Fem riktigt goda och krispiga vita viner

Publisert:
Txakoli - ett läskande vitt från Baskien.
Txakoli - ett läskande vitt från Baskien.

Krispiga, torra vita viner med en hög syra görs över hela världen och på olika druvor – gemensamt för dem är att de ger en garanterad sol-i-sinne känsla.

Godare tipsar om fem riktigt goda viner som ger dig en härlig sommarkänsla omedelbart!

2021 Txakoli Zudugarai, Antxiola

Systembolaget, nr 2618, 119 kronor

Txakoli – både roligt att säga och att dricka! Det här är ett läskande vin med gröna toner. Här finns det en påtaglig syra, och lite sälta, som för tankarna till stranden. Drick väl kylt – och testa att hälla från avstånd ner i glaset precis som de gör i Baskien!

Drick till: Skaldjur

Kir-Yianni gör krispigt vitt från Grekland.
Kir-Yianni gör krispigt vitt från Grekland.

2021 Kir-Yanni, Assyrtiko

Systembolaget, nr 2338, 99 kronor

Solvärme möter sälta och syra i en härlig symbios i det här vinet. Vinet görs på den grekiska druvan Assyrtiko. Pangvin till ett pangpris!

Drick till: Fetaost med vattenmelon

Weingut Arndorfer Grüner Veltliner.
Weingut Arndorfer Grüner Veltliner.

Weingut Arndorfer, Grhüner Veltliner

Systembolaget beställningssortiment, nr 83136, 185 kronor

Fruktigt, grönt och lättdrucket vin som går hem hos nästan alla. Kommer dessutom på flaska modell större vilket gör att det går att bjuda ännu fler kompisar!

Drick till: Som sällskapsdryck

Georg Beurer gör en krispig Riesling.
Georg Beurer gör en krispig Riesling.

2020 Georg Beurer, Riesling Sauvage

Beställningssortimentet, nr 5899, 139 kronor

Krispigt, hög syra och med mycket nerv finns i den här Rieslingen från Tyskland som produceras av en klassisk producent.

Drick till: Fiskrätter med citron

Roger Champault et Fils gör sommarfrisk Sancerre
Roger Champault et Fils gör sommarfrisk Sancerre

2020 Roger Champault et Fils, Les Pierris

Systembolaget, nr 2259, 189 kronor

Druvtypiskt fruktig Sauvignon Blanc med en härlig syra som för tankarna till svensk sommar. Aromatiskt vin som dessutom är väldigt uttrycksfullt på paletten.

Drick till: Getost

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.