Sommarens godaste roséviner

”Bärigt och okomplicerat läskande för varma sommardagar”

Publisert:

När solstrålarna äntligen kikar fram så börjar även rosévinet hällas upp i glasen.

Här ger Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge tips på 10 flirtiga roséviner som sätter härlig stämning.

Rosévin görs världen över, både som mörk rosé och den ljusa som vi ofta förknippar med sommar. Rosévin görs främst på två olika sätt. Genom en kort maceration, bara upp till ett dygn, där skalen får macerera med musten ett kort tag eller genom saigneé eller blödninig som det kallas på svenska.

Detta innebär att man tappar av en del av musten från det som sedan kommer bli rödvin, på så vis får producenten ett intensivare rödvin och rosén blir som en slags restprodukt.

I Champagne blandar man även rött och vitt, men det är väldigt ovanligt i resten av världen. Men det finns undantag, se tips nedan!

Sarah dricker rosé.
Sarah dricker rosé.

U Mes U Fan Tres, 1+1= 3

Cava Pinot noir rosé EKO

Snyggt mousserande vin med kittlande bubblor. Vinet bärs upp av en rödbärighet och en fräsch syra och görs främst pinot noir, blandat med en skvätt garnatxa (eller grenache som den heter i Frankrike). Ett vin som levererar mycket för en blygsam peng.

 • Passar till: Tapas
 • Finns på: Systembolaget, nr 2216, 121 kr
U Mes U Fan Tres, 1+1= 3
U Mes U Fan Tres, 1+1= 3

Gosset

Grand rosé brut

En fantastiskt komplex, nyanserad rosé champagne med ett djup som vid första sippen bjuder in till en annan värld! Kex möter pigga, likväl mer mogna bär. Vinet görs av den prestigefulla producenten Gosset som har framställt champagne sedan 1500-talet. Vinet görs på den gröna druvan chardonnay och den blåa druvan pinot noir. Skippa champagneglasen och drick ur större kupor för att få fram alla aromerna i vinet.

 • Passar till: Kyckling eller fläsk
 • Finns på: Systembolaget, nr 7405, 493 kr
Sommarens godaste roséviner

Pierre Chavin

2021 Côte de Provence rosé EKO

Ingen sommar utan rosé från Provence, visst? Regionen är Frankrikes flaggskepp när det kommer till produktion av roséviner, och här bjuds det på ett klassiskt ljusrosa vin gjort på druvorna grenache, cinsault och syrah. Vinet är regionen trogen - så hittas det här örter blandat med sprudlande röda bär, solvarm textur och pigg syra.

 • Passar till: Vegetariska sommarrätter
 • Finns på: Systembolaget, nr 74125, 129 kr
Pierre Chavin
Pierre Chavin

François Lurton

2021 Les Fumées Blanches rosé

Ett vin som drar tankarna till sommardagar där man äter smultron på ett grässtrå! Förutom smultron hittas här även andra sommarbär som jordgubbar och hallon. Vinet är ljusrosa och gjort på druvan sauvignon gris från olika distrikt i Frankrike.

 • Passar till: Sällskapsvin eller vegetariskt
 • Finns på: Systembolaget, nr 22138, 99 kr
François Lurton
François Lurton

JeanJean

NV LYV rosé

En flaska som garanterat kommer bli en snackis runt bordet! Rosévin som har en charmig fyllighet kombinerat med en fruktighet och en lätt touch av lavendel. Producenten bakom vinet har varit verksam i över hundra år och är verksam i södra Frankrike.

 • Passar till: Fisk
 • Finns på: Systembolaget, nr 52465, 109 kr
JeanJeanNV LYV rosé
JeanJeanNV LYV rosé

Colle Reale

2022 Cerasuolo rosé

Hallon- och persikosaft fast helt torrt och med en rejäl skjuts syra - så går det att beskriva denna prisvänliga rosén från Italien. Bärigt och okomplicerat läskande för varma sommardagar.

 • Passar till: Sällskapsvin eller buffé
 • Finns på: Systembolaget, nr 2242, 99 kr
Colle Reale
Colle Reale

Weingut Mehrlein

2021 Pinot Noir rosé

Tyskland bjuder på mer än riesling - här i form av en pinot noir rosé! Smultron, vit persika och lekfulla röda bär samsas här. Ett förfriskande bärigt och torrt vin med en hög syra och medelfyllig kropp. Tänk på att matcha syran i vinet med syran i maten!

 • Passar till: Sällskapsvin eller fiskrätter
 • Finns på: Systembolaget, nr 6031, 99 kr
Weingut Mehrlein
Weingut Mehrlein

Jurtschitsch rosé

2021 Vom Zweigelt EKO

Energiskt poppig och härligt somrigt vin med tinglande syra och härligt laxrosa färg. Vinet görs på Österrikes stolthet Zweigelt och det finns en örtighet och mineralitet som drar tankarna till de böljande österrikiska landskapen.

 • Passar till: Sallad, lax
 • Finns på: Systembolaget, nr 5600, 125 kr
Jurtschitsch rosé
Jurtschitsch rosé

Susana Balbo

2021 Crios rosé of malbec

Rosé signerad Susana Balbo, även kallad “first lady of Argentina” när det kommer till vin. Ett torrt vin med röda och gröna toner som avslutas med en fräsch, pigg syra och en angenäm liten örtighet.

 • Passar till: Cesarsallad
 • Finns på: Systembolaget, nr 2657 (Beställningssortimentet), 89 kr
Susana Balbo2021 Crios rosé of malbec
Susana Balbo2021 Crios rosé of malbec

Soalheiro

2021 Rosé

Rolig rosé från en spännande producent som här bjuder på en rosé på både gröna och blåa druvor: alvarinho och pinot noir. Den gröna druvan bidrar med en munvattnande syra och mineralitet och den blåa druvan ger vinet en en bärighet och kropp som man associerar med rosé vin. Snyggt och roligt vin!

 • Passar till: Fisk och skaldjursrätter
 • Finns på: Systembolaget, nr 56382 (Beställningssortimentet), 149 kr
Soalheiro
Soalheiro

Alkoholfritt

Franka

Svensk, bitter skog bjuds det på här! En otrolig alkoholfri aperitif för den som inte dricker alkohol. Massor av frukt; lingon, enbär, rabarber, citrus och en kryddighet möts i en snygg komplexitet som skapar en lager-på-lager-upplevelse som hänger kvar länge på paletten. Blanda ut med tonic!

 • Köp på: Frankadrinks.com, 245 kr
 • Passar till: Som fördrink
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.