Goda viner som passar perfekt till pizza

Matcha rätt vin till just din pizza

Publisert:
Vin till pizza – så matchar du rätt
Vin till pizza – så matchar du rätt

Pizzamyset blir inte komplett utan dryck. Och det finns ju en hel djungel med goda viner där ute – men vilka passar till just din pizza? Här tipsar vi om ett gäng goda viner med tillhörande pizzarecept.

En lyxig pizza med löjrom och gräddfil
En lyxig pizza med löjrom och gräddfil

Vintips till löjromspizza

Löjromspizza har definitivt en känsla av lyx. Men den är även fräsch med sälta och syra. En klassisk, och väldigt god kombination är champagne eller mousserande vin.

(1)

Löjromspizza – lyxigt och gott

Drick till: Ett mousserande vin som ”skär igenom” det feta i pizzan samtidigt som det samspelar väl med det salta i löjromen. En hit helt enkelt! För den som vill slå på stort är Dom Périgon 2012 otrolig på alla sätt - det är dessutom en magisk årgång i champagne.

Pizza med körbärstomater, sardeller och burrata
Pizza med körbärstomater, sardeller och burrata

Vin till pizza med körsbärstomater och sardeller

Salta fiskar, fräscha tomater och krämig burrata - vilken drömkombo på pizza! Det här är dessutom en ”bianco” pizza med färskost som bas istället för tomatsås.

(5)

Pizza med körsbärstomat, sardeller och burrata

Drick till: På den här pizzan finns så många goda grejer att det går att leka med flera olika typer av vin beroende på vad som vill framhöjas. Det passar både med något fruktigt och syrligt vitt, eller för den som vill gå lite utanför boxen - ett orange med lite sälta.

Libapizza med zucchini, svartkål och rosmarinolja
Libapizza med zucchini, svartkål och rosmarinolja

Vin till vegetarisk pizza

Den här krispiga pizzan är en succé både för vardag och fest! Toppad med hummus, svartkål, zucchini, rosmarinolja och citron gör att den här pizzan snabbt kommer bli en ny favorit.

(5)

Libapizza med svartkål, zucchini och rosmarinolja

Drick till: Här är det vitt vin som gäller eftersom det bäst matchar syran i citronen. Det finns även gröna toner i maten från zucchini och svartkål. Hummusen som är istället för tomatsåsen ger pizzan lite ”tyngd” så välj inte ett alltför lätt vin.

Tacopizza
Tacopizza

Vintips till tacopizzan

Tacos eller pizza? Du behöver aldrig mer göra ett val mellan de två fredagsmats favoriterna!

(1)

Tacopizza

Drick till: På den här pizzan finns både kött, lite grönt och örter. Och självklart den klassiska taco-smaken. Matcha med ett vin som har fruktiga toner som passar både kött och tacokrydda.

Nutellapizzan är en söt favorit
Nutellapizzan är en söt favorit

Vintips till söta pizzor

Nutella pizzan har snabbt blivit en favorit när det kommer till dessert. Nötigt och chockladigt med bröd, vad finns det inte att gilla?

(81)

Nutellapizza med banan

Drick till: En grundregel när det kommer till att matcha desserter och dryck är att sött gillar sött. Ett torrt vin kommer kännas ännu torrare och bli kantigt Till den här söta pizzan passar det därför bra med en dryck som har toner av choklad och nötter.

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.