Allt du behöver veta om gin
Gin har en lång historia, men det är de senaste åren som den kryddiga spriten har fått ett riktigt uppsving.
– Det har hänt väldigt mycket på ginscenen de senaste tjugo åren, säger Erik Hasselgärde på Stockholms bränneri.
Här berättar han allt du behöver veta om gin.
På Södermalm i Stockholm har Stockholms bränneri producerat gin sedan 2016.
– Det är egentligen inte så praktiskt att vi ligger mitt i stan ur ett produktionsperspektiv, men det gör att det blir naturligt att folk kan komma hit och besöka oss och lära sig mer om gin, säger Erik Hasselgärde, produktutvecklare på Stockholms bränneri som producerar gin.
Vad är gin?
Det finns två huvudingredienser för att producera gin:
- Neutral sprit
- Enbär
Enbär och botanicals
– För att spriten ska få kallas gin måste det finnas en framträdande karaktär av enbär, säger Erik Hasselgärre.
Hur mycket enbär en gin måste innehålla är inte lagstadgat, men det är den ingrediens som ska vara mest framträdande av de olika ”botanicals” som används i ginen.
Det som i ginvärlden kallas för botanicals är de torra kryddorna som används vid destilleringen av gin. Utöver enbär så är korianderfrön och angelicarot vanligt i gin, men även torkad fläder, rosmarin och citronskal används.
Vanligtvis använder ginproducenter upp till tio olika botanicals vid destillation. Alla ginproducenter har sina egna recept, vilket gör att variationen på gin är lika stor som det finns ginproducenter.
– Vi använder oss av sju olika botanicals som grund i våra olika gin, säger Erik Hasselgärde.
Neutral sprit
Den andra huvudingrediensen för att tillverka gin är neutral sprit. De flesta ginproducenterna använder en så neutral sprit som möjligt eftersom gin traditionellt inte har någon smaksättning från spriten.
– Vi använder så ren etanol som möjligt som är producerad av vete - det som i folkmun brukar kallas för läkarsprit och har en alkoholprocent på 96 procent, säger Erik Hasselgärde.
Alkohol, sprit och etanol är tre begrepp som nästan är samma lika, nedan reds de olika begreppen ut:
- Etanol är det verksamma ämnet i alkoholhaltiga drycker
- Alkohol är det som i vardagstal menas med etanol
- Sprit är en kategori inom alkohol - precis som vin eller öl.
Så destilleras gin
Hela grunden till destillering av sprit som vi känner till i dag började med alkemisterna. De var ute efter att kunna producera guld och ädelstenar men lyckades på vägen skapa destillation och i förlängningen – sprit.
Gin är en produkt som främst består av etanol, enbär och vatten. Men det går inte bara att blanda ihop dessa i en flaska, det behöver destilleras för att bli en bra produkt.
– Det tar tre dagar från det att vi blandar sprit, vatten och botanicals till att vi har en färdig gin, säger Erik Hasselgärde.
Så här går det till.
- Dag ett. Den första dagen kan ses som ”smak-dagen” då etanol, vatten och botanicals blandas under ett dygn. Under dagen så höjs temperaturen något vilket gör att både smak och doft dras ut från kryddblandningen till vätskan, men inte så pass mycket så etanol och vatten separerar sig.
- Dag två. Nu sker destilleringen. Temperaturen i destilleringspannan höjs och eftersom etanol och vatten har två olika kokpunkter kommer de nu separeras vid olika temperaturer. Etanolen förångas tidigare än vatten. När Etanolen förångas kommer den föras från den första destilleringspannan (enkelpannan) till kolonnpannan där samma procedur sker återigen - ångan från etanolen blir nu vätska för att sedan upprepa och bli ånga och vätska igen.
Vad är det som blir gin?
När man producerar sprit- och gin så delas det som kommer ut som slutgiltig produkt upp i tre olika delar - huvudet, hjärtat och svansen. Det är bara hjärtat som används i den slutgiltiga produkten.
Huvudet
Det första som tar sig igenom den andra pannan, kolonnpannan, är det som kallas för ”huvudet” eller ”head” i spritvärlden. Vanligtvis så slängs detta - men under pandemin så fick huvudet ett nytt användningsområde eftersom det kan användas som handsprit.
Hjärtat
Efter att den första vätskan gått igenom destilleringen tas beslut av vad som kommer bli hjärtat och därmed den slutgiltiga produkten. Det är hjärtat som sedan går vidare till en separat ståltank. När vätskan hamnar i ståltanken ligger det på 85 procent alkohol.
Svansen
Precis som med huvudet så är det sista av det som destilleras en produkt som inte hamnar i den slutgiltiga flaskan. Det kallas för svansen och är en restprodukt. - Dag tre
Hjärtat som har legat på ståltank är med sina 85 procent alkohol inte möjlig att dricka och därför späs den ut med vatten. Den slutgiltiga produkten för en dry gin landar på ungefär 40 procent alkohol och hälls sedan över på flaska.
Vad är egentligen pink gin?
Från början var pink gin en blandning mellan gin och några droppar av angostura bitter. Angostura bitter var det som bidrog med den rosa färgen, men idag ser recepten för pink gin något annorlunda ut. Det är en typ av gin som är lätt färgad rosa med olika botanicals och har en tydligare aromatik och är mer smakrik i jämförelse med andra ginsorter.
– Pink gin är en relativt ny grej, men den är etablerad inom gin-världen, säger Erik Hasselgärde.
SPRIT
Lär dig skillnaden på olika ginsorter

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.
Mer på Godare
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Laga mat med mandolin – tips på populära modeller
ARTIKLAR
17 läckra sillrecept
- Snabblagat
Grekisk pastasallad med kassler
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Fina och smidiga presskannor som gör gott kaffe
Kokt torsk med äggsås