Försäljningen av alkoholfri öl slår rekord

Uppgår till över 20 miljoner liter

Publisert:
Försäljningen av alkoholfri öl i näthandeln har ökat med 351 procent under pandemin.
Försäljningen av alkoholfri öl i näthandeln har ökat med 351 procent under pandemin.

Nätförsäljningen av alkoholfri öl slår rekord under pandemin.

Från mars till september ökade den med hela 351 procent.

– Många har verkligen fått upp ögonen för alkoholfri öl, säger
Peter Hammarstedt, vd för Carlsberg Sverige.

Konsumtionen av alkoholfri öl har exploderat under senare år – 2014 drack svenskarna fem miljoner liter alkoholfri öl, i år kommer försäljningen att uppgå till över 20 miljoner liter.

– När vi först lanserade alkoholfri öl för snart 15 år sedan fanns det många fördomar,
framförallt att den inte smakade tillräckligt bra. Men under de senaste åren har svenskarna verkligen fått upp ögonen för det, säger Peter Hammarstedt, vd för Carlsberg Sverige.

Njuta av öl innan mötet

Under coronapandemin har svenskarna dessutom börjat handla betydligt mer av den alkoholfria drycken på nätet. Under mars till september ökade försäljningen med 351 procent jämfört med samma period 2019, enligt statistik från analysföretaget Nielsen.

– Många passar säkert på att köpa alkoholfri öl när de handlar mat på nätet, säger Peter Hammarstedt.

Även Systembolaget har märkt av ökningen online.
Även Systembolaget har märkt av ökningen online.

Undviker fysiska butiker

Samtidigt har försäljningen av alkoholfritt minskat på Systembolaget. Under det första halvåret 2020 sålde bolaget 585 000 liter alkoholfri öl, jämfört med 506 000 under samma period 2019.

– Vi har sett en ökning i den totala försäljningen men en minskning av det alkoholfria. En möjlig anledning är att man i och med pandemin arrangerar färre fester där man ofta erbjuder alkoholfria drycker, säger Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget.

Däremot har även Systembolaget märkt av ökningen online.

– Vi har sett ökningen av e-handel under året, som troligtvis handlar om att man vill undvika fysiska butiker med tanke på Covid-19. Det kan vara så att fler valt att handla alkoholfritt i sin matbutik för att slippa handla på flera ställen.

Fakta: Alkoholfri öl

För att ett öl ska klassas som alkoholfritt i Sverige får det innehålla max 0,5 procent alkohol. Det finns huvudsakligen två sätt att brygga alkoholfri öl.

  • Det vanligaste är att man brygger ölet precis som vanligt och när det är färdigt så tar man bort alkoholen med hjälp av så kallad vakuumdestillering.
  • Man kan också brygga ölet alkoholfritt från början. Då arbetar man med ”stopp-fermentering” vilket innebär att vörten kyls ner när den jäst till 0,5 procent och jästen tas bort från ölet, vilket avstannar processen.

Sveriges tio mest populära alkoholfria ölvarumärken

1. Carlsberg
2. Mariestads
3. Falcon
4. Staropramen
5. Norrlands Guld
6. Brutal Brewing
7. Heineken
8. Brooklyn
9. Gotlands Bryggeri
10. Eriksberg

Källa: Carlsberg Sverige

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.