Hur mycket vin ska man hälla i glaset?
”Sluta häll vid gyllene snittet”
Kan du inte fylla på lite till?
Det är den vanligaste frågan Sarah Lindstrand Mboge får som sommelier.
I klippet visar hon hur mycket du ska hälla i glaset – för bästa smak och balans.
En skvätt, hälften av glaset – eller generöst hela vägen upp?
Beroende på hur mycket vin du häller i glaset, och vilket typ av glas du dricker ur så påverkas smaken och doften.
– Ett vinglas som är fyllt till kanten blir svårt att dofta på eftersom man inte kan swirla glaset, säger Aftonbladets vinexpert Sarah Lindstrand Mboge.
Man brukar hälla 12-15 cl vin, eller ungefär en tredjedel beroende på glas. Det är så aromerna ska kunna komma till sin rätt.
I princip alla viner, billiga som dyra, mår dessutom bra av att komma i kontakt med luft.
– Det finns flera vinglas som är speciellt framtagna just för specifika druvor som gör att vinet blir ännu godare, säger hon.
Påverkar mängden vin i glaset temperaturen?
Ja, det kan det göra. Bubbel ska drickas vid 10 grader, vitt vid 12 och rött vid 17 grader.
– Man brukar ju säga att man ska dricka rumstempererat rött vin, men det är alldeles för varmt. Personligen så tycker jag hellre för kallt än för varmt! Det är mycket enklare att få ett för kallt glas vin varmare än att få ett för varmt glas vin kylt.
Spelar priset på flaskan någon roll för hur mycket man ska fylla upp?
Det spelar ingen roll om det är ett billigt eller dyrt vin.
– Men om det är ett härligt vin så kanske man vill sniffa lite mer, och då är det svårt att dofta om man har vin upp till kanten.
Så många glas räcker en flaska till:
- Rött vin: 5-6 glas
- Vitt vin: 5-6 glas
- Mousserande vin; 6 glas
- Dessertvin: 12 glas
- Boxvin: Ungefär 24 glas.
Så mycket dryck går åt på festen
Behöver du hjälp med att beräkna mängden vin till ditt bröllop eller stora fest?
Med Systembolagets dryckesplanerare får du hjälp att räkna ut hur mycket dryck som går åt under en festmåltid. Den kan användas för såväl alkohol som för alkoholfri dryck.
Annons
Läs vidare
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
- Snabblagat
Pasta carbonara à la Dante Zia
Pasta vongole med fänkål och körsbärstomater
ARTIKLAR
Svart vitlök – en riktig umamibomb
ARTIKLAR
5 bordsgrillar som fixar perfekt grillad mat på nolltid
ARTIKLAR
Tareq Taylor – 12 populära recept
ARTIKLAR
Fettisdagen 2023 - våra godaste semlor
ARTIKLAR
23 goda och värmande soppor
Så grillar du kycklingklubbor i ugnen
Krämig kyckling med vitlök och spenat
- Snabblagat
Läckert krämig och vegetarisk pasta