Skillnaden på prosecco, cava och champagne

Publisert:

Tre bubbliga favoriter – prosecco, cava och champagne. Vad är egentligen skillnaden? Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge reder ut!

Prosecco, cava och champagne är alla goda bubbliga viner, men som skiljer sig i smak, druvor, produktion och metod.

 • Prosecco kommer från Italien.
 • Cava produceras i Spanien.
 • Champagne görs bara i Frankrike.

Här fördjupar vi oss i allt som skiljer de tre dryckerna åt!

Prosecco

Prosecco kommer från områdena Veneto och ​​Friuli-Venezia Giuliasom som ligger i nordöstra Italien. Den vanligaste druvan i prosecco är glera, en grön druva. Det finns även producenter som använder druvorna pinot bianco, pinot grigio, pinot nero och chardonnay i den mousserande drycken.

Prosecco är fruktig i doft och smak där det går att hitta honungsmelon, vita blommor och päron.

Vindruvor.
Vindruvor.

Hur görs prosecco?

Till skillnad från många andra mousserande viner görs prosecco på tank och inte i flaska. Tankmetoden är billigare än det som kallas för “traditionella metoden”, och det går dessutom att göra en stor mängd mousserande vin samtidigt. Att producera bubbel på tank är billigare än den traditionella metoden på flaska. Prosecco har ofta därför en lägre prislapp än cava och champagne.

Prosecco har tack vare sitt blygsamma pris och fruktiga stil blivit världens mest exporterade mousserande vin.

Så här går det till när man gör prosecco:

 • Ett vanligt vin produceras.
 • Vinet flyttas sedan till en trycktank.
 • I tanken adderas en mix av vin, socker och jäst. Den här mixen kickar igång ännu en jäsning i vinet.

Som en biprodukt av den andra jäsningen bildas bubblor. Eftersom det är en försluten tank kan bubblorna inte ta vägen någonstans och ett mousserande vin har tillverkats!

Prosecco spumante och frizzante

Prosecco tillverkas antingen “spumante” eller “frizzante”. Spumante kan jämföras som ett klassiskt mousserande vin medan frizzante har färre och mindre bubblor.

Prosecco är bubbligt!
Prosecco är bubbligt!

Cava

Cava är ett mousserande vin som görs i hela Spanien.

I början av 2022 ändrades reglerna för vad som gäller vid produktion av cava. Det har tillkommit nya geografiska zoner och regler för lagringstider innan försäljning.

Som en motreaktion till detta valde flera kvalitetsproducenter att skapa sin egna beteckning - Corpinnat. En god nyhet är att stort fokus ligger på ekologiskt producerade druvor.

Här kan du läsa mer om förändringarna för cava - och vad beteckningen corpinnat innebär.

Ungefär 90 procent av all cava produceras i Penedés i norra Spanien, men det är tillåtet att göra cava i hela Spanien.

I det spanska bubblet får man använda flera olika druvor:

 • Xarel-lo
 • Macabeo
 • Parellada
 • Subirat parent
 • Chardonnay
 • Grenache
 • Monastrell
 • Pinot Noir

Cava som lagras.
Cava som lagras.

Hur görs cava?

Cava gick tidigare under namnet champaña, och det spanska mousserande görs på samma sätt som den franska champagnen – genom den traditionella metoden. Den går till så här:

 • Ett stilla vin görs
 • Vinet tappas sedan upp på flaska
 • En mix av vin, socker och jäst adderas och flaskan försluts
 • En till jäsning påbörjas vilket skapar bubblor i flaskan

Flaskorna sätts lutande nedåt och vrids hela tiden tills de jästfällningen är i flaskhalsen och beroende på vilken stil av cava som görs ligger de olika länge i källaren innan försäljning. En cava som lagrats längre är mer exklusiv.

Cava görs i en varierad stil - från snustorr till söt. Eftersom det är tillåtet att använda flera olika druvor finns det även en stor variation på smak och doft - men det finns generellt en brödig ton som kommer från att vinet legat med jästfällningen.

I jämförelse med champagne upplevs cava ofta som mer generös i stilen eftersom den kommer från ett varmare klimat.

Bubbel är festligt!
Bubbel är festligt!

Champagne

Champagne är ett mousserande vin som bara görs i Frankrike.

I norra Frankrike är det kallt och blött – och det är här man producerar den festliga drycken champagne. Det är enbart i Champagne, Frankrike som champagne får produceras.

Eftersom vädret inte är tillförlitligt i Champagne görs det mest non-vintage viner, alltså vin utan årgång. Champagnehusen har reservvin som de använder som bas för att kunna få ett liknande mousserande vin varje år. Bara de bästa åren görs årgångsviner och då skrivs året ut på flaskan.

Champagne görs precis som cava enligt den traditionella metoden som ibland slarvigt kallas för “flaskmetoden” eller “champagne-metoden”.

VIN

Vad är blanc de blancs champagne?

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.