Fem orange viner som finns på systembolaget

Publisert:

Orange vin? Ja, tack!

Orange viner har gjort storstilad entré på vinscenen under de senare åren – men vilka börjar man med om man vill testa på den anrika drycken?

Godare har tips på fem goda orange viner som finns på systembolaget.

Orange vin har de senaste åren blivit en riktig trend som finns på nästan varje restaurang och bar. Trots sitt uppsving i nutiden så är det ett gammalt sätt att göra vin på – det daterar tillbaka till ungefär 8000 år sedan.

Det görs orange vin i nästan alla länder som producerar vin, och precis som vitt, rött och rosévin så görs det i olika stilar.

Radikon – en klassiker!
Radikon – en klassiker!

2017 Radikon, Jakot

Systembolaget, nr 72796, 329 kronor

Att dricka det här vinet är nästan som att dricka en bit av orange vin-historia. Producenten är en av de som gjorde orange vin trendigt igen, och tur är väl det!

Det här är ett uttrycksfullt vin med mycket komplexitet och en trevlig strävhet. Det är ett vin som tar plats och har ett långt avslut. Perfekt vin att diskutera (och dissekera) med vinintresserade vänner – börja med att klura ut vad Jakot betyder baklänges!

Drick till: Rätter med fläsk eller anka

Kindzmarauli Marani gör orange vin från Georgien.
Kindzmarauli Marani gör orange vin från Georgien.

2021 Kindzmarauli Marani, Kakhuri

Systembolaget, nr 2051, 99 kronor

Vilka var det nu som började producera vin – Italien, Spanien eller Frankrike?

Nej, det är Georgien som vinet härstammar ifrån! Och på senare år har landet definitivt fått ett uppsving när det kommer till vinproduktion, men inom även mat- och dryckesturism.
Det här vinet görs på flera lokala druvor och har en kryddig ton med en välintegrerad syra och tanninstruktur (strävhet). Dessutom är det väldigt prisvärt.

Drick till: Kycklingrätter

Gustave Lorentz är en klassisk producent som har börjat göra orange vin.
Gustave Lorentz är en klassisk producent som har börjat göra orange vin.

2021 Gustave Lorentz, Quil L’eût cru

Systembolaget beställningssortiment, nr 56357, 159 kronor

Ett nytt och spännande projekt från en klassisk och anrik producent från Alsace i Frankrike. Det här vinet är mycket – det är aromatiskt intensivt och kryddigt. Tankarna går till både blommor och curry på doften, men det finns även en otrolig mineralitet i eftersmaken.

Drick till: Smakrika och feta grönsaksrätter

Winzer Krems gör orange vin på druvan Grüner Veltliner.
Winzer Krems gör orange vin på druvan Grüner Veltliner.

2020 Winzer Krems, Orange Grüner Veltliner

Systembolagets beställningssortiment, nr 75200, 129 kronor

Ett orange vin som kanske inte är så orange vid första anblicken, men det är definitivt ett bjussigt vin när det kommer till doft och smak. Här finns det en härlig kryddighet som möter honungstoner, en pigg syra och lätta tanniner. Ett roligt vin som levererar mycket både på smak och palett, till ett ganska blygsamt pris.

Drick till: Fiskrätter

Catarratto - en druva som ofta hittas på Sicilien.
Catarratto - en druva som ofta hittas på Sicilien.

2021 Cantina Rallo, Amber One Catarratto

Systembolaget, nr 78514, 128 kronor

Det här vinet görs på Siciliens stjärndruva Catarratto, en druva som även hittas i det kända starkvinet från Marsala. I den här flaskan är det ett naturvin som är åt det fruktigare hållet med en liten strävhet. Det här är ett toppenvin för den som vill prova på både naturvin och orange vin.

Drick till: Grillad fisk eller grönsaksrätter

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.