Nischade vinbarer i Stockholm

”Att handla mat och ta ett glas vin under tiden, det är genialiskt”

Publisert:
Nischade vinbarer.
Nischade vinbarer.

Visste du att det finns en vinbar på Ica Liljeholmen? Och att man kan dricka vin på tapp på Södermalm?
Här väljer Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboges fem nischade vinbarer i Stockholm – väl värda ett besök.

Post Bar

Precis vid Nytorget på Södermalm, gömd inuti en Urban deli, ligger vinbaren Post bar. Här inne sitter man i sköna soffor och dricker vin på tapp. Ja, precis som med öl! Post bar var först i Stockholm med att börja med vin på tappkran, som faktiskt är bättre för miljön.

Vinet som ligger i k-kegs är precis samma lika som det som annars tappas upp på flaska och det finns en ruljans av de vinerna som finns på tapp - så det finns alltid något nytt att testa!

Post bar
Post bar

Ambar

Sugen på orange? Ambar har, precis som namnet antyder, fokus på bärnstensfärgade drycker. Förutom orange vin så finns här en herrans massa bärnstensfärgad sprit och oxiderade drycker. F

okus ligger på det lite annorlunda - vad sägs om vin från Japan till exempel? Restaurangen ligger i en liten lokal en halvtrappa ner i vasastan. Det är en väldigt varm stämning inne på Ambar och de som jobbar pendlar ofta mellan att rekommendera vin, servera och laga mat.

Maten är japansk husmanskost, men en dag i veckan brukar de ha ramen på menyn.

 • Vem ska jag gå hit med? På kärleks- eller kompisdejt
 • Adress: Tomtebogatan 22
 • Mer info: ambarvinbar.se
Ambar har fokus på bärnstensfärgade drycker.
Ambar har fokus på bärnstensfärgade drycker.

Ica Kvantum Liljeholmen

Det här är ju ett vinnande koncept. Mat + vin = sant, det är ju sen gammalt. Men att kunna handla mat och ta ett glas vin under tiden, det är genialiskt.

Trots att baren är inuti en stor matbutik är stämningen inne i baren lugn och avslappnad. Vinlistan är prisvänlig och det finns dessutom ett bra utbud av öl. På fredagar öppnar de även ett exklusivt fredagsvin!

 • Vem ska jag gå hit med? Den du har middagsplaner med!
 • Adress: Liljeholmstorget 3
 • Mer info: ica.se/butiker/kvantum
Ica Kvantum Liljeholmen
Ica Kvantum Liljeholmen

Cork vinbar

Cork vinbar är en riktigt charmig och genuin vinbar. Stämningen är varm och det är stimmigt och trångt. Fokus här ligger på viner från Portugal och alla viner finns på glas, vilket är extra roligt! Personalen är engagerad och tar sig tid för att hitta just det vinet som du är sugen på.

Det här är verkligen en bar man vill spendera tid på. Men glöm inte att boka bord!

 • Vem ska jag gå hit med? Passar alla!
 • Adress: Stora nygatan 22
 • Mer info: corkvinbar.se
Cork vinbar
Cork vinbar

W by Winjas

I en källarvåning på kungsholmen finns W by Winjas. Här har stockholmare kunnat slinka in och dricka ett glas gott vin och käka ost sedan 1979.

Förutom ost och vin så har Winjas också vinprovningar med fokus på allt från Vinho Verde till Meursault. Här finns dessutom flera chambre séeparée för både mindre och större sällskap.

På den långa vinlistan så finns det många guldkorn, men ett tips är att börja med champagne och ta det därifrån.

 • Vem ska jag gå hit med? Boka ett chambree med kollegorna eller kompisarna!
 • Adress: Scheelegatan 3
 • Mer info: wbywijnjas.se
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.