Smakar vin med kork bättre än vin med skruvkork?

Publisert:

Skruvkork, naturkork, kapsyl, glaskork eller diamkork.

Varför har olika viner olika typer av förslutningar?

Sarah Lindstrand Mboge förklarar i klippet.

Vissa föredrar traditionsenliga naturkorkar, som den speciella känslan av att dra upp korken och höra ploppljudet som signalerar att det ska drickas vin.

Andra kan tycka att det är onödigt jobb att behöva dra upp den något opraktiska korken. Det är dessutom innehållet som räknas – inte öppningsceremonin.

  • Men är det någon smakskillnad på vin med kork och vin med skruvkork?

– Nope. Men det är en indikator på om ett vin ska drickas upp snabbt eller om det ska lagras, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och Aftonbladets vinexpert.

I videon får du lära dig allt om korkar.
I videon får du lära dig allt om korkar.

Miljövänliga korkar

Den senaste tiden har kapsyler blivit vanligare att se på viner som är åt det mer naturliga hållet. Även glaskorkar har fått sig ett uppsving.

– Till skillnad från naturkorken så andas inte glaskorken. Den är snygg, praktisk och vinet kan inte bli korkskadat. Glaskorken är dessutom miljövänlig, säger Sarah Lindstrand Mboge.

I klippet förklarar hon vilken kork som betyder vad, vilken kork som är bäst för att lagra viner – och vilken som indikerar att vinet är riktigt billigt.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.