Vinexpertens spaning – här är trenderna 2021

Fem starka trender att hålla koll på

Publisert:
Vinskribenten Pär Strömberg.
Vinskribenten Pär Strömberg.

Ett spännande vinår ligger framför oss. Nya producenter och regioner visar framfötterna och det orangea vinet är hetare än någonsin.

Här är experten Pär Strömbergs spaning inför 2021.

Han testar ungefär 100 olika vinsorter i veckan och har ett enormt intresse för den populära drycken. Ett intresse han sedan pandemins start märkt att allt fler delar med honom.

– Folk är mer nyfikna på att hitta nya smaker, just nu kanske mer än någonsin när man inte får gå på krogen. Många börjar nog också tröttna på sina go-to-viner och letar efter något nytt, säger Pär Strömberg, vinskribent på den webbaserade plattformen Wine Table. 

Här har han samlat trender som vi troligtvis kommer att få se betydligt mer av under 2021.

Trend 1. Viner från Portugal

Viner från Portugal har länge varit på g, men 2021 är året det riktigt lossnar och landet får sig ett ordentligt uppsving. Portugisiska röda viner är ofta smakrika och värmande och ligger i linje med vad svenskar brukar tycka om, enligt Pär Strömberg. 

– Och landets vita viner blir ofta fruktiga och krispiga på grund av närheten till havet, på druvan alvarinho till exempel. Jag märker att allt fler importörer börjar hitta Portugals gömda skatter, säger han.

  • Är det något annat land som är på uppgång?

– Ja, eller främst nya distrikt från ”gamla” vinländer. Sydafrika börjar komma igen, de hade tyvärr lite oflyt att bli bulkvinsstämplade. Men det är en ny, ung generation där nu som gör fantastiska viner.

Portugisiska viner är på frammarsch, enligt Pär Strömberg.
Portugisiska viner är på frammarsch, enligt Pär Strömberg.

Även flera regioner i Frankrike visar framfötterna, speciellt producenter från området runt floden Rhône. Cornas i norr är ett exempel, Lirac i söder är ett annat.

– Det är områden som börjar få allt mer uppmärksamhet och verkligen är värda att hålla koll på, säger Strömberg.

Trend 2. Orangea viner.

Orange vin är ett nygammalt inslag i vinvärlden som i dag förknippas med småskaligt vinmakande och den trendiga naturvinsrörelsen. Vinet kommer främst från Georgien, norra Italien och Slovenien och är egentligen ett mörkare vitt vin med en tillverkningsprocess som påminner om framställningen av röda viner.

– Det är en vinstil som varit lite svår att förstå sig på om man gillar krispiga, rena vita viner. Det här är mer extraherat, kraftfullt och har kanske till och med en grumlig färg.

Är det gott då?

– Jag älskar orangeviner, nästan alla jag smakat har varit jättegoda med få undantag. Men som sagt, det är en annorlunda smakupplevelse så det passar inte alla.

Trend 3. Onlineprovningar och ”Vinfluencers”

Vinprovningar på nätet boomade av förklarliga skäl under pandemiåret. Och allting talar för att trenden kommer hålla i sig även 2021.

– Man vill ha något sorts socialt sammanhang när man dricker sitt vin, nu när man inte kan gå på krogen. Genom en onlineprovning får man i bästa fall lära sig något, men också se lite andra nyllen och prova bra vin.

Det har även poppat upp en hel drös med så kallade ”Vinfluencers” på sociala medier, tillägger han. De tipsar, skriver och visar vad de dricker. 

– Det finns även flera grupper på Facebook med väldigt hög aktivitet. Många verkar engagerade i vin just nu, jag märker absolut en ökning av popularitet. 

Trend 4. Vinlådor hem till dörren

Att beställa vinlådor online kommer att öka lavinartat i år, tror Pär Strömberg. Allt fler aktörer gör det möjligt att antingen få lådorna hemkörda till dörren eller hämta ut dom på systembolaget

– Där kan man få mycket mer djup i de vinområden eller de vinstilar som man tycker om.

Trend 5. Roséprosecco

Italienska vinmakare jobbade länge för att få den godkänd, och i fjol blev Roséproseccon äntligen klar för marknaden. De första flaskorna dök upp på hyllorna i november.

– Den kommer säkert slå stort i sommar. De flaskorna jag har provat har jag inte varit jätteöverväldigad över, men det kommer säkert bli en säljsuccé ändå. 

Champagne kommer bli mer och mer populärt, tror Strömberg.
Champagne kommer bli mer och mer populärt, tror Strömberg.

Strömberg tror även att champagne kommer att stiga i popularitet – och då inte bara som dryck när man ska fira något.

– Tidigare kanske man gått på krogen och tagit sig ett glas bubbel, men nu när folk köper hem hela flaskor blir man lite mer initierad i vilket bubbel man faktiskt väljer, och då tror jag fler väljer champagne.

  • Vilka vinlanseringar ser du fram emot 2021?

– Det kommer väldigt mycket gott och bra hela tiden. Jag tycker också att det är kul att Systembolaget satsar på lite mer bredd och vågar ta in lite nya områden i det tillfälliga sortimentet. Jag har inget speciellt vin jag väntar på men håller alltid ett extra öga på webblanseringarna där de allra exklusivaste vinerna släpps, säger han.

Trendigaste vinerna 2021

  • Vita: Chenin blanc från Sydafrika. Det är ett mjukt, vitt vin med hög syra som smakar gulfruktig honung och lite vaxig ton av ”lovikkavante”, beskriver Pär. 
  • Röda: Alla röda viner från Portugal är supertrendiga, speciellt om de kommer från regionen Douro.
  • Mousserande: Odlarchampagne kommer stort med finessrik och mer personlig touch än de stora champagnehusen.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.