Rosa bubbel trendar – ”Sverige måste vakna”

”Folk har inte förstått storheten”

Publisert:
Fredrik Schelin
Fredrik Schelin

Försäljningen av rosa champagne ökar runt om i världen – men inte i Sverige.

– Det är lite av ett mysterium att vi som älskar champagne så mycket, inte hänger med, säger vinskribenten Fredrik Schelin.

Champagne rosé är ett romantiskt och vackert alternativ till klassisk champagne.

Det säger Fredrik Schelin, som skrivit två böcker om champagne och besökt vingårdarna i området hela tre gånger den senaste månaden.

– I Sverige är vi lite sena på bollen och har inte riktigt förstått storheten med den här typen av champagne. Alla andra stora marknader som Italien, Storbritannien och USA har hängt med i utvecklingen.

Exporten av rosé-champagnen till övriga länder i Europa har på kort tid ökat kraftigt, från cirka tre till 11–12 procent.

En relativt stor tillväxt jämfört med Sveriges cirka två procent – trots att vi är den tionde största importmarknaden av champagne i världen.

– Det är lite av ett mysterium att vi – som älskar champagne så mycket – inte hänger med. Och vi kan inte skylla på vädret för Storbrittanien har det ju minst lika glåmigt. Vi måste få folk att vakna, roséchampagne är fantastiskt!

Champagne rosé
Champagne rosé
”Var inte blyg, drick det året om”

Smaken beskriver han som syrarik, frisk och härlig. Men den skiljer sig så klart mellan olika stilar. Det finns allt från provence-ljusa och laxrosa bubbel, till andra nästan rödvinsmörka varianter.

– En vanlig champagne är mer konstant i smaken, medan den rosa är väldigt olika i smak beroende på vinmakare och tillverkningsmetod.

Champagne rosé tillverkas på två olika sätt.

  • Blending är när rött vin blandas med vit champagne. Den här metoden är endast tillåten i området Champagne och ger ofta ett lättsamt och trevligt vin.
  • Saignéemetoden är när man låter skalen färga vinet. Den här metoden ger en lite djupare och fruktigare smak.

När är det ultimata tillfället att dricka champagne rosé?

– Var inte blyg, drick det året om. Vi är lite fega generellt med att matcha champagne till mat, men det är faktiskt en av världens bästa måltidsdrycker.

Att det finns så många olika champagne rosé gör också att det passar till allt ifrån oxfilé till skaldjur, enligt Fredrik. Till de mörkare varianterna föreslår han kyckling, chark eller kött.

– Använd ett stort vinglas och låt inte champagnen vara för kall. Drick den vid tio grader så får den mycket mer smak.

 Fredrik Schelin har skrivit två böcker om champagne.
Fredrik Schelin har skrivit två böcker om champagne.

Fyra goda champagne rosé

Här ger Fredrik sina fyra bästa tips på champagne rosé som finns att beställa och köpa via Systembolaget.

Beaumont des Crayères Grand Rosé

Nr 50957, 261:-

Systembolagets kanske mest prisvärda roséchampagne nu i uppdaterad skrud. Elegant och inbjudande med en mjuk mousse och behagligt munfyllande textur, frukten är rödäpplig med bäriga inslag och i avslutet finns syra i form av citrusfrukter följt av mineralitet.

Gott och okomplicerat.

Beaumont des Crayères Grand Rosé
Beaumont des Crayères Grand Rosé

Bollinger Rosé

Nr 7755, 671:-

Elegant bärighet med balanserad syra och integrerad mineralitet. Munnen bjuds på en resa som börjar med röda nyskördade höstäpplen, som fortsätter med nybakad brioche bredd med skogsbärsmarmelad och avslutas med blodgrapefrukt i perfekt munfyllnad.

Ett av bolagets bästa rosébubbel.

Bollinger Rosé
Bollinger Rosé

Leclerc Briant Champagne Rosé

Nr 7583, 431:-

Elegant i doften med lättsamma röda bär och visst floralt inslag. I smaken finns en viss tanninstruktur som utgör ryggraden i vinet. Här finns solvarma hallon, röda vinbär, lingon, blodapelsin och fina mineraler. I avslutet en viss salt mineralitet.

Leclerc Briant Champagne Rosé
Leclerc Briant Champagne Rosé

Louis Roederer Rosé, 2016

Nr 77226, 691:-

Doftmötet med härliga sommarbär, granatäpple och blodcitrus lockar till en sipp. Väl i munnen översköljs jag av bäriga toner, tydlig mineralitet, solvarma röda äpplen, syrliga hallon och röda vinbär.

Kruttorrt och gott i gott gott.

Louis Roederer Rosé
Louis Roederer Rosé
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.