Vad betyder blanc de blancs?

Publisert:

Blanc de blancs - vit av vit. En term som man stöter på champagneflaskor, men vad betyder det? Och vad smakar det? Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge reder ut begreppet och tipsar om några favoriter.

I Champagne odlar man främst tre olika druvor som används i den härligt bubblande drycken:

 • Chardonnay (grön/vit druva)
 • Pinot munier (blå/röd druva)
 • Pinot noir (blå/röd druva)

För att producera en blanc de blancs (ibland kan man komma över förkortningen BdB) använder man bara den gröna druvan, alltså chardonnay - därav namnet vit av vit - eftersom ingen av de blåa druvsorterna används i vinet.

Förenklat brukar man säga att chardonnay bidrar till syran och mineraliteten i vinet. När en champagne upplevs som mer precis, kritig och hög i syran så är det oftast en blanc de blancs.

Såklart finns det en stor variation mellan de olika mousserande och här kommer några tips på bra Blanc de Blancs som finns där ute.

Blanc de Blancs från ett av världens äldsta champagnehus.
Blanc de Blancs från ett av världens äldsta champagnehus.

Ruinart
Blanc de Blancs

På doften hittas päron och äpplen, men även blommor och citrus i harmoni. Honung och tropisk frukt - ja, det går att hitta massvis med olika toner i den här champagnen. På paletten har vinet en tydlig precishet, lekfullt krämiga bubblor och ett fantastiskt avslut med en pigg syra. Producenten Ruinart är även en av världens äldsta champagnehus och daterar tillbaka till 1729.

Den här typen av champagneflaskor var vanliga på 1800-talet.
Den här typen av champagneflaskor var vanliga på 1800-talet.

Launois Père et Fils
Blanc de Blancs Grand Cru Reserve

Vid första sniffen hittar man här citrusfruktsskal, sten, och äpplen. Det finns en angenäm stamhet i doften som även återfinns när man dricker vinet. Bubblorna är små och vinet har en trevlig ton av bröd på paletten. Det här champagnehuset använder sig av de klassiska champagneflaskorna som var populära på 1800-talet men som sällan syns idag.

 • Passar till: Förrätten, gärna ostron
 • Finns på: Systembolaget, nr 7450
 • Pris: 349 kr

Bonnaire är en producent som gör mycket Blanc de Blancs.
Bonnaire är en producent som gör mycket Blanc de Blancs.

Bonnaire

Välbalanserad med en hög, grön syra. Vinet upplevs som krispigt och torr med tydliga mineraltoner. Lite blyg men ändå aromatisk på näsan - primärt så hittas det citrus, äpplen och mineraltoner här. Bubblorna är härligt påtagliga på paletten. Bonnaire är ett champagnehus som främst gör blanc de blancs.

En biodynamisk champagne.
En biodynamisk champagne.

Larmandier-Bernier
Latitude

En champagne som får det att rycka till lite i mungiporna av glädje. På doften finns det en härligt nyanserad pondus. Bjussig både på palett och näsa. Här går det att hitta gula äpplen, nybakt bröd och mineralitet. Bubblorna känns krämiga och generösa, väldigt mjuka och vinet är ihållande långt. Den här champagnen är dessutom biodynamiskt producerad, vilket är väldigt ovanligt i Champagne!

 • Passar till: Fisk och skaldjur
 • Finns på: Vildmedvin
 • Pris: 550 kr
En nästintill kunglig producent!
En nästintill kunglig producent!

Taittinger
2011 Comtes blanc de blancs

Komplex årgångschampagne som bjuder på en angenäm nötighet och sötkryddighet utöver mineralitet och citrusfrukt. Vinet har en härlig rondör och elegans som ligger kvar länge på paletten tillsammans med en uppvägande syra. Champagne från denna producenten har sedan 2014 varit i glasen på nobelbanketten.

 • Passar till: Hummer eller fet fisk
 • Finns på: Winefinder
 • Pris: 1795 kr
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.