Joe Fattorini i nytt program på Godare

”Jag älskar att bo i Sverige”

Publisert:

Han är en av världens mest älskade och inflytelserika vinpersonligheter.

Nu har Joe Fattorini flyttat till Sverige – och fått sitt eget tv-program här på Godare.

– Jag ska vara ärlig, jag är en total narcissist och besatt av vin, säger han.

En 8-årig Joe Fattorini smakar på ett glas vin, rynkar på näsan och säger missnöjt:

– Farfars Chateau latour från 1945 är mycket godare.

Alla runtomkring brister ut i skratt. Men för Joe var det här ögonblicket då han först förstod att han älskade vin.

– Som många andra i den åldern blev jag helt besatt av att veta allt om ett specifikt område. Andra pojkar vill veta allt om bilar eller dinosaurier. För mig handlade det om vin.

Redan på gymnasiet hade han en gedigen vinsamling inne på studentrummet och bjöd över klasskompisarna på vinprovning. Han tog jobb på restauranger, utbildade sig till sommelier och studerade vinkunskap på kvällarna.

– Nu i efterhand kanske jag kan tycka att jag var överdriven. Jag minns när en tjej i skolan sa att hon hade väntat i över ett år på att jag skulle bjuda ut henne, men att jag bara brydde mig om ”mina viner”.

Joe Fattorini är aktuell med ny serie på Godare.
Joe Fattorini är aktuell med ny serie på Godare.

Världskändis i branschen

I dag har det brinnande intresset gjort honom till en en världskändis i branschen. Han har sålt vin till restauranger, hotell, barer och kändisbröllop som en av Storbritanniens ledande vinhandlare.

I Sverige är Joe Fattorini mest känd från programmet ”The wine show” som har ungefär 250 miljoner tittare i 107 länder. I programmet reser han runt i över sex kontinenter och träffar fascinerande människor som alla har en koppling till vin.

– Det är just det som är speciellt med vin, den mest komplexa drycken vi har. Varenda flaska har en unik historia att berätta. Både om platsen, personerna som arbetat med vinet, och klimatet just det året.

Drack samma vin som Napoleon

En flaska kan också ge ledtrådar om vilka vi är, var vi kommer ifrån, vem som rest runt i världen. Den kan öppna dörren till en helt ny värld – och göra det möjligt att resa flera hundra år tillbaka i tiden, säger Joe.

– Som när jag fick smaka på exakt samma vin som Napoleon drack 1791 i exil på ön Sankta Helena i Västafrika. Det är det mest extraordinära vinet jag druckit och en otrolig upplevelse.

Ett vin kan berätta historien om vilka vi är, var vi kommer ifrån, vem som rest runt i världen.
Ett vin kan berätta historien om vilka vi är, var vi kommer ifrån, vem som rest runt i världen.

Flyttat till Sverige för kärleken

Från att ha rest runt i hela världen har Joe nu landat – i Sverige. Tillsammans med sin svenska fru Christina och treåriga son bor han i Kvarnholmen i Stockholm.

– Mitt i pågående lockdown, brexitförhandlingar och handelskrig bestämde vi oss för att flytta. Det var kanske inte det smidigaste, men vi klarade det.

Nu har han tillbringat sitt första år bland svenskar, Systembolag och allt vad en flytt till Sverige innebär.

Vad han tycker om det? ”I love it!”

– Jag vill bo här för alltid. Jag gillar de markanta årstiderna och att det går runt så många ”lattepappor” överallt. Men det är förvånade att alla tar av sig skorna inomhus, och att ingen har heltäckningsmatta i sovrummet.

  • Hur är svenskar som vinfolk?

– Jag trodde att alkoholkulturen här skulle vara att alla bara blir stupfulla på fredagar. Men svenskar är mer vinintresserade än britter. Det verkar vanligare att samla ihop tjejkompisarna och gå på vinprovning. Eller att ha en större vinsamling hemma.

  • Och svenska viner då?

– De är faktiskt inte bara goda, de är extremt goda. Det är otroligt imponerande hur svenska producenter har lyckats få fram så bra kvalité på vinet på så kort tid.

Däremot är inte Systembolaget en favorit.

– Det är så frustrerande att tvingas dricka lättöl till en söndagsmiddag bara för att man glömt gå till Systembolaget. Det har hänt flera gånger.

Joe Fattorinis favoritvin

  • Rött: Chianti Classico. Det passar till allt, jag skulle kunna dricka det varje dag.
  • Vitt: En mogen tysk riesling. När det är bra så är den riktigt fantastisk.

Så lär du dig mer om vin

För att lära sig mer om vin tipsar Joe om att först hitta ett som du gillar. Låt oss säga att det är chablis. Börja då smaka dig runt bland olika chablisproducenter och jämför skillnaden. Chablis är gjort på chardonnay, så du kan testa några sådana viner också.

– Sedan testar du olika årgångar. Och så jobbar du dig utåt därifrån. Till slut har du massor med kunskap om vad du gillar och inte.

Joe Fattorini är aktuell med serien ”Vinälskaren” på Godare.
Joe Fattorini är aktuell med serien ”Vinälskaren” på Godare.

Vill dricka vin med Tareq Taylor

I sitt långa yrkesliv har Joe Fattorini druckit vin med en rad kändisar. Här i Sverige har han redan hunnit bli ”wine-buddies” med bland andra artisten Jill Johnsson som också är vinintresserad.

I framtiden har han en dröm om att få ta ett glas vin med kocken Tareq Taylor, eller skådespelaren Sofia Helin.

– Innan jag flyttade hit så plöjde jag massor av svenska deckarserier och den allra första var ”Bron”. Jag älskade den.

I Sverige har han också fått sitt eget tv-program på kanalen Godare. I ”Vinälskaren” får tittaren följa med in i vinets fantastiska värld, och lära sig allt för att ta sin egen kunskap till nästa nivå.

Fakta: Joe Fattorini

  • Ålder: 52
  • Yrke: Vinkommunikatör, vinåterförsäljare, tv-personlighet och författare.
  • Familj: Christina och fem barn, fyra av barnen bor i Storbritannien och ett i Sverige.
  • Bor: I Stockholm
  • Favoritvin: Chianti Classico

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.