Lyckas med dina alkoholfria drinkar

Publisert:
Örjan Åstrand, bartender, ger tips om alkoholfria drinkar.
Örjan Åstrand, bartender, ger tips om alkoholfria drinkar.

Alkoholfria drinkar får sällan den uppmärksamhet de förtjänar, tycker bartendern Örjan Åstrand. Hans kärlek för alkoholfria drinkar har lett till att han skrivit boken ”Alkoholfria cocktails : martinis, daiquiris, mojitos, caipirinhas, apertifer”.

Det bubblar på den alkoholfria dryckesscenen. De senaste åren har det blivit mer trendigt med så kallade ”no & low cocktails” – drinkar med låg alkoholhalt eller helt alkoholfria drinkar.

– För bara tre till fyra år sedan var de alkoholfria drinkarna bara ”virgins”, nu har bartenders börjat se alkoholfria drinkar som ett eget segment. Det finns en stolthet i att göra alkoholfria drinkar, säger Örjan Åstrand, en erfaren bartender som varit i final till årets bartender hela femton gånger.

Här ger Örjan sina bästa tips för att lyckas med riktigt goda alkoholfria drycker hemma.

Så får du den bästa alkoholfria drinken

  • Snåla inte med is. Drycken ska vara kall länge!
  • Ha ingredienserna i kylen innan de blandas, då håller de bättre.
  • Tänk efter vad det ska finnas för smak i drycken. Häll inte bara i massa olika juicer utan ha en plan för vad du vill att det ska smaka.

Bra att ha hemma för en lyckad alkoholfri drink

  • Limecordial. Det är limejucie, socker och vatten och ska inte förväxlas med limesaft. Limecordia kan liknas mer vid en syrup. Att använda den tillsammans med bär och citron i alkoholfria drinkar gör att drinken får mer aromer och smakar ner.

– Limecordial gör så att man proppar i en annan typ av bredd i alkohollfria drinkar, säger Örjan.

  • Smaksatta sockerlag. Det är alltid bra att använda sig av smaksatt sockerlag som man kan bygga vidare på. Av hallon går det att förstärka både hallonsmak, men även att bygga vidare på i drinken med en bärig smak som komplement. Sockerlag håller dessutom länge i kylen vilket gör att de går att göra många roliga drinkar på.
  • En halvstor sil. Med en sil så kan man sila bort fruktkött, och ”fel” texturer.
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.