Smakar vin med kork bättre än vin med skruvkork?
Skruvkork, naturkork, kapsyl, glaskork eller diamkork.
Varför har olika viner olika typer av förslutningar?
Sarah Lindstrand Mboge förklarar i klippet.
Vissa föredrar traditionsenliga naturkorkar, som den speciella känslan av att dra upp korken och höra ploppljudet som signalerar att det ska drickas vin.
Andra kan tycka att det är onödigt jobb att behöva dra upp den något opraktiska korken. Det är dessutom innehållet som räknas – inte öppningsceremonin.
- Men är det någon smakskillnad på vin med kork och vin med skruvkork?
– Nope. Men det är en indikator på om ett vin ska drickas upp snabbt eller om det ska lagras, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och Aftonbladets vinexpert.
Miljövänliga korkar
Den senaste tiden har kapsyler blivit vanligare att se på viner som är åt det mer naturliga hållet. Även glaskorkar har fått sig ett uppsving.
– Till skillnad från naturkorken så andas inte glaskorken. Den är snygg, praktisk och vinet kan inte bli korkskadat. Glaskorken är dessutom miljövänlig, säger Sarah Lindstrand Mboge.
I klippet förklarar hon vilken kork som betyder vad, vilken kork som är bäst för att lagra viner – och vilken som indikerar att vinet är riktigt billigt.
Annons
Läs vidare
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
- Snabblagat
Pasta carbonara à la Dante Zia
Pasta vongole med fänkål och körsbärstomater
ARTIKLAR
Svart vitlök – en riktig umamibomb
ARTIKLAR
5 bordsgrillar som fixar perfekt grillad mat på nolltid
ARTIKLAR
Tareq Taylor – 12 populära recept
ARTIKLAR
Fettisdagen 2023 - våra godaste semlor
ARTIKLAR
23 goda och värmande soppor
Så grillar du kycklingklubbor i ugnen
Krämig kyckling med vitlök och spenat
- Snabblagat
Läckert krämig och vegetarisk pasta