Vintips till fem goda laxrätter

Publisert:
Tareq Taylors laxpudding - en favorit.
Tareq Taylors laxpudding - en favorit.

Laxen är en riktigt vardagshjälte – och en festprisse. Fisken går att äta både rå och tillagad, och den gör sig riktigt bra till asiatiska smaker.

Vin till lax är ju en självklarhet, Godare tipsar om fem favoritviner till lax.

Vin till Tareq Taylors laxpudding

Här är det lax i stora lass! Laxfilé, gravad och rökt lax samsas i denna goda pudding. En perfekt rätt för den som älskar lax helt enkelt. Dessutom är rätten härligt krämig, vilket gör att ett lite fylligare vitt vin funkar utmärkt.

(561)

Laxpudding med smält smör och pepparrot

 • Drick till: Scheid Family Wines, buttery barrel chardonnay
  Systembolaget, nr 2795, 119 kronor

Vintips till mozzarellagratinerad lax med tomater

Den här goda maträtten lagar nästan sig själv! Härligt krämig ost möter tomater och lax, kanongott helt enkelt! Till den här rätten dricks med fördel ett fruktigare rödvin med en välbalanserad syra. Tomaterna har en viss syrlighet, men eftersom det även är mozzarella i rätten så dämpas den något.

(677)

Mozzarellagra­tinerad lax i tomatsås

 • Drick till: San Silvestro, barbera
  Systembolaget, nr 72782, 119 kronor

Vin till rå lax med het ingefära och chili

Supersnabb och fantastiskt god förrätt med lite hetta var det här! Det här är en rätt med mycket smak, samtidigt som den känns lätt och fräsch. Ett vin med lite restsötma möter upp de heta smakerna i maträtten.

(9)

Sushilax med het ingefära- och limesås

 • Drick till: Kloster Eberbach, riesling kabinett
  Systembolaget, nr 5819, 109 kronor

Vin till lax i krämig saffranssås

Saffran är en otrolig smaksättare som funkar toppen i bakverk och mat. Det finns dessutom apelsin i den här rätten, vilket ger det en fräsch kick. Till saffran och apelsin matchar det väl med ett vitt vin i en generösare stil som har smak- och doftkomponenter som kompletterar rätten. För den som vill vara lite vågad blir ett sötare vin som har blivit angripet av ädelröta, exempelvis ett sött vin från Sauternes.

(241)

Lax i krämig saffranssås

 • Drick till: Allesverloren, Chenin Blanc, 99 kronor
  Systembolaget, nr 75986, 99 kronor

Vintips till lax med spenat och blomkålsris

Här är det lite järniga toner från spenaten som möter lite heta asiatiska smaker. Lax är ju dessutom en naturligt fet fisk - så det här är en rätt som har allt! Drick ett vitt vin som möter upp hettan, fetman och det lite järniga i rätten.

(14)

Lax med spenat och blomkålsris

 • Drick till: Dr L, riesling kabinett old vines
  Systembolagets beställningssortiment, nr 5369, 129 kronor
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.