Så smakar du av vin på restaurang

Publisert:

Vissa tycker att det är jobbigt att testa vin på restaurang när kyparen ber om ett utlåtande.

Vill du ha kvar vinet – eller testa ett annat?

Här guidar Sarah Lindstrand Mboge till vad du ska tänka på, och hur du kan uttrycka dig för att ge ett proffsigt intryck.

Oftast när man beställer vin på restaurang så erbjuder servitören eller hovmästaren en provsmakning av vinet. De häller upp en liten skvätt i glaset och ber som regel den som beställt vinet om ett utlåtande.

– Vissa tycker att det här är väldigt jobbigt. För vad ska man säga egentligen?, säger Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge i klippet.

Det servitören vill att du ska kommentera är huruvida smaken är okej. Man letar efter defekter i vinet – vilket kan vara svårt att uppmärksamma om man inte exakt vet vad man ska känna efter.

– Det enda du behöver tänka på är om du tycker att vinet smakar konstigt eller är defekt, säger Sarah i klippet där hon också förklarar vidare.

  • Är det okej att skicka tillbaka vinet?

– Ja, om det smakar konstigt. Det kan också vara så att du får ett helt korrekt vin som du helt enkelt inte gillar. Då går det också jättebra att skicka tillbaka det.

  • Hur smakar man av vinet på krogen?

– Det går bra att bara ta en klunk rakt upp och ner. Eller så kan du vara lite proffsigare och ta vinglaset i stammen, snurra runt, dofta och smaka. Lycka till och skål!

 

VIN

Så smakar man vin på rätt sätt

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.