Så väljer du rätt glas till rätt vin

Kupan, materialet och priset påverkar 

Publisert:

Olika viner kräver olika glas. 

Men hur vet man vilket som passar vad? 

Aftonbladets vinexpert Sarah Lindstrand Mboge visar i videoklippet

Stora glas till rödvin. Mindre kupor till vita varianter. Så långt är de flesta med.

– Men det finns otroligt mycket mer att lära sig om vinglas än så, säger sommelieren Sarah Lindstrand Mboge. 

Glasets form och storlek på kupan har stor betydelse för hur du upplever vinet.

– Drycken landar på olika plats på tungan beroende på vilket vinglas du har. Eftersom man har olika smaksensorer på olika delar av tungan så blir smakupplevelsen annorlunda. 

Påverkas doften av glaset? 

– Ja, formen påverkar hur doften koncentreras och bevaras i glaset. Tänk dig ett vin som är piggt – häller du upp det i ett för stort glas så försvinner den friska automatiken. 

Förutom kupans form har också materialet betydelse för smaken. Vissa material, som flera metaller, har en egen smak. Det märks exempelvis när man dricker ur vinglas av tenn. Även tjockleken gör skillnad – och ibland även priset.

– Priset kan absolut påverka. Att dricka ur ett riktigt dyrt vinglas känns lyxigt, och vissa dyrare glas är framtagna speciellt för vissa druvor. 

Vilka är de viktigaste glasen att ha hemma? 

Det mest väsentliga vinglaset att ha hemma är vanliga vitvinsglas. Det är standard och fungerar till vitt vin, lättare röda varianter och champagne. Nästa steg är att införskaffa glas med större kupor. 

– Dels för att den stora kupan ger ett wow-intryck, men också för att det är effektivt när man har ett rödvin som behöver komma i kontakt med luft, säger Sarah. 

Hur tar man bäst hand om sina vinglas? 

– Diska för hand och låt självtorka eller putsa om det behövs. Och skölj ur alltid ur glasen innan du använder dem igen, så att det finns damm eller rester kvar som kan påverka smaken. 

Lista – rätt glas till rätt vin:

Rödvinsglas

Rödvinsglas finns i många olika storlekar. Ofta är det större glas med bred öppning för att vinet ska få ordentlig tillgång till syre och därmed kan utveckla sin smak fullt ut. Glaset ska helst vara tulpanformat så att mynningen smalnar av – dofterna ska ju stanna kvar. 

Vitvinsglas 

Vitvinsglaset har ungefär samma form som rödvinsglaset men är oftast mindre. Helt enkelt eftersom vitt vin ska drickas svalt och en större mängd vin blir varm alltför snabbt. Det här glaset passar också till rosé som ju också ska drickas svalare än rödvin! 

Champagneglas 

Det finns flera olika typer av champagneglas. 

  • Coupeglas. Det mer klassiska och festliga coupeglaset karaktäriseras av sin runda, låga kupa och smala fot. 

– De är fina och titta på och festliga att dricka ur men tyvärr gör de inte så mycket för vinet eftersom det gör så att bubblorna försvinner snabbare och vinet blir varmt snabbare, säger Sarah Lindstrand Mboge. 

  • Fluteglas För den som vill att bubblorna ska hålla längre finns fluteglaset. Med sin avlånga form tar det längre tid för bubblorna att stiga till ytan. Dessutom hålls drycken lättare välkyld med ett längre glasskaft eftersom det är lättare att greppa än coupeglasen. 
  • Tulpanglas. Tulpandesignen fångar lätt upp dryckens aromer och ser till att bubblorna stannar längre i glaset. 

– Mitt tips är att dricka kvalitetschampagne ur ett vitvinsglas! Det gör så att automatiken och komplexiteten uttrycker sig tydligare, det är också svårt att sniffa på vinet ur champagneglas, säger Sarah Lindstrand Mboge. 

Glasets form och storlek på kupan har stor betydelse för hur du upplever vinet. säger Sarah Lindstrand Mboge.
Glasets form och storlek på kupan har stor betydelse för hur du upplever vinet. säger Sarah Lindstrand Mboge.

Annons

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.