Spanska bubblor - fem goda cava

Publisert:

Cava är ett av världens mest kända mousserande viner. De härliga bubblorna produceras alltid i Spanien och drycken görs i många olika stilar.

Godare tipsar om fem favoriter som finns på Systembolaget.

Privat gör en knastertorr cava.
Privat gör en knastertorr cava.

2019 Celler Privat, Brut Nature Reserva

Systembolaget nr 7904, 120 kronor

Knastertorrt med hög syra och härlig mineralitet! Det här är ett bubbel som verkligen får det vattnas i munnen. Det är dessutom ekologiskt vilket gör att det får en ännu bättre eftersmak.

Drick till: Skaldjur eller ostron

Loxarel har snabbt blivit en klassiker!
Loxarel har snabbt blivit en klassiker!

2020 Masia can Mayols.L, Loxarel

Systembolaget nr 7470, 119 kronor

Ett biodynamiskt mousserande som redan känns som en klassiker! Här är det brödiga och jästiga toner som samspelar med gula äpplen och citrusfrukt.

Drick till: Grönsaksrätter

Raventós i Blanc gör ett uttrycksfullt mousserande vin.
Raventós i Blanc gör ett uttrycksfullt mousserande vin.

2019 Raventós i Blanc, De Nit

Systembolaget beställningssortiment, nr 56774, 189 kronor

Det här är en riktigt bra mousserande vin. Det kanske inte är så konstigt eftersom producenten anses vara den som ”skapade” cava. Uttrycksfullt, nyanserat och med en lång eftersmak - det här är en producent som alla borde testa minst en gång i livet!

Drick till: Som sällskapsdryck eller till fisk och skaldjur

Gramona - en stilren producent.
Gramona - en stilren producent.

Gramona, Innoble Brut Nature

Systembolaget beställningssortiment, nr 56210, 265 kronor

En producent som skapar förändringar för cava – både för det mousserande vinet och producenter. Snyggt, torrt vin med härliga bubblor och en lång eftersmak.

Drick till: Fiskrätter

1+1=3 gör en cava på Pinot Noir.
1+1=3 gör en cava på Pinot Noir.

1+1=3 U Mes U Fan Tres S.L., Blanc de Noirs Reserva Familia

Systembolaget, nr 7610, 119 kronor

Generöst fruktig i stilen och modell större på paletten. Det här mousserande vinet görs på den klassiska champagnedruvan Pinot Noir. Mycket vin för pengarna!

Drick till: Laxrätter

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.