”Jag kunde inte ens skilja på region och druva”

Vinprofilen Måns Zelmerlöw tipsar om sina absoluta favoriter

Publisert:

Måns Zelmerlöw fortsätter att släppa viner på Systembolaget. Men vinintresset har inte alltid funnits där, erkänner han för Godare.

– Det var så pinsamt, jag blandade ihop druvor och platser. Men nu vet jag absolut vilka som är mina favoriter, säger han.

Han gör sin femte vinlansering, har tydliga preferenser och drömmer om en egen vingård i Italien.

Men intresset för vin har inte alltid varit självklart för artisten och programledaren Måns Zelmerlöw.

– När jag jobbade som servitör och skulle komma med vintips så visste jag inte ens vad som var region och vad som var druva. Jag var nog en av de sämre servitörerna som någonsin funnits, haha.

Det var först några år senare under ett projekt i Sydafrika som han började nörda ner sig i drycken. Så fort det fanns en ledig stund besökte han vingårdar, läste på om druvorna, smakade sig fram och pratade med vinmakare från hela världen.

– Det var då jag började älska vin. Att sedan komma hem och kunna läsa en vinlista på restaurang och förstå vad det var, det kändes stort.

Måns Zelmerlöw
Måns Zelmerlöw

Samtidigt, för ungefär sju-åtta år sedan, kom ”kändisvin-vågen” till Sverige, och allt fler artister, influencers och andra kända profiler gav sig in i dryckesbranschen.

– Jag hakade inte på trenden då, jag tyckte inte att det fanns någon substans i den. Alla hade bara vin som de satte sitt namn på. Det var först när pandemin kom och jag inte hade så mycket att göra, som jag kände att det var dags.

Måns har fyra viner på Systembolaget.
Måns har fyra viner på Systembolaget.
På våren vill jag ha Chenin blanc, gärna fem-sju flaskor på en uteservering.

Även om den största kändisvin-vågen lagt sig verkar intresset för de så kallade kändisvinerna fortsatt vara starkt. I dag är det nästan en omöjlighet att gå förbi vinhyllorna på Systembolaget utan att stöta på ett bekant namn eller ansikte bland flaskor och boxar.

Och här finns det mycket pengar att tjäna; Tina Nordstöm sålde vin för cirka 44,1 miljoner kronor år 2020. Laila Bagge för cirka 99,5 miljoner kronor samma år. Leif GW för 231,1 miljoner.

– Ofta hör agenturer av sig och kollar om kändisar vill producera vin. I mitt fall så hade jag kontakt med en vinimportör under flera år.

Producenten som tillverkar Måns Zelmerlöws viner finns i spanska Katalonien och tillverkar både vita, röda och nu senast även en rosé.

– Jag är en stor rosédrickare. Men ett katalanskt rosé är en mörkrosa, väldigt sötsliskig variant som jag egentligen inte tycker om.

I stället föredrar han sydfranska ljusrosa varianter.

– Så jag frågade om producenten kunde försöka sig på att göra ett mer provencalskt än katalanskt rosé. Och han lyckades.

Hur involverad var du i processen, fick du smaka några olika och välja?

– Ja precis. Först pratade vi om vilka druvor vi skulle kunna använda och sedan ställde han fram tio olika blandningar som jag fick smaka och välja vilket jag gillade bäst.

Förutom sydfransk rosé föredrar Måns italienska viner som röd Nebbiolo, Barolo och vit Pinot Grigio. På våren eller en tidig försommardag väljer han en Chenin Blanc.

– Gärna fem-sju flaskor på en uteservering. Då mår man väldigt bra.

Förutom sydfransk rosé föredrar Måns Nebbiolo och vit Pinot Grigio.
Förutom sydfransk rosé föredrar Måns Nebbiolo och vit Pinot Grigio.

Spiller vinintresset över till ett matintresse?

– Det är jag som lagar mat hemma, och det är väldigt roligt att para ihop vin med mat. Paradrätten är något så tråkigt som pasta bolognese, men jag tycker att jag gör den väldigt, väldigt bra.

Någon hemlig ingrediens har han inte – däremot är sellerin oumbärlig. Och att fräsa bacon med vitlök och ha i mot slutet av koktiden, så att den inte blir soggig.

– Tyvärr hatar min fru det, hon tycker bacon förstör hela grejen. Men jag älskar det.

För ett år sedan hade du ambitioner att bli sommelier, hur har det gått med det?

– Det har gått som med alla andra utbildningar som jag tänker att jag ska börja på. Jag är inte där än, men jag ska bli sommelier, förr eller senare.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.