Vad är pet nat vin?

Topp tre godaste pet nat vinerna

Publisert:

Pet nat-viner har seglat upp och blivit bland det trendigaste du kan dricka.

– Alla gillar bubblor, och pet nater är billigare än champagne. Det är ju också roligt att dricka, säger sommelieren Sarah Lindstrand Mboge.

Pet nat är en förkortning av det franska ordet ”pétillant naturel” som betyder naturligt bubblande eller pärlande. Det är ett mousserande vin som görs i flaskan.

– Man slänger oftast på en kronkapsyl innan vinet har jäst klart. Som en naturlig biprodukt bildas det bubblor när alkoholjäsningen fortfarande sker i flaskan, och man får ett lätt bubblande vin, säger Sarah Lindstrand Mboge.

Hur smakar pet nat?

Eftersom både gröna och blå druvor används i pet nat kan det vara svårt att utse en speciell smak i vinerna. Men de är nästan alltid ofiltrerade med torr, frisk och nyanserad smak med relativt låg alkoholhalt.

– Bubblorna i petnat är inte lika intensiva som i typ champagne. Helst ska man dricka upp en öppnad flaska pet nat samma dag eftersom de oftast brukar bli platta efter en dag.

Pet nat är ett naturligt mousserande vin.
Pet nat är ett naturligt mousserande vin.

Här tillverkas pet nat

Man brukar tillskriva Limoux i södra Frankrike som första område för produktion av denna typ av bubbelvin.

I dag kan vinerna göras över hela världen. Regioner som Languedoc och Loiredalen i Frankrike och italienska Emilia-Romagna är vanliga att se som producenter.

Det gemensamma är att det görs med metoden ancestrale eller dioise.

Vad passar det till för mat?

Pet nat är ett perfekt vin att börja måltiden med, tipsar Sarah.

– Det passar till snacks, eller kan vara nice att ha till en krämigare pasta, det beror helt enkelt på vilken typ av pet nat man dricker, säger hon.

Systembolaget tipsar också om att äta lättare maträtter, gärna vegetariskt som ugnsrostad spetskål eller rostad rotselleri, till pet nat. Vinets höga fruktsyra gör att det även funkar fint till salta charkuterier eller syrliga ostar.

Sarahs tre bästa pet nat viner.
Sarahs tre bästa pet nat viner.

Sarahs topp 3 bästa pet nat viner

Sarah Lindstrand Mboge säger att hon har massor av pet nat viner som hon älskar.

Men om hon bara får välja tre – så väljer hon de här.

  1. Domaine l'Armandier/Martin Texier - 2020 Petit Nature. Det här är sommar för mig, älskar det här bubblet! Det är fina bubblor, den är somrig - det finns vita blommor och grön frukt, och har en liten restsötma som runda av och gör det ännu godare.
  2. Christoph Hoch/ 2018 Kalkspritz. Snyggt, precist och mineraligt som blir gott ihop med skaldjur. Beställs via Fruktstereo/Vinstereo, finns tillfälligt på systembolaget.
  3. La Salada, 2019 Roig Boig Ancestral. Det här vinet görs på både blåa och gröna druvor. Smakar vuxensaft med röda bär! Perfeka ”hänga i trädgården eller på balkongen-vinet”.
Pet nat är ofiltrerat mousserande vin som har fått jäsa klart i flaska.
Pet nat är ofiltrerat mousserande vin som har fått jäsa klart i flaska.

Annons

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.