Lär dig skillnaden på olika ginsorter

Publisert:

Gin är en av de populäraste spritsorterna och på senare år har även en nygammal färg på gin blivit allt vanligare – pink gin. Men vad finns det egentligen för olika typer av gin och hur smakar de? Godare reder ut.

Destilleringspanna på Stockholms bränneri.
Destilleringspanna på Stockholms bränneri.

Ginens historia började med genever - en spritsort som har sitt ursprung i Nederländerna och som är mer oljig och mindre smakrik än gin.

I början av 1700-talet kom genever till England från Nederländerna. Drycken gick under namnet ”holländskt mod” men efter lite modifikation av spriten fick sedan namnet vi känner till drycken som idag: gin. Genever tillverkas än idag men är inte lika populär som ginen.

Gin och destilled gin är två formuleringar man kan hitta på spritflaskorna. Gemensamt för all gin är att den ska ha en framträdande ton av enbär.

  • Gin. För att en dryck ska kallas gin behövs essenser och neutral sprit. Dessa blandas ihop och ”gin” får sedan skrivas på flaskan.
  • Destilled gin. Drycken måste ha blivit destillerad vilket är en mer kostsam och tidskrävande process i jämförelse med att producera gin med essenser. Här kan du läsa mer om hur man destillerar gin.
Enbär finns alltid i gin.
Enbär finns alltid i gin.

Några av de vanligaste detilled gin sorterna är:

Old Tom
Ursprungstypen av ginen - det här den typen av gin som utvecklades från genever. Den är sötare och fylligare i stilen och det finns ofta en katt på flaskan. Historien bakom den lilla katten på flaskan är många - men den vanligaste är att katten uppkom på flaskan under 1700-talet. Det brittiska folket drack i mängder och som svar reglerade det engelska parlamentet alkohollagarna. Som en motreaktion ska då en ”gin automat” med en katt som symbol satts i bruk utanför ett anonymt destilleri i London. Under kattens tass ska det ha kommit ut gin för den som betalade en slant i kattens mun.

London Dry Gin
I London dry gin sker kryddningen av spriten efter att den har destillerats. Trots sitt namn tillverkas den här typen av gin överallt i världen och är torr i stilen, ofta med citrustoner.

Flaskor med essens på Stockholms bränneri.
Flaskor med essens på Stockholms bränneri.

Navy Strenght
En starkare typ av gin som har över 57 procent alkoholstyrka. Denna slagkraftiga gin ska ha uppkommit efter önskemål från den engelska flottan som efterfrågade gin med en högre alkoholprocent. Gin och krut färdades sida vid sida, men eftersom ginen ibland läckte gick det inte att antända krutet - och navy strenght föddes, enligt Gingeek.

Plymouth gin
Invånare i Plymouth i södra England har röstat fram sin stad som en av Englands sämsta att bo i. Men den gin som produceras i den fula staden är den enda gin som är ursprungsskyddad. Står det Plymouth gin på flaskan kommer ginen därför uteslutande från just den staden. Den här stilen på gin är torr och jordig med en liten sötma.

Pink Gin
Från början var pink gin en blandning mellan gin och några droppar av angostura bitter. Angostura bitter var det som bidrog med den rosa färgen, men idag ser recepten för pink gin något annorlunda ut. Det är en typ av gin som är lätt rosafärgad rosa är mer smakrik i jämförelse med andra ginsorter.

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.