Varför blir vi stirriga när vi ska beställa vin på krogen?

Lisa Agerman och Malin Eklund: ”Ta makten över vinlistan”

Publisert:
Lisa Agerman och Malin Eklunds viner finns nu i hela USA. I Sverige har de lanserat en cava, men har planer på ett vitt vin och en rosé.
Lisa Agerman och Malin Eklunds viner finns nu i hela USA. I Sverige har de lanserat en cava, men har planer på ett vitt vin och en rosé.


Varför står det aldrig på flaskan vad som är i vinet förutom alkohol och svavel?

Varför blir vi så stirriga när vi ska beställa vin på krogen?

Och vad sjutton betyder ”brut nature”?

Lisa Agerman och Malin Eklund beslöt sig för att reda ut det där. De började med att starta ett vinföretag i USA.

Lisa Agerman hade jobbat för ett stort svenskt modeföretag och Malin Eklund med PR när de träffades i Los Angeles via gemensamma vänner.

De började spåna på att göra något tillsammans. Starta PR-byrå? Kanske… Egentligen hade ingen av dem en tanke på att bli entreprenör men de hade inte heller någon lust att vara anställda.

– Alltså, corporate America, det är ingen lek. Jag kände att jag redan hade gjort mina hundår, säger Malin Eklund.

Men så besökte de en vingård i Santa Barbara vid kusten norr om Los Angeles.

– Vinmakaren var en riktigt aktivist. ”Visste ni att många häller både socker och andra tillsatser i sina viner?” Nej, vi hade ingen aning. På etiketten noteras ju bara druvsorten, alkoholhalten och om svavel tillsatts. 

Vanligen måste alla ingredienser i drycker och matvaror anges i en innehållsförteckning men vin är ett undantag i USA, EU och i stort sett resten av världen.

– Vinmakaren kan stoppa i 76 olika kemikalier i vinet utan att behöver framgå på flaskan. Det kan handla om tillsatser som påverkar färgen, smaken och texturen på vinet, säger Malin Eklund.

De anade en affärsmöjlighet. Fanns en marknad för ett vin som var veganskt, ekologiskt, utan tillsatser och med låg sockerhalt – och som tydligt talade om det på etiketten?

Gensvaret var överraskande positivt och de drog igång sitt företag un’sweet.

– Att vi skriver ut att vi inte tillsatt socker talar till kvinnliga konsumenter men vi vill för den skull inte göra tjejvin med låg alkoholhalt. Vårt nya rödvin ligger på 13 procent och cavan på 11,5 säger Malin Eklund.

Det finns en överdriven respekt för vin och ”vinkännare”, tycker Malin Eklund och Lisa Agerman.
Det finns en överdriven respekt för vin och ”vinkännare”, tycker Malin Eklund och Lisa Agerman.

Men man får väl inte tillsätta socker i vin? I alla fall är det förbjudet i flera europeiska vindistrikt.

– Nej, visst och det gäller även i USA. Vi har också fått många sura reaktioner från ”vinexperter” som säger att vi inte vet vad vi talar om. Men du får tillsätta druvmust till vinet och på så sätt höja sockerhalten. 

De har också fått kritik eftersom även en massa andra viner knappt innehåller något socker – utan att producenten gör något nummer av det.

– Men vi tycker att det är intressant information. Systembolaget ska ha beröm för att de sätter ut sockerhalten på hyllkantsetiketterna. Fast den lägsta sockerhalt de noterar är ”<0,3 g/100 ml”. Vårt rödvin ligger exempelvis under 0,1 g. Och det finns storsäljande viner som klassas som torra men som innehåller hela 0,8 g socker per 100 ml. Vi har valt att prata om det här, vilket uppskattas av många.

Men alla hänger inte med i sifferexcercisen. Hur mycket är 0,3 g socker per 100 ml? Viss sötma eller mycket torrt? 

Ett annat exempel är att det kan stå ”brut nature” eller ”zero dosage” på etiketten till cavor och champagner utan tillsatt socker.

– Få vet vad det betyder. Siffrorna och termerna är jättesvåra att ta till sig. Därför skulle vi vilja vara ännu tydligare och skriva ut något som alla förstår, säger Lisa Agerman.

De har haft många möten med Systembolaget och bett att få sätta en innehållsdeklaration på flaskorna. 

– De är nog trötta på oss. I dag får vi nöja oss med ”brut nature” och ”zero dosage” och namnet ”un’sweet” på etiketterna. Det hade varit tydligare att skriva att vi inte tillsätter något socker alls. Och vi får skriva ut att vinet är ekologiskt och veganskt men i marknadsföringen får vi inte berätta varför det är bra. Helst skulle vi vilja sälja våra viner som ”Better for you wines” fast det får vi förstås inte i Sverige på grund av lagstiftningen, säger Malin Eklund.

