Snabbmatsölen som förändrat Sverige

”Det talas om oss som det nya öllandet”

Publisert:

Hon kallar det för en revolution, ipans intåg i de svenska kylarna.

Ölexperten Sanna Lindberg ser en helt ny ölkultur växa fram i Sverige.

– Ipan har utan jämförelse haft mest inflytande över de senare årens öl-utveckling, säger hon.

I videoklippet visar hon hur du får ölen att smaka mer.

För ungefär tolv år sedan började Sanna Lindberg att bevaka den svenska ölscenen. Då hade den precis börjat röra på sig, och intresset spred sig bland landets öldrickare.

– Aldrig hade jag då kunnat ana hur mycket jag skulle få vara med om, säger Sanna Lindberg, aktuell med boken ”Den nya ölkulturen”.

I dag bubblar och jäser det som aldrig förr i branschen – och nyheterna duggar tätt. Den nya ölkulturen kan räknas i de hyllmeter öl som numera finns i både mataffärer och på Systembolag. Men också i det stigande antalet svenska hantverksbryggerier.

– Ölet som länge hade låg status här är tillbaka med besked. Det talas om Sverige som det nya öllandet.

Sanna Lindberg är aktuell med boken ”Den nya ölkulturen” och en bokturné runt i Sverige.
Sanna Lindberg är aktuell med boken ”Den nya ölkulturen” och en bokturné runt i Sverige.
Utan ipa hade Sverige inte varit det ölland det är i dag.

På tio år poppade det upp över 400 nya bryggerier i Sverige. Det var mellan 2010 och 2020, ett decennium då den nya ölkulturen formades, berättar Sanna.

En av de största förändringarna blev Ipans intåg. Intresset för ölsorten som legat och småputtrat i ungefär 15 år fullkomligt exploderade när den i början av 2010-talet via USA tog sig in på den svenska ölscenen.

– Utan ipa hade Sverige inte varit det ölland det är i dag. Det är ingen överdrift att säga att ipa är den moderna ölutvecklingens allra mest dynamiska ölstil, och den som som utan jämförelse haft mest inflytande över de senare årens utveckling.

Humlen står alltid i fokus

Ipa står för India pale ale och är ett varmjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Humlen ger ölet tydlig beska och arom medan malten ger fyllighet.

Ipan kan vara alkoholstark eller alkoholfri, lätt eller fyllig, besk eller söt, ljus eller mörk, billig eller dyr. Men det är alltid humlen som på ett eller annat sätt står i fokus.

– I bland kombineras humlesorterna, ibland får en separat sort skina, då kallas det för singel hop-ipa. Men det är också det som är så kul med ipa, det kommer ständigt nya sorter, smaker, etiketter och varianter.

Ipan kan vara alkoholstark eller alkoholfri, lätt eller fyllig, besk eller söt, ljus eller mörk, billig eller dyr. Men det är alltid humlen som på ett eller annat sätt står i fokus.
Ipan kan vara alkoholstark eller alkoholfri, lätt eller fyllig, besk eller söt, ljus eller mörk, billig eller dyr. Men det är alltid humlen som på ett eller annat sätt står i fokus.

När är det bästa tillfället att dricka en ipa?

– Det är en bra snabbmatsöl till hamburgare och pizza. Det feta gör att beskan upplevs som mildare, samtidigt som det feta på pizzan upplevs som lättare. Så det är en perfekt kombination. Är ipan inte alltför alkoholstark så är den en bra törstsläckare också.

Någon maträtt som ipan inte passar med?

– Ja, kryddstark mat ska man se upp med. Och alltför söta rätter, det är lite som med tanniner i vin, att drycken upplevs som ännu strävare och beskare.

Ipa, dipa, sipa, och tipa – så ser du skillnaden

Vill du nörda ner dig ordentligt i ipor? Här guidar Sanna till olika sorter som cold ipa, dipa, sipa, och tipa. Från boken ”Den nya ölkulturen”.

  • Belgisk ipa – I belgo-ipan möts fruktigheten från humle med fruktigheten från jästen. Det är belgisk jäst som används.
  • Black ipa (BIPA) – En mörk, ofta nästan svart ipa där en del av malten bytts mot en hårdare rostad variant, som chokladmalt eller svart malt.
  • Brittisk ipa – Detta är den traditionella ipan. Den har en i sammanhanget mer återhållsam beska, något lägre alkoholhalt och ofta karamellig malt.
  • Cold ipa – Detta är en ipa jäst med lagerjäst, men vid varmare temperatur, vilket är mer typiskt för ale. Att den innehåller råfrukt och torrhumlas gör maltkroppen lättare och aromen humlefruktig.
  • Dubbel ipa (DIPA) – Här finns mer beska och alkohol, en stil född ur jakten på nya rekord, ofta med en rund sötma som balanserar beskan.
  • Frukt-ipa – Som ett komplement till humlen kan man med hjälp av frukt maximera just fruktigheten i ett öl.
  • Rye ipa – I en råg-ipa är en del av kornmalten utbytt mot rågmalt vilket ger ett lite mörkare öl med en fylligare maltprofil.
  • Session ipa (SIPA) – En alkoholsvag variant, ofta på runt 4,5 procent, utan att ipa-smaken för den skull påverkas. Sessiontolkningar förekommer i flera olika stilar.
  • Single hop ipa – En ipa där endast en sorts humle används.
  • Sour ipa – En hybrid mellan syrligt öl och ipa, ofta en NEIPA där beskan inte är särskilt påtaglig. Syran lyfter fram humlearomerna.
  • Trippel ipa (TIPA) – Nivån upp från DIPA, här finns mer av humle och malt och ofta en alkoholhalt på 10–11 procent.
  • West coast ipa – Den amerikanska västkust-ipan utmärker sig i dag med hög beska och tydliga humlearomer som ofta drar åt citrus.
Snabbmatsölen som förändrat Sverige

Sanna Lindberg

  • Ålder: 36
  • Bor: Stora Essingen, Stockholm
  • Gör: Journalist, författare, sommelier och ölexpert.
  • Aktuell: Med boken ”Den nya ölkulturen” och en bokturné runt i Sverige.
  • Favoritöl: Det finns så många olika öl till olika tillfällen. Men jag är väldigt förtjust i en riktigt färsk ipa, det är en upplevelse.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.