Så smakar du öl på rätt sätt

Experten visar i klippet

Publisert:

Titta, dofta, snurra, smaka.

Att prova öl är en konst – som vem som helst kan lära sig.

Här guidar ölexperten Lise Ljungman till hur du enkelt smakar av ölen för bästa upplevelsen.

Från lättöl till den mörkaste stout. I alla ölsorter finns nyanser att leta efter, men det kan krävas lite övning för att veta hur.

– Att provsamaka öl är inte helt olikt hur man smakar på vin, det finns mycket att vinna om man gör det rätt, säger Lise Ljungman som jobbar på ett bryggeri och håller i ölprovningar nästan dagligen.

Det första steget är att hälla upp ölet i glaset. Till skillnad från vad du kanske sett på barer, där det vanligaste är att tilta glaset och hälla längs kanten, så tipsar Lise om att ställa glaset på bordet.

– Häll rakt ner i glaset. Då utsätts ölet för mycket syre, och smakerna kommer fram.

I klippet visar hon exakt hur du ska göra. Följ sedan guiden – steg för steg.

 1. Titta. Det första man tar till sig är det visuella. Titta och avgör ölets färg, redan där får du en hint om hur ölet kommer att smaka.
 2. Avgör grumligheten. Den kan avslöja mycket om ölstilen men också om smaken. Grumlig öl är ofta ofiltrerad och därmed smakrikare. Vissa ölstilar, som en pilsner, ska vara filtrerad och klar för att få den här krispiga känslan. Andra stilar, som veteöl, ska vara så grumlig att det inte går att se genom glaset.
 3. Dofta. Näsan är ärligare än smaklökarna. Stoppa ner näsan i glaset och dofta djupt. Analysera sedan vad du känner, är det mest toner av malt, humle eller jäst?
 4. Snurra. Precis som med vin kan du nu snurra ölet i glaset. Då trycks syre ner – och aromer väcks till liv. Lukta gärna på ölet igen efter snurrandet, så kan du upptäcka helt nya dofter.
 5. Smaka. Ta först en liten sipp och analysera. Ta sedan en rejäl klunk och rör runt i munnen, så att alla smaklökarna berörs.
Smaka. Ta först en liten sipp och analysera. Ta sedan en rejäl klunk och rör runt i munnen, så att alla smaklökarna berörs.
Smaka. Ta först en liten sipp och analysera. Ta sedan en rejäl klunk och rör runt i munnen, så att alla smaklökarna berörs.

Spotta inte ut ölen

En skillnad mellan öl- och vinprovning är att man ofta spottar ut vinet efter varje smakprov.

Ölen ska däremot sväljas.

– Öl har en naturlig beska eftersom att den innehåller humle. De smaklökar som känner beska sitter långt bak på tungan och fortsätter ner i halsen, förklarar hon.

Det är därför vanligt att ölproffs sväljer ölen för att inte förlora beskan.

– Det är tur att öl innehåller lite mindre alkohol än vin. Man får så klart spotta om man vill, men då ska man känna till att en del av smakupplevelsen kan gå förlorad, säger Lise Ljungman.

Ölprovning hemma

Ska du anordna en ölprovning hemma? Samla ihop ett gäng vänner och välj ut några olika ölsorter, 4–6 stycken är lagom.

Tänk också på det här:

 • Förbered med papper och penna för att anteckna ölets doft, smak och utseende.
 • 33 centiliter öl av varje sort räcker till fyra personer vid en provning.
 • Tulpanformade glas samlar upp doften på ett bra sätt.
 • Skippa parfym, rakvatten och läppbalsam. Det är ölets doft ni ska känna.
Välj ut några olika ölsorter, 4–6 stycken är lagom.
Välj ut några olika ölsorter, 4–6 stycken är lagom.

Hur häller man upp ölen på rätt sätt?

Precis som Lise nämner i guiden så påverkar sättet du häller upp ölen smaken. Vissa sätt är bättre för att behålla kolsyra – andra för att maximera smak och doft.

Systembolaget har listat tre sätt att hälla upp ölen.

 1. Luta glaset. Det här är kanske den vanligaste varianten. Luta glaset och häll sakta ned ölet utmed glasets kant. Du behåller all kolsyra, men får bara lite skum.
 2. Ställ glaset plant. Ställ glaset plant på bordet. Häll ölet mitt i glaset från cirka 5–10 centimeters höjd. Du får mycket skum, men maximerar smak och doft. Mer kolsyra försvinner, vilket gör att den uppfattas lite mjukare.
 3. Luta först, håll sedan plant. Börja med att luta glaset och häll försiktigt utmed kanten. Därefter håller du ölet rakt och häller i mitten av glaset. Ungefär som en kombination av 1 och 2. Du får skum och kolsyra kvar i ölet, samtidigt som smak och doft frigörs.

Källa: Systembolaget

Lise Ljungman

 • Ålder: 31
 • Yrke: Jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.
 • Bor: I Stockholm
 • Favoritöl: Varje öl har sitt tillfälle. Men IPA är det jag dricker mest. Eller en smakrik lager.
 • Ser fram emot: Alla lokala öl-släpp som kommer i början av varje månad.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.