Så har du en ginprovning hemma

Publisert:

Att prova gin är något som Erik Hasselgärde på Stockholms bränneri har koll på. I videon går han igenom de olika stegen för hur man lyckas med en ginprovning hemma.

För en lyckad ginprovning behövs främst två saker: trevligt sällskap och olika ginsorter, exempelvis distilled gin, London dry gin och old Tom gin. Be sällskapet komma med ett glatt humör och en flaska var så har du en bra start.

– Försök hitta några sorter som skiljer sig både geografisk men också innehållsmässigt, säger Erik Hasselgärde i klippet.

SPRIT

Lär dig skillnaden på olika ginsorter

Nedan ger han sina bästa tips för att lyckas med en ginprovning.

Ginprovning med trevligt sällskap.
Ginprovning med trevligt sällskap.

Så ordnar du en ginprovning hemma

  • Använd tulpanfärgade glas som är bredare i botten och smalare upptill. Med dessa kommer aromerna i ginen fram bättre.
  • Swirla runt ginen i glaset och dofta på den. Till skillnad från vissa andra spritsorter behöver du inte blanda ut ginen med vatten.
  • Smaka. Du kommer vanligtvis känna en smak av enbär, men det finns andra smaker att leta efter!
  • Testa flera olika gin som skiljer sig åt både geografiskt men även stilmässigt.
En destilleringspanna behövs för att göra gin.
En destilleringspanna behövs för att göra gin.
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.