Burkvin och rosé – här är årets hetaste vintrender

Godares vinexpert trendspanar 2023

Publisert:

Vinåret 2023 ser ut att bjuda in till hemmakvällar där glasen är fyllda med rosa och mousserande viner i en mer modest prisklass. Till sommaren så kommer det drickas vin i burk – och vi åker på semester till svenska vingårdar.

Här är Sarah Lindstrand Mboges trendspaning inför det kommande året.

Trend 1: Vin på burk

Den okonventionella vinburken fortsätter ta alltmer plats på hyllorna. Otroligt omdiskuterad, älskad och hatad – men förpackningen är bättre för miljön än vinflaskan, vilket är precis det som Systembolaget efterfrågar.

Burken är lättare att transportera och tar mindre plats, dessutom så är den lätt att återvinna. Den kommer dessutom i en lagom storlek, än
så länge verkar långburken vara reserverad för öl (och epadunk). Kylda vinburkar kommer garanterat ses frekvent i parker, på grillkvällar och stranden i sommar.

  • Pssst! Boxvinet från bra producenter är dessutom här för att stanna! Precis som burken så är den snällare för miljön och nuförtiden finns det även riktigt bra viner tillgängliga på box. Egentligen går det nog att översätta att trenden glasflaskan håller på att dö ut i stället.

ARTIKLAR

Skillnaden på boxvin och flaskvin

Den okonventionella vinburken fortsätter ta alltmer plats på hyllorna.
Den okonventionella vinburken fortsätter ta alltmer plats på hyllorna.

Trend 2: Vinmiddagar i stället för krogen

Inflationen gör att restaurangbesöken spås bli färre, vilket även betyder att
alkoholkonsumtionen på krogen kan komma att bli lägre. Enligt en undersökning som tv4 gjorde förra året är det restaurangbesöken som ryker först när vi får mindre pengar i plånboken.

Hemmakvällar i gott sällskap och med goda grejer i glasen kommer därför trenda under 2023.

Inflationen gör att restaurangbesöken spås bli färre, vilket även betyder att alkoholkonsumtionen på krogen kan komma att bli lägre.
Inflationen gör att restaurangbesöken spås bli färre, vilket även betyder att alkoholkonsumtionen på krogen kan komma att bli lägre.

Trend 3: Rosé året runt

Lätta röda viner har länge varit i fokus för den trendkänslige. Men nu är det dags för rosén att ta scenen. Från att ha varit en sommardryck kommer nu det rosa vinet göra sig påmind även under årets mörkare månader. Rosé görs trots allt från läskande lätt och lekfull till mer seriös - och passar dessutom riktigt bra till mat.

VIN

Sarah tipsar om 5 våriga roséviner

Från att ha varit en sommardryck kommer nu det rosa vinet göra sig påmind även under årets mörkare månader
Från att ha varit en sommardryck kommer nu det rosa vinet göra sig påmind även under årets mörkare månader

Trend 4: Everyday is a sparkling day

Nästa spaning är att mousserande vin inte längre bara är associerat med fest och lyx. Nu börjar det allt mer bli en dryck som även dricks till vardags - och mousserande vin dricks mer och mer.

Men champagnen får ge plats till bubblor från andra delar av världen - i år kommer det drickas spanskt och engelskt mousserande. På den spanska bubbelscenen har det hänt en del, bland annat finns nu märkningen Corpinnat som värnar om natur och tradition. Och när det kommer till brittiskt mousserande så använder de samma druvor och har samma
jordmån som i champagne.

Mousserande vin är inte längre bara är associerat med fest och lyx.
Mousserande vin är inte längre bara är associerat med fest och lyx.

Trend 5: Den svenska vinresan

Det bubblar nästan över på den svenska vinscenen, i dag odlas det vin på ungefär 150 hektar runt om i landet. Många vinproducenter erbjuder både rundturer, provningar och möjlighet till övernattning – en perfekt weekend resa helt enkelt!

VIN

Besök vingården från 1600-talet i Stockholm

Vinberget  i Nacka har funnits sedan 1670
Vinberget i Nacka har funnits sedan 1670

Trend 6: Prisvänliga viner i glaset

Viner som är en ”bang for the buck” – alltså välgjorda viner med en modest prislapp kommer vi se fler som både dricker och rekommenderar i år.

Alkoholskatten har höjts, transportkostnaderna har ökat, glaspriserna skjuter i höjden och ja, återigen – inflationen – gör att det kommer sökas efter spännande viner med snällare prisbild.

Ett land att hålla utkik efter är Portugal, där det går att komma undan med en god flaska till ett lågt pris.

Godares vinexpert Sarah Lindstra
Godares vinexpert Sarah Lindstra
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.