Matcha mat och vin perfekt med de här enkla knepen

Publisert:

Våra grundsmaker sött, salt, surt, bittert och umami gillar olika typer av vin. Här går vi igenom vad man ska tänka på när man matchar mat och vin.

Vin och mat har utvecklas tillsammans och uttrycket ”grows together goes together” är bra att ha i bakhuvudet när det kommer till att matcha vin med mat. Men förutom att matcha baserat på geografiskt ursprung så finns det några enkla knep som gör att du kommer få till den perfekta smakkombinationen mellan mat och dryck på nolltid.

Salt mat

Sälta är en av de mest tacksamma smakerna att samspela med i mat, och det går att fläska på med ett rejält strävt vin till salt mat eftersom vinet kommer upplevas som mjukare. Till salta kötträtter dricks det med fördel röda, kraftiga viner medan det till salta fiskrätter blir gott med vita viner med en liten restsötma.

Vintips till salt mat:

  • Alvarinho/Albariñio (vitt)
  • Riesling (vitt)
  • Verdicchio (vitt)
  • Aglianico (rött)
  • Cabernet Sauvignon (rött)
  • Carménere (rött)

Pssst... Fino sherry funkar både till chark, salta fiskar och oliver – perfekt för salt plockmat helt enkelt!

Mat med hög syra

Till en maträtt med hög syra behövs ett vin med lika hög syra. Vinet kommer annars upplevas som platt och ”tråkigt” till maten. Maträtter med hög syra brukar generellt vara elegantare i stilen, tänk därför på att matcha maten med ett vin som har ungefär samma densitet. Att matcha ett kraftigt rött vin med hög syra till en elegant maträtt med hög syra kommer inte gå hand i hand.

Vin till maträtter med hög syra:

  • Grüner Veltiliner (vitt)
  • Solaris (vitt)
  • Sangiovese (rött)
Mat med hög syra blir godast tillsammans med ett vin med hög syra.
Mat med hög syra blir godast tillsammans med ett vin med hög syra.

Umamirika rätter

Det som vi tror är en ”ny smak” är sedan länge en av våra grundsmaker. Umami beskrivs bäst som en djup smak som ofta hittas i buljong, skaldjur och svamp. Till umamirika rätter dricker man helst viner som är mjuka och lätta eftersom vinerna upplevs mer beska och sträva.

Testa några av dessa druvor:

  • Riesling (vitt)
  • Gamay (rött)
Livsmedel med mycket umami.
Livsmedel med mycket umami.

Mat med beska

Besk mat är sällan angenämt. Men ibland dyker det upp beska smaker på tallriken, som endivesallad med grapefrukt – jättebeskt, men också riktigt gott! För att matcha beskan behövs ett vin som är fruktigt i stilen med tydliga druvtoner. Om vinet också är beskt blir det som att beskt och beskt stångas mot varandra.

Vin som passar till besk mat:

  • Sauvignon blanc (vitt)
  • Pinot noir (rött)

Söta desserter och söta viner

Sött gillar sött! Alla har nog testat att dricka ett torrt vin som funnits i glaset sedan huvudrätten till desserten och känt hur det smakat helt annorlunda. Ofta blir smaken på vinet ”kantigt” och upplevs som ännu högre i syran än innan - obalanserat helt enkelt. Drick ett vin som med minst lika mycket sötma som desserten.

Olika typer av söta viner:

  • Moscato d’asti - ett mousserande sött vin till elegantare desserter, exempelvis sorbet
  • Madeira - nötigt sött vin som passar bra till chokladdesserter
  • Sauternes - gyllene sött vin som passar till paj, men det finns många klassiska parningar med sauternes – allt från anklever till blåmögelost!

Söta viner

Lite halvsöta viner passar till heta maträtter. Sötman i vinerna dämpar det heta i maten vilket gör att andra smaker förutom hettan lyfts. För den som vill vara lite våghalsig kan även kombinationen sälta + sötma ( i vin) vara något att testa, tänk bara hur gott salt karamell är!

  • Riesling - stilarna kabinett och spätlese (vitt)
  • Chenin blanc - stil demi sec (vitt)
  • Primitivo/Zinfandel (rött)
Söta desserter ska ha sött vin!
Söta desserter ska ha sött vin!
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.