Kvinnliga vinmakare ger viner en ny stil

Lär känna tre vinmakare som skapat revolution i vinvärlden

Publisert:

När kvinnor tar allt mer plats i vinvärlden går utvecklingen snabbt framåt. Nya stilar, nya blandningar – och nya traditioner växer fram.

– Det har skett en stor förändring bara de senaste åren, säger Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson.

I ett av Frankrikes soligaste vindistrikt, Alsace, har det länge gjorts traditionella vita viner.

Därför blev Nadja Karlsson förvånad när hon vid ett besök på en av de traditionella vingårdarna fick syn på några undangömda dunkar med orange-vin.

Hon frågade nyfiket om den manliga producenten, som annars bara gör vita viner, även börjat göra den orangea varianten.

– Han fnyste irriterat och sa ”no, it’s my daughter”. I en värld där man värderar tradition skämdes han över att jag upptäckt dotterns ”experiment”.

Det här är ett talande exempel på hur kvinnors intåg i vinvärlden håller på att förändra den traditionella drycken, kommenterar Nadja.

– Det är ett mönster jag sett på flera ställen, när kvinnor tar över vinproduktionen vågar de testa nya saker.

Nadja Karlsson har hållit i vin- och spritprovningar på spritmuseum sedan dörrarna slog upp 2011.
Nadja Karlsson har hållit i vin- och spritprovningar på spritmuseum sedan dörrarna slog upp 2011.

Nadja Karlsson möter oss på Spritmuseum i Stockholm, här har hon hållit i vin- och spritprovningar sedan museet slog upp dörrarna 2011. Nu är hon aktuell med provningar med just kvinnliga vinmakare i fokus.

– Jag har rest till otroligt många vingårdar, där väldigt få ägs av kvinnor. Det är en mansdominerad värld så det är viktigt att lyfta de kvinnliga vinmakare som finns. Samtidigt vet vi att allt fler kvinnor tar plats runt om i vinvärlden. Hur konservativ den än må vara.

Förändringen är inte minst tydlig i sydamerikanska länder som Chile, Argentina och Uruguay, berättar Nadja.

– Kvinnor får kliva fram på ett helt nytt sätt i de här länderna. Förr kallade man exempelvis viner från Chile för ”vinvärldens Volvo”, för att de var så förutsägbara.

Nu pratar man om en vinrevolution i samma land, inte minst tack vare kvinnorna.

Varför händer det så mycket i just Sydamerika?

– De har jobbat aktivt för kvinnlig frigörelse i vinbranschen. Många vingårdar är inte heller lika traditionellt bundna som de kan vara i exempelvis Frankrike. Undantaget är Brasilien där det går åt ett helt annat håll.

Kvinnliga vinmakare ger viner en ny stil
”Den där bruden fattar inte vad hon skriver om”

Nadja tycker sig även se en förändring bland europeiska vingårdar, allt fler kvinnor syns på olika positioner i branschen. Och med dem kommer också en mer inkluderande och accepterande attityd. Hon har själv fått uppleva båda sidor i vinvärlden. När hon började som dryckesexpert på Systembolagets tidning hette hon Stefan Karlsson.

När Stefan blev Nadja så började plötsligt hennes expertis att ifrågasättas.

– Jag fick massor med kommentarer som ”den där bruden fattar inte vad hon skriver om”. Men det har blivit bättre nu. Det är så jag också märker att den här världen är i förändring.

Champagne – kvinnornas dryck

Det går inte att prata om ämnet ”kvinnor och vin” utan att nämna champagne, säger Nadja bestämt.

Det finns ingen dryck som påverkats så mycket av kvinnligt inflytande som champagne och historien om Veuve clicquot – i Sverige känd som ”Gula änkan” – är också skildringen av hur en ung kvinna i 1800-talets Frankrike lyckades grunda ett affärsimperium, berättar Nadja.

Veuve clicquot är i dag är världens näst mest sålda champagne efter Moët & Chandon.

– Ett tag skrev man ut Veuve, alltså änka, på flera olika champagneflaskor, fastän det inte varit en änka i närheten av vinproduktionen. Änka stod för kvalité.

Kvinnliga vinmakare ger viner en ny stil

Tre kända kvinnliga vinmakare

I dag finns det många inflytelserika och välkända kvinnliga vinmakare. Men det kan vara svårt att hitta flaskorna på Systembolaget, då det knappast står könet på vinmakaren bland etiketterna som indikerar fyllighet, strävhet och fruktsyra.

– Men jag har några vinmakare jag brukar tipsa om. Om man vill göra en provning hemma så skulle jag börja med de här tre kvinnorna, som påverkat vinvärlden, och mig själv, kanske extra mycket.

Arianna Occhipinti från Sicilien i Italien

Arianna Occhipinti är som en superstjärna i vinbranschen. Hon har arbetat i industrin sedan 16 års ålder och har släppt rödvinsårgångar under egen etikett från att hon var 22.

– Hon vågar tänka nytt och blandar druvor som vanligtvis inte brukar blandas. Hon har blivit lite som en språngbräda för andra kvinnliga vinmakare världen över, enligt Nadja.

– Hon är otroligt kunnig och man får känslan av att om Arianna skulle bli Italiens president, då skulle alla problem att vara lösta.

Nadja & Arianna Occhipinti
Nadja & Arianna Occhipinti

Ntsiki Biyela, Sydafrikas första kvinnliga svarta vinmakare

Det är inte en särskilt stor överdrift att säga att Ntsiki Biyela är en sydafrikansk vinmakarlegendar. Hon var den första kvinnliga svarta vinmakaren.

– Jag växte upp under apartheid och har varit en aktiv motståndare till det. Dessutom gjorde de dåliga pinotage-viner, så jag tänkte att Sydafrika inte var för mig, säger Nadja.

Men för några år sedan fick Nadja testa en fantastisk chenin blanc från Sydafrika och tänkte att hon kanske måste åka ner dit i alla fall.

Och tur att det blev så – där fick hon träffa just Ntsiki Biyela.

– Det var en mäktig upplevelse. Hon berättade att när hon började med vin var hon ständigt omringad av 20 vita män. Nu är hon en gigant i branschen.

Nadja träffar Ntsiki Biyela, Sydafrikas första afrokvinnliga vinmakare
Nadja träffar Ntsiki Biyela, Sydafrikas första afrokvinnliga vinmakare

Sybille Kuntz, från Mosel i Tyskland

Sybille Kuntz är uppvuxen bland vinstockarna i tyska Mosel.

När hon fick en halv hektar att experimentera med lyckades hon göra en riesling som enligt Nadja är något utöver det vanliga. Hon har en bestämd uppfattning om hur rankorna skall bindas upp, vilka bekämpningsmedel som inte får användas, exakt när det skall skördas och framför allt vilken druva som skall odlas.

– Jag var där för fem-sex år sedan. Tyska viner, speciellt från det här distriktet kan vara väldigt traditionella. Du känner säkert igen etiketter med något gammalt slott på. Här har Sybille tänkt om helt, och blivit en frontfigur för produktionen i området.

Sybille Kuntz
Sybille Kuntz

Fakta: Nadja Karlsson

  • Yrke: Dryckesexpert på Spritmuseum där hon håller i, ofta lite udda, provningar. Utsedd till årets dryckesprofil 2014.
  • Bor: I Stockholm
  • Favoritvin: Det beror på dag, men jag gillar lite udda viner. Orangevinet ligger mig varmt om hjärtat.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.