Bästa vinerna till kycklingrätter

Publisert:
Kycklingfiléer fyllda med fetaost och spenat.
Kycklingfiléer fyllda med fetaost och spenat.

Kyckling, en riktig vardagshjälte – men minst lika bra till fest! Ett protein som går att laga till på otroligt många olika sätt. Och till god mat vill vi gärna ha något gott i glaset, Godare tipsar om fem viner som passar perfekt till kyckling.

Vintips till kyckling med fetaost och spenat

Kycklingen fungerar nästan som ett hamburgerbröd till denna krämiga fyllning bestående av fetaost och spenat. Spenaten har en lite järnig smak och fetaosten är både krämig och frisk.

Ett lätt rött vin med en pigg syra som matchar syran i fetaosten kommer passa toppen till denna rätt. Om vinet dessutom har en grön ton kommer det bli en magisk kombination med spenaten.

(289)

Kycklingfilé fylld med fetost och spenat

Kyckling i en smakrik och krämig tomatsås.
Kyckling i en smakrik och krämig tomatsås.

Vin till kyckling i tomatsås

Den här goda rätten lagar nästan sig själv! Här är det en ljuvligt krämig tomatsmak som dominerar rätten. Tomat är fullt av umami, en av våra grundsmaker – precis som salt, sött, surt och beskt.

Till umamirika rätter dricks med fördel fruktiga viner eftersom sträva viner upplevs som ännu strävare.

(4103)

Kycklingfilé – i smakrik tomatsås

Fried rice – en rätt som är perfekt för rester och kan göras på många olika sätt.
Fried rice – en rätt som är perfekt för rester och kan göras på många olika sätt.

Vin till fried rice

Fried rice är den perfekta rätten när det är dags för kylskåpsrens! Det här receptet går att göra med eller utan räkor - och det går även att hetta riset till för den som gillar kryddstark mat. Oavsett variant på receptet så kommer det vara mycket smaker som samsas i den här rätten.

Ett aromatiskt vin med blommiga toner kommer funka toppen till den här maträtten eftersom det kommer förhöja smakerna.

(79)

Fried rice med räkor och kyckling

Pasta alfredo - en klassiker.
Pasta alfredo - en klassiker.

Vin till pasta alfredo

Pasta alferdo är en klassiker för alla förutom italienarna! Rätten är nämligen väldigt annorlunda i pastans hemland.

Det här är en krämig pasta med mycket ostsmak, därför passar det bra med ett lite kraftigare vitt vin som matchar osten.

(299)

Pasta Alfredo med kyckling

Citrussallad med kyckling
Citrussallad med kyckling

Vin som passar till kyckling med citrus

Oj, så fräsch och enkel den här salladen är! Går att göra i ett nafs och är otroligt god. I den här rätten är det mycket syra från citrusfrukterna, men kycklingen gör att maträtten får lite mer tyngd.

Välj därför ett vin med mycket syra som matchar citrusen men som samtidigt har lite mer tyngd för att matcha kycklingen.

(2)

Sommarsallad med kyckling – supergott

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.