Bästa vinerna till kräftskivan

Experten väljer sex favoriter

Publisert:

Kräftor kräver små nubbar, brukar det sjungas runt bordet under kräftskivan. Men förutom nubbe och öl så finns det en hel värld av vin som passar bra till den lilla kräftan. Här tipsar Godares Sarah Lindstrand Mboge om nya favoriter, och lär dig matcha rött till skaldjur.

(5)

Så gör du en västerbottenp­aj

Rött vin till kräftor

Umami är en smak som matchas bäst med vita viner eftersom smaken umami gör att drycken upplevs ha mer beska och strävhet. Ett rött vin har tanniner vilket gör att vinet upplevs som strävt naturligt.

Om det trots allt är rött vin som står på menyn så finns det en del saker att tänka på:

  • Välj ett lätt vin, fylliga viner tar över den delikata kräftan.
  • Vinet ska upplevas som ”mjukt” med lite strävhet.
  • Ta ett fruktigt vin med sälta och mineralitet.

Vitt vin till kräftor

Vitt vin och skaldjur är en klassiker av en anledning - vitt vin funkar toppen till umami. Generellt när det kommer till mat och vin i kombination bör matchningen mellan vin och mat vara att de har ungefär samma densitet. Ett väldigt lätt vin matchar sällan en väldigt tung maträtt.

Tänk på detta när du väljer vitt vin till kräftiska:

  • Drick gärna ett vin med en liten sötma - sälta och sötma går hand i hand och lyfter smakupplevelsen.
  • Välj gärna ett druvigt vin, det gifter sig bättre med umamismaken.
  • Det behövs syra i vinet, ett vin som har låg syra kommer kännas ännu plattare till maten.
Langlois-Chateau är ett mousserande vin.
Langlois-Chateau är ett mousserande vin.

Langlois-Chateau

Crémant de Loire

Druvigt bubbel från Loiredalen i Frankrike. Vinet görs på Chenin blanc, Chardonnay och den blåa druvan Cabernet Franc. Här finns smaker av honung, äpplen, päron och en precis syra. Bubblorna är små och moussen är krämig på paletten. Vinet är inte knastertorrt, så det funkar både att dricka som aperitif och till kräftorna.

Finns på: Systembolaget, nr 7404

Pris: 154 kronor

Cantine Colomba Bianca gör ett riktigt sommarvin.
Cantine Colomba Bianca gör ett riktigt sommarvin.

Cantine Colomba Bianca

2021 Crudo Cataratto Zibibbo

Vitblommigt, citron och fläder - supersomriga smaker hittas i detta vita vin från Sicilien till sensommarens slutgiltiga fest. En angenäm rondör och lätt sötma som balanserad upp av en fräsch syra gör det här vinet till en riktigt crowd-pleaser.

Finns på: Systembolaget, nr 5810

Pris: 109 kronor

Kloster Eberbach har gjort vin sedan 1400-talet.
Kloster Eberbach har gjort vin sedan 1400-talet.

Kloster Eberbach

2021 Riesling Kabinett

Riesling från ett riktigt gammalt kloster som daterar tillbaka till 1100-talet (!). Den här Rieslingen är en kabinett vilket betyder att druvorna är skördade senare vilket i förlängningen betyder att den har fått en högre sockermognad och därmed blir ett sötare vin. Det har en livfullhet både på doft och palett och har en angenäm grön ton som matchar både med krondillen och sältan i kräftorna.

Finns på: Systembolaget, nummer 5810

Pris: 109 kronor

Quinta da Aveleda har funnits på Systembolaget sedan 1970-talet.
Quinta da Aveleda har funnits på Systembolaget sedan 1970-talet.

Quinta da Aveleda

Casal Garcia Vihno Verde

Ett klassiskt budget-vitt som funnit på hyllorna sedan Dackefejden. Lågt i alkohol, pärlande och fruktigt gör att det här vinet funkar toppen till de olika rätterna på kräftskivan. Drick riktigt kallt.

Finns på: Systembolaget, nummer 2596

Pris: 67 kronor

Charles Smith Wines gör vin i nordvästra USA.
Charles Smith Wines gör vin i nordvästra USA.

Charles Smith Wines

2020 Kung fu girl

Ett vitt vin gjort på mestadels Riesling och några procent andra druvor. Vinet kommer från Washington State i nordvästra USA. Druvigt och fruktigt med härliga varma toner aprikos, ananas och lime - trots att det kommer från ett svalodlat klimat. Vinet har dessutom en restsötma vilket gör att det gifter sig toppen med kräftorna.

Finns på: Systembolaget, nummer 2690

Pris: 145 kronor

GodDryck gör alkoholfria drycker.
GodDryck gör alkoholfria drycker.

GodDryck

GodDryck No. 1

Ett alkoholfritt bubbel gjort på druvor från Frankrike och Spanien. Snygga bubblor där det går att hitta gröna örter och gula frukter. Härligt druvigt och med en angenäm syra som kommer som en skjuts i slutet. Ett extra gott bubbel eftersom all vinst går till välgörenhet.

Finns på: Systembolaget, nummer 1959

Pris: 89 kronor

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.