver Sarah om ett av vinerna.
”Vin från Libanon? Jajamensan, och producenten är nästintill ikonisk”, skriver Sarah om ett av vinerna.

Bubbel

Wiston Estate

2014 Blanc de Noirs

Mousserande vin från södra England för en rätt saftig peng? Det är värt det, jag lovar! Södra England bubblar när det kommer till produktionen av mousserande viner, och det är en väl värd investering. Området har dessutom samma jordmån som Champagne i Frankrike vilket ger en klar fördel.

  • Så smakar det: Det här vinet görs på druvan Pinot Noir och här hittar man röda äppelskal, kanderat apelsinskal och nötter. Väldigt vibrant, energiskt och generöst vin med några år på nacken som har en otrolig elegans och längd.
  • Passar till: Fågelrätter
  • Finns på: Systembolaget, nr 56049 (Beställningssortimentet), 735 kr
Wiston Estate
Wiston Estate

Jansz

Premium Cuvée

På ön Tasmanien utanför den Australiensiska kusten produceras det mousserande vin för fullt.

  • Så smakar det: Detta bubbel bjuder på gula äpplen, lite kex och är tydligt fruktigt i stilen. Generösare i stilen och en pigg syra som avslut.
  • Passar till: Smårätter
  • Finns på: Systembolaget, nr 7957, 199 kr
JanszPremium Cuvée
JanszPremium Cuvée

Sav 1785

Pétillant Naturel

Sverige är med i matchen som vinproducerande land, men att kalla det här ett mousserande vin är en modifikation av sanningen - de här bubblorna görs nämligen av björksav. Genom att borra ett litet hål i trädet tappas björksaven innan den jäses på flaska.

  • Så smakar det: Slutprodukten är ett fruktigt mousserande med en liten restsötma som drar tankarna till päron och örter.
  • Passar till: Vegetariska rätter
  • Finns på: Systembolaget, nr 77440 (Beställningssortimentet), 119 kr
Sav 1785
Sav 1785

Casa Clara

2020 Capela

Antão vaz och Arinto kanske inte är druvor som man hör talas om varje dag, men den sistnämnda druvan är faktiskt relativt vanlig i Portugal.

  • Smakar: Det här vinet levererar en härlig varm gulfruktighet med en pigg syra och lite generösare struktur.
  • Passar till: Fisk och vegetariska rätter
  • Finns på: Systembolaget, nr 2124, 99 kr
Casa Clara
Casa Clara

Saint Clair

2022 Vicars Choice Sauvignon Blanc

På andra sidan jordklotet, i Nya Zeeland, är Sauvignon Blanc drottning. Druvan står för 80% av all vinproduktion i landet.

  • Smakar: I den här flaskan går det att hitta tydligt klassiska sauvignon blanc markörer: krusbär, nässlor och lime. Passar toppen för den som gillar aromatiska viner med hög syra.
  • Passar till: Getost, somriga sallader
  • Finns på: Systembolaget, nr 12000, 109 kr
Saint Clair
Saint Clair

Luis Felipe Edwards

2019 Marea Riesling

Riesling från Chile? Tysklands nationaldruva har tagit sig hela vägen över Atlanten och visar sig här i en varmare stil.

  • Smakar: Aromatiskt och druvtypiskt i stilen med yppig grön frukt, men är något generösare i stilen. Uppfriskande syra som avslutar med en liten sälta.
  • Passar till: Grillade skaldjur
  • Finns på: Systembolaget, nr 2779 (Beställningssortimentet), 139 kr
2019 Marea Riesling
2019 Marea Riesling

Orange vin

Askaneli Brothers

2020 Rkatsiteli Qvevri

Vin har sin vagga i Georgien. Orange vin (skalmacererat vin) är ett väldigt gammalt sätt att göraa vin på. Här slås de två samman: orange vin från Georgien. Vinet görs på druvan Rkatsiteli som är vida planterad i den forna öststaterna.

  • Smakar: Här hittas apelsinskal, en angenäm kryddighet och fallna äpplen.
  • Passar till: Indiskt, kycklingrätter med frukt
  • Finns på: Systembolaget, nr 2195, 148 kr
Askaneli Brothers
Askaneli Brothers

Rött vin

Bodegas Trapiche

2021 Malbec Oak Cask

Ett vin som levererar extra allt på Argentinas poppisdruva Malbec. Druvan har sitt ursprung i Frankrike men det odlas mest i Argentina.

  • Smakar: Här finns det mörka bär, mycket ekfat och en tydlig tanninstruktur. Vinet är stort och tar definitivt plats på paletten.
  • Passar till: Grillat nötkött
  • Finns på: Systembolaget, nr 16554, 95 kr
Bodegas Trapiche
Bodegas Trapiche

Chateau Musar

2016

Vin från Libanon? Jajamensan, och producenten är nästintill ikonisk. Vin har
producerats i Libanon i ungefär 6000 år, men denna producent har varit verksam sedan början av 1900-talet. Druvorna är klassiska franska: Cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Det kostar en slant, men värt pengarna.

  • Smakar: Vinet är kraftfullt strukturerat med tydliga tanniner och ekfatstoner. Frukten har med några år på nacken hunnit bli mer mogen och åt det torkade hållet.
  • Passar till: Lammkött
  • Finns på: Systembolaget, nr 7463, 439 kr
Chateau Musar
Chateau Musar

Kir-Yianni

2018 Ramnista Xinomavro

Rött från Grekland på druvan Xinomavro. Druvan brukar liknas vid Nebbiolo då den producerar eleganta och tanninrika viner.

  • Smakar: Snyggt och komplext där det går att hitta olivspad från svarta oliver, örtighet samt röda- och blåa bär.
  • Passar till: Pastarätter
  • Finns på: Systembolaget, nr 2070, 149 kr
Kir-Yianni
Kir-Yianni

Alkoholfritt

Oddbird

Spumante Rosé

Fruktig och bärig rosé med en härliga bubblor. Flörtig, somrig och lätt att tycka om är detta alkoholfria alternativ till prosecco som görs på druvorna glera och pinot noir.

  • Passar till: Plockmat
  • Finns på: Systembolaget, nr 11943, 88 kr
Oddbird Spumante Rosé
Oddbird Spumante Rosé
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.