Goda viner som passar perfekt till pizza

Matcha rätt vin till just din pizza

 • Sarah Lindstrand Mboge
Publisert:
Vin till pizza – så matchar du rätt

Pizzamyset blir inte komplett utan dryck. Och det finns ju en hel djungel med goda viner där ute – men vilka passar till just din pizza? Här tipsar vi om ett gäng goda viner med tillhörande pizzarecept.

En lyxig pizza med löjrom och gräddfil

Vintips till löjromspizza

Löjromspizza har definitivt en känsla av lyx. Men den är även fräsch med sälta och syra. En klassisk, och väldigt god kombination är champagne eller mousserande vin.

Recept löjromspizza

Drick till: Ett mousserande vin som ”skär igenom” det feta i pizzan samtidigt som det samspelar väl med det salta i löjromen. En hit helt enkelt! För den som vill slå på stort är Dom Périgon 2012 otrolig på alla sätt - det är dessutom en magisk årgång i champagne.

Pizza med körbärstomater, sardeller och burrata

Vin till pizza med körsbärstomater och sardeller

Salta fiskar, fräscha tomater och krämig burrata - vilken drömkombo på pizza! Det här är dessutom en ”bianco” pizza med färskost som bas istället för tomatsås.

Recept pizza med körsbärstomater och sardeller

Drick till: På den här pizzan finns så många goda grejer att det går att leka med flera olika typer av vin beroende på vad som vill framhöjas. Det passar både med något fruktigt och syrligt vitt, eller för den som vill gå lite utanför boxen - ett orange med lite sälta.

Libapizza med zucchini, svartkål och rosmarinolja

Vin till vegetarisk pizza

Den här krispiga pizzan är en succé både för vardag och fest! Toppad med hummus, svartkål, zucchini, rosmarinolja och citron gör att den här pizzan snabbt kommer bli en ny favorit.

Recept libapizza med grönt

Drick till: Här är det vitt vin som gäller eftersom det bäst matchar syran i citronen. Det finns även gröna toner i maten från zucchini och svartkål. Hummusen som är istället för tomatsåsen ger pizzan lite ”tyngd” så välj inte ett alltför lätt vin.

Tacopizza

Vintips till tacopizzan

Tacos eller pizza? Du behöver aldrig mer göra ett val mellan de två fredagsmats favoriterna!

Recept tacopizza

Drick till: På den här pizzan finns både kött, lite grönt och örter. Och självklart den klassiska taco-smaken. Matcha med ett vin som har fruktiga toner som passar både kött och tacokrydda.

Nutellapizzan är en söt favorit

Vintips till söta pizzor

Nutella pizzan har snabbt blivit en favorit när det kommer till dessert. Nötigt och chockladigt med bröd, vad finns det inte att gilla?

Recept nutellapizza med banan

Drick till: En grundregel när det kommer till att matcha desserter och dryck är att sött gillar sött. Ett torrt vin kommer kännas ännu torrare och bli kantigt Till den här söta pizzan passar det därför bra med en dryck som har toner av choklad och nötter.

Läs vidare

 1. Bästa chardonnay-vinerna just nu

 2. VIN

  Så läser du av vinetiketten

 3. VIN

  Så smakar man vin på rätt sätt

Sarah Lindstrand Mboge är reporter och redaktör på Godare.

Mer på Godare

 1. Packat för picknick – Markiz ger bästa tipsen

 2. Vin till grytor

 3. Tips på fem krispiga vita viner

 4. Orangeviner som finns på systembolaget

 5. Hitta svamp med hjälp av svampexperten Niki Sjölund

 6. Vintips till fem goda pastarätter

 7. (1)

  Klassisk lasagne

 8. (4)

  Pannbiff med lök

 9. (5)

  Korv stroganoff med ris

 10. (1)

  Ugnsstekt falukorv med potatismos