Så provar du whisky som proffset

Publisert:
Jonas Andersson är provningsansvarig för Mackmyra i östra Sverige.
Jonas Andersson är provningsansvarig för Mackmyra i östra Sverige.

Att prova whisky på rätt sätt går att lära sig i ett nafs. Förutom att det är roligt att testa hur en whisky förändras genom att bara använda ett annat typ av glas så är det dessutom enkelt att hitta en ny favorit.

– Man kan alltid utmana sin smak och testa nya grejer, säger whiskyexperten Patrick Björsjö.

Patrick Björsjö som jobbar för whiskyprodycenten Mackmyra i Stockholm vet hur man får ut det mesta av sin whiskyupplevelse.

Genom att följa de här enkla knepen nästa gång du dricker whisky kommer du aldrig blicka tillbaka till att dricka whisky ur stora glas med is.

Det bästa whiskyglaset

– De gamla glasen ”tumblerglasen” är egentligen fruktansvärda för en whiskyupplevelse, säger Patrick Björsjö.

De glasen som kallas för tumblerglas är korta och stubbiga glas - de glas som ofta används för whisky. Tumblerglas behåller inte aromerna på samma sätt som ett mindre glas gör, så använd istället ett glas med en mindre kupa.

Det finns speciella whiskyglas att köpa men för den som inte är riktigt redo att investera i dessa så går det utmärkt att använda ett vitvinsglas istället.

Vatten i whisky

– Det hjälper för både smak och doft att ha i en droppe vatten i whiskyn, säger Patrick Björsjö.

Med någon droppe vatten i whiskyn i bryter man igenom alkoholen och det blir lättare att uppleva fler aromer. På det här sättet blir whiskyn mer tillgänglig och nyanserad - men med för mycket vatten i whiskyn blir den urvattnad och aromerna och smakerna försvinner istället.

Rätt temperatur för whisky

Whisky dricks med fördel rumstempererad för att på så sätt komma till sin rätt. En kall whisky, som en med is, gör även att aromerna och smakerna blir mycket mindre framträdande. Med isen blir drycken dessutom urvattnad.

Patrick Björsjö provar whisky på Fjäderholmarna.
Patrick Björsjö provar whisky på Fjäderholmarna.

Så smakar du på whisky

Precis som med vin och öl tittar, doftar och smakar man på whisky, men på ett lite annorlunda sätt. Här är tre steg för att lyckas.

  1. Titta på whiskyn. Genom att titta på whiskyn kan man få en indikation om vilken typ av ekfat som whiskyn har legat på och om det kan vara kylstabliserat. En whisky som inte är kylstabiliserad kommer vara något mer grumlig. De flesta whiskyproducenter kylstabliseras, vilket innebär att whiskyn kyls ner och pressas genom ett filter. Detta görs för att ta bort ämnen i som kan bidra till att whiskyn blir grumlig när den kommer i kontakt med vatten, is eller luft.
  2. Dofta på whiskyn. Dofta gärna med ett litet avstånd från glaset, hela näsan behöver inte köras ner i glaset eftersom det faktiskt kan bli alldeles för intensivt och doftupplevelsen försvinner. Försök istället hitta ett avstånd på någon centimeter från glaset och testa att dofta från olika vinklar och olika avstånd för känna flera dofter.
  3. Smaka på whiskyn. Ta en liten klunk - whisky är alkoholstarkt. Genom att ta en liten klunk blir upplevelsen mindre intensiv och på så vis även lättare att känna de olika smakerna. Snurra runt drycken i hela munnen så den kommer i kontakt med alla smakreceptorer i munnen. Sen är det bara att svälja. Nu har du provat whisky som ett proffs!

– Det viktigaste är såklart att njuta av det man själv gillar, säger Patrick Björsjö.

Bra saker att tänka på vid en whiskyprovning

  • Undvik parfym för att hålla ditt doftsinne neutralt.
  • Se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
  • Spottkoppar, vattenglas och papper och penna kan vara bra att ha till hands.

Källa: Systembolaget

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.