Lilla ordlistan om champagne

Publisert:

”Jag dricker champagne när jag är kär, och jag dricker det när jag inte är det” ska Coco Chanel ha sagt om den mousserande drycken från Frankrike. Men förutom att det är en förtrollande dryck som ofta förknippas med fest och glädje så finns det en hel del termer i champagnens värld som vi nu kommer gå igenom.

För att drycken ska få benämnas som Champagne måste den komma från området Champagne i Frankrike. Drycken är ej att förväxla med den ryska Sjampanskoje eller annat mousserande vin.

Champagne ligger i den nordöstra delen av Frankrike och klimatet är både vått och kallt. Det är den främsta anledningen till att det inte alltid görs årgångschampagne - klimatet är för nyckfullt för att det med säkerhet ska kunna produceras årgångsviner varje år.

VIN

Champagne – här allt du behöver veta

Champagne görs på både gröna och blåa druvor
Champagne görs på både gröna och blåa druvor

Det enkla med champagne är att det primärt produceras av tre druvor.

  • Chardonnay (vit/grön)
  • Pinot munier (röd/blå)
  • Pinot noir (röd/blå)

Men det är även tillåtet att använda sig av några andra druvsorter: pinot blanc, pinot gris, arbane och petit mesilier

När det kommer till champagne finns det en hel drös med ord och termer som man hittar både på flaskor och när man snackar med champagne-proffs. Här kommer några ord som du kan hjälpa dig att briljera nästa gång du vill hålla låda om den mousserande drycken på fest.

Lilla ordlistan om champagne

Andra jäsningen - efter den första jäsningen (se nedan) sker den andra jäsningen i flaskan. Den andra jäsningen påbörjas genom att tillsätta liquer de tirage (se nedan). Efter detta sätts en kapsyl på flaskan och en andra jäsning kommer påbörjas då jästen äter upp sockret och kolsyra blir en naturlig biprodukt.

Blanc de Blancs - direkt översatt ”vit av vit”. Champagne gjord på gröna (vita) druvor, i det här fallet är det chardonnay. Vinet brukar ha en tydligare mineralitet och högre syra och upplevas mer precist.

Blanc de Noirs - betyder ”vit av svart”. Champagne som görs på blåa (röda) druvor.

Brut - torr stil av champagne med 0–12 gram socker/100 cl kvar i vinet.

Brut nature - torraste stilen av champagne med 0–3 gram socker/100 cl kvar i vinet.

Coteaux Champenois- ett område i utkanten av Champagne där man gör stilla vita och röda viner. Många kända champagnehus som Bollinger, Boizel och Moët et Chandon producerar stilla vin från denna region.

Coopérative de manipulation (CM) - ett kooperativ som gör vin tillsammans under samma etikett.

Cru - en vingård, egentligen översatt växtplats, där druvorna växer.

Cuvée - den första musten som pressas från vindruvorna. Denna must anses vara den som är renare och finare och inte lika ”grov” som resterande.

Dégorgement/Degorgering - när man tar bort jästfällningen som finns kvar i flaskan efter den andra jäsningen. Vanligt är att man kyler toppen på flaskan och sedan öppnar den varvid fällningen fryser som en droppe och blir lätt att avlägsna.

Champagneflaskor
Champagneflaskor

Demi sec - 32–50 gram socker/ 100 cl.

Dosage - den mängden socker man tillsätter i mixen av Liqueur d’expédition.

Doux - den sötaste stilen av champagne med 50 + gram socker per liter.

Sec - 17–32 gram socker/liter finns kvar i vinet.

Extra Brut - 0–6gram socker/liter kvar i vinet.

Extra Dry - 12–17 gram socker/liter kvar i vinet.

Första jäsningen - innebär att musten har jäst ut till ett stilla basvin, alltså ett helt vanligt vin. Vinet är dock högre i syra och har något lägre alkohol i jämförelse med många ”vanliga” viner.

Grand Cru - drycken kommer från en av de 12 bästa byarna i Champagne.

Liqueur d’expédition - lösningen av socker och vin som tillsätts för att bestämma sockerhalten i vinet.

Liqueur de tirage - den mix av vin, jäst och socker som tillsätts vid den andra jäsningen. Det är denna mix som ”kickar igång” den andra jäsningen i flaskan.

Millésimé/Vintage - årgångschampagne, tillverkas enbart de år som väderförhållandena är som bäst.

Must - nypressad druvjuice.

Négociant manipulant (NM) - en champagneproducent som köper in druvor från andra vingårdar än sina egna.

NV (UÅ) - non-vintage, eller utan årgång. Detta betyder att champagnen görs på flera olika årgångar.

Premier Cru - snäppet under Grand Cru.

Récolant Manipulation (RM)- en champagneodlare som odlar och producerar från sina egna vingårdar.

Remuage - processen där en person snurrar flaskorna under en längre period för att få ner jästfällningen i flaskhalsen för att underlätta att få ut den ur vinflaskan.

Ville Vignes (VV) - gamla vinstockar. Äldre vinstockar anses ”finare” och ger färre men mer intensiva vindruvor.

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.