De båda störde sig inte bara på hemlighetsmakeriet i vinindustrin utan också på märkvärdiseringen av drycken.

– Vi har en helt annan inställning än de stora producenterna. Vi skiter i årgångar. För oss handlar vin om umgänge och måltider, säger Malin Eklund.

De tycker också att vi har en överdriven respekt för vin och ”vinkännare”.

– Du vet, när vinlistan kommer in på krogen vågar ingen beställa. Man försöker hitta experten i sällskapet som ska välja vin åt alla. Det är jättekonstigt. Du ger ju inte matsedeln till någon annan och ber att den ska bestämma vad du ska äta, säger Lisa Agerman.

Vitt eller rött – så långt är de flesta med.

– Men törs jag säga att jag gillar chardonnay? Eller är det tråkigt nuförtiden? Vi är så rädda att göra bort oss när det handlar om vin, säger Malin Eklund.

– Jag älskar att stoppa en isbit i mitt vin, även det röda. Men är det okej? säger Lisa Agerman.

– Fast i själva verket är det ju kul med vin. Inget du ska vara nervös för. Du behöver inte kunna en massa termer för att ta ett glas, säger Malin Eklund.

Våga ta makten över vinlistan

– Vi vill få folk att våga testa fler viner, hitta nya favoritdruvor. De flesta vi känner väljer ungefär samma viner gång efter gång. Men det finns ju så mycket annat. Och dyrt behöver inte vara godast, säger un’sweets Malin Eklund.

  • Våga välja vin själv. Behåll vinlistan på krogen. 
  • Våga uttala fel.
  • Vill du ha en isbit i vinet, våga be om det. Gäller även röda viner som ofta serveras för varma.
  • Våga utnyttja att du får provsmaka vinet på restaurangen. Gillar du inte vinet, välj ett annat.
  • Våga testa något nytt. Gör det till något kul att välja vin.
  • Våga be om veganskt och/eller ekologiskt vin om du vill ha det – även om det inte anges i vinlistan.
  • Våga fråga om vinet innehåller tillsatser.
  • Drick med måtta.

Jo, det finns viner som inte är veganska

Alla viner borde ju vara veganska. Varken druvjuice eller jäst är animaliska råvaror.

Men i vin bildas ofta slöjor av proteiner från jäsningen. För att få bort dem klarar man vinet. En vanlig metod för detta är att använda animaliska proteiner som äggvita, gelatin eller husbloss (som görs av simblåsor från fiskar). De olika proteinerna klumpar ihop sig, sjunker till botten och kan lätt silas bort. 

Det finns också veganska produkter som gör samma jobb, exempelvis bentonitlera, aktivt kol eller ärtprotein. 

I naturviner låter man oftast tyngdlagen göra jobbet och grumset får sjunka till botten utan tillsatser. Men det tar längre tid.

Idén till företaget föddes när Malin Eklund och Lisa Agerman besökte en vingård i Santa Barbara vid kusten norr om Los Angeles.
Idén till företaget föddes när Malin Eklund och Lisa Agerman besökte en vingård i Santa Barbara vid kusten norr om Los Angeles.

Deras viner finns i alla USA:s delstater

Lisa Agerman och Malin Eklund är mer än nöjda med starten för un’sweet. Efter bara några år på marknaden finns deras viner att köpa i alla USA:s delstater.

– Vi hade lite tur med tajmingen. Vi drog igång samtidigt med pandemin och det sägs ju att den gynnade ”wine, weed and weapons”, alltså vin, marijuana och vapen. Bäst går det i Texas, Kalifornien, New York, Michigan och Ohio, säger Lisa Agerman.

De fick tipset att värva en känd person, någon som kunde vara märkets ansikte utåt.

– Det är ett måste i USA. Och vi fick kontakt med skådespelaren och fastighetsmäklaren Tracy Tutor som är med i reality-tv-serien ”Million Dollar Listing” där svenske mäklaren Fredrik Eklund också medverkat under flera säsonger. Hon nappade och är nu delägare. 

De har också fått med svenske personlige tränaren Magnus Lygdbäck. Han är personlig tränare åt flera kända Hollywood-skådespelare och hjälpte bland andra Alexander Skarsgård att bygga upp kroppen inför rollen i ”Legenden om Tarzan”. 

– Han är hobbysommelier och ville kunna tipsa sina kunder om goda viner med låg sockerhalt. Så snart kan vi lansera ”Tarzanvinet”, skrattar Lisa Agerman.

Från början hade de inte någon tanke på den svenska marknaden.

– Men våra svenska följare på sociala medier undrade om vi inte skulle släppa några viner även här. Vi bestämde oss för att börja med en cava. Där tillsätter man vanligtvis socker så vårt osötade vin stod verkligen ut i mängden, säger Malin Eklund. 

Planen är att lansera även ett vitt stilla vin och en rosé i Sverige framöver.

Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.