Vilket öl passar till vilken mat?

”Smakrik mat kräver smakrik öl”

Publisert:
 Lise vet vilken öl som passar till kryddstarka, lätta, salta och söta rätter.
Lise vet vilken öl som passar till kryddstarka, lätta, salta och söta rätter.

Att matcha rätt öl till rätt mat kan förändra hela smakupplevelsen, enligt öl-experten Lise Ljungman.

Här guidar hon till ölen som passar kryddstarka, lätta, salta eller söta rätter.

Beska, syrlighet, sötma – och massor med bubblor. Öl har många egenskaper som gör drycken till en spännande partner till mat.

– Jag brukar säga att det finns en öl till allt ätbart, precis som att det finns vin till all typ av mat. Det gäller bara att lära sig vad som fungerar, säger Lise Ljungman.

Hon jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm och har hållit i hundratals ölprovningar. Här ger hon sina bästa tips på hur du bör tänka nästa gång du ska bjuda på öl till maten.

Smakrik mat kräver smakrik öl.
Smakrik mat kräver smakrik öl.

Öl till kryddstark mat

Brukar du också välja en en ljus lager till indiskt eller annan kryddstark mat – för att få den svalkande känslan?

Sluta med det, föreslår Lise Ljungman.

– För att bäst kombinera mat och öl så måste man tänka på att det ska matcha. Smakrik mat kräver smakrik öl, säger Lise Ljungman.

Välj hellre någon av de här sorterna till kryddstark mat:

  • Belgisk veteöl. Den här ölsorten är väldigt torr och har mycket smak av jästen. Det kompletterar kryddig mat perfekt, och kan ge den ”svalkande” känslan – utan att smaken försvinner.
  • Ipa. Ipan innehåller mycket bubblor och smak. Den är dessutom aningen alkoholstarkare, vilket också gör den till en smakbärare.

Öl till lätt mat

På samma sätt kräver lättare mat en lättare dryck. Till fräsch sommarmat och sallad passar weissbier och witbier – veteöl med fruktighet och citruskänsla.

– Jag älskar också ölstilen saison på sommaren. Det är en belgisk ölstil som brukar vara lite lättare, ljusare i färgen och som får ganska fruktig karaktär av jästen. Den är fantastisk till somriga sallader, säger Lise.

På sommaren passar weissbier och witbier – veteöl med fruktighet och citruskänsla.
På sommaren passar weissbier och witbier – veteöl med fruktighet och citruskänsla.

Öl till salt mat

Till salt mat som till det svenska smörgåsbordet, sill och gravad lax behövs en törstsläckande dryck.

– Här skulle jag verkligen rekommendera lager. En kellerbier eller en helles ger både den svalkande och törstsläckande effekten.

Även till pizza och tacos passar lager perfekt – men då helst en mörkare variant.

Öl till fet mat

Till fet mat som en gräddig pasta eller en krämig gratäng passar ipa utmärkt.

– En besk och humlerik ipa skär igenom och kompletterar den feta smaken väldigt väl. Men jag skulle passa mig för en ipa med tropiska humletoner, välj hellre en mer traditionell variant som är lite karamelligare och har en bra beska.

Öl till sötsaker

Sötma kan vara en överväldigande smak. För att komplettera finns det en rad bra öler:

  • Imperial stout. Kraftfullt och fylligt öl med rostad karaktär som ofta är smaksatt, sötat eller fatlagrat. Det passar extra bra till chokladdessert.
  • Barley wine. En typ av fyllig starköl med ursprung i England. Den påminner om portvin och dessertvin. Barley wine med dessertost är en superklassiker. Men den passar också fint till pannacotta med hallon.

Föredrar du salta snacks? Här finns allt om vilken öl som passar till chipsen, korven och andra tilltugg.

Kraftfull öl är gott till choklad.
Kraftfull öl är gott till choklad.

Lise Ljungman

  • Yrke: Jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.
  • Bor: I Stockholm
  • Favoritöl: Varje öl har sitt tillfälle. Men ipa är det jag dricker mest. Eller en smakrik lager.
  • Ser fram emot: Alla lokala öl-släpp som kommer i början av varje månad.

Annons

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.