Vad betyder blanc de noirs?

Publisert:

Blanc de noirs betyder ”vit av svart” på franska. Beteckningen hittas oftast på champagneflaskor och signalerar att det är ett vitt vin, gjort på blåa druvor. Här tipsar Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge om några goda blanc de noirs som finns där ute i champagnedjungeln.

I franska Champagne finns det tre druvor som dominerar:

  • Chardonnay (grön/vit)
  • Pinot noir (blå/röd)
  • Pinot munier (blå/röd)

Förutom dessa tre druvor så finns det fyra mindre kända druvor som är tillåtna i Champagne.

  • Pinot blanc, en släkting till pinot noir som ”tappat färg” på vägen och blivit grön.
  • Pinot gris (även kallad fromenteau) är också en släkting till pinot noir som ”tappat färg” och är en grå druva - den är mellan grön och röd.
  • Arbane, en grön druva som det bara finns två och en halv hektar odlat av i Champagne.
  • Petit meslier, en grön druva med hög syra som det odlas väldigt lite av.

Dessa kallas ofta för ”de bortglömda druvsorterna” och kommer med största sannolikhet att försvinna från Champages marker, då efterfrågan saknas. I dag finns det dock några champagnehus som använder dessa druvor - här kan du läsa om några.

Pinot Noir och Pinot Munier är båda blåa druvor.
Pinot Noir och Pinot Munier är båda blåa druvor.

Druvorna i blanc de noirs

Blanc de noirs (som förkortas BdN) görs på de blåa druvorna pinot noir eller pinot munier.

Men trots att blanc de noirs görs på blåa druvor så är vinet vitt - hur kommer det sig?

Jo, färgen på rött vin kommer genom att skalen från blåa vindruvor används i vinmakningen. Skalen ligger tillsammans med druvmusten och på så vis lakas färgen ur skalen och färgar vinet.

När man gör blanc de noirs pressar man istället de blåa druvorna direkt och använder inte skalen. Vinet får då samma färg som ett vitt vin, därav uttrycket ”vitt av svart”.

Olika glas ger olika upplevelser av vinet.
Olika glas ger olika upplevelser av vinet.

Rätt glas till blanc de noirs

VIN

Vad är blanc de blancs champagne?

Dessa viner dricks därför med fördel i ett större vinglas. I de klassiska champagneglasen kommer bubblet inte till sin rätt eftersom aromatiken inte får möjlighet att blomma ut i en långsmal kupa.Testa gärna att hälla upp samma bubbel i flera olika glas och känn skillnaden!

Champagne Charles de Cazanove gör en årgångs champagne.
Champagne Charles de Cazanove gör en årgångs champagne.

Champagne Charles de Cazanove

2013 Vieille Blanc de Noirs

Champagne Charles de Cazanove producerar runt tre miljoner flaskor olika typer av champagne. I denna Blanc de noirs från 2013 hittas nötter, nyrostat bröd och äpplen. Årgången anses överlag vara en bra årgång i Champagne. Det här är ett stort vin som vägs upp av en pigg syra. Det finns flera lager i det här bjussiga vinet!

Passar till: Fiskrätter

Finns på: Systembolaget, nr 2054

Pris: 459 kronor

Philipponnat är en poducent med en lång historia.
Philipponnat är en poducent med en lång historia.

Philipponnat

2016 Blanc de Noirs Extra Brut

En uttrycksfull champagne från en producent med lång historia. Champagnen har toner av röda yppiga bär och nötter på både doft och palett. Vinet upplevs fräscht och lätt kryddigt med mineraltoner och ett långt avslut. 2016 var ett år som är en vattendelare för champagneproducenter - där vissa tycker det är en bra årgång och vissa en mindre bra. Överlag anses årgången vara bättre för pinot noir.

Passar till: Lättare kycklingrätter.

Finns på: Systembolagets beställningssortiment, nr. 82808

Pris: 699 kronor

Alexandre Bonnet har även samarbeten med svenska designers.
Alexandre Bonnet har även samarbeten med svenska designers.

Alexandre Bonnet

Blanc de Noirs

Ett champagnehus med ett öga för det estetiska - Alexandre Bonnet har årligen samarbeten med svenska designers som får utforma presentförpackningar till vissa av cuvéerna. I flaskan är det en champagne med tydliga toner av stenfrukt, citrus och vita blommor som avslutas med en uppfriskande syra.

Passar till: Skaldjur

Finns på: Systembolagets beställningssortiment, nr. 54234

Pris: 449 kronor

Champagne Boizel är ett klassiskt champagnehus.
Champagne Boizel är ett klassiskt champagnehus.

Champagne Boizel

Blanc de Noirs

Champagne Boizel är ett klassiskt champagnehus med gamla anor. En uttrycksfull champagne där det hittas aprikos, mineralitet och toner av honung. Vinet har en angenäm rondör med en krämig mousse som avslutas med en välavvägd syra.

Passar till: Matigare fisk

Finns på: Winfinder.se

Pris: 479 kronor

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.