Så gör du en privatimport från Systembolaget

Publisert:

Vill du få tag på det där jättegoda, speciella vinet som serverades på krogen? Här guidar Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge till hur du hittar de bästa vinerna via det tillfälliga sortimentet, beställning och privatimport.

Det går att köpa fler drycker än de som finns på Systembolagets hyllor. Nästan varje vecka släpps det viner i mindre kvantitet i Systembolagets butiker, och det går genom privatimport få tag på just det vinet du är ute efter. Här är de olika tillvägagångssätten.

Fasta sortimentet

Det fasta sortimentet består av ungefär 2400 drycker som Systembolaget uppger är kvalitetssäkrade. Alla drycker finns inte i bolagets fysiska butiker, utan utbudet är anpassat efter efterfrågan.

Det fasta sortimentet uppdateras fyra gånger per år.

Tillfälliga sortimentet (TF)

Det tillfälliga sortimentet är drycker som är lite mer exklusiva och eftertraktade. Det tillfälliga sortimentet släpps flera gånger per år med en paus under sommar och julmånaderna. Dryckerna finns inte tillgängliga i Systembolagets alla butiker och de finns endast i en begränsad upplaga. Det går att läsa mer om de aktuella släppen på Systembolagets hemsida.

Tillfälliga sortimentet lokalt & småskaligt (TSLS)

I det tillfälliga sortimentet som kallas ”lokalt & småskaligt” finns det hantverksmässiga produkter från småskaliga producenter. För att få säljas här måste drycken produceras i en begränsad volym och säljas inom en radie på femton mil från var den produceras.

Om suget efter en dryck producerad i Åhus infinner sig hos en Stockholmare går det att beställa drycken till ett Systembolag i närheten, utan extra kostnad.

Skåla i vin
Skåla i vin

Beställnings sortimentet (BS)

För att beställa drycker från beställningssortimentet måste drycken finnas tillgänglig som en beställningsvara i Systembolagets sortiment.

Sök efter drycken på Systembolagets hemsida - drycken kommer då stå som ”ordervara”. Du kan också fråga i butik om drycken går att beställa.

Beställningsvaror levereras inte till alla län och ibland finns det minimikrav på hur många flaskor man måste köpa.

Webblanseringar

De riktiga dyrgriparna släpps på Systembolagets webblanseringar, och här går det att hitta riktiga rariteter.

För att köpa viner på Systembolagets webblanseringar behövs ett konto och sedan gäller det att vara riktigt snabb på bokaknappen klockan 10.00 på torsdagar när vinerna släpps.

Efter bokningen är det viktigt att bekräfta bokningen - först då blir det en beställnig som går att hämta ut. På webblanseringarna finns det ett maxantal för hur många viner varje person får köpa.

Systembolagspåsar på väg hem
Systembolagspåsar på väg hem

Privatimport (PI)

Vill du dricka det där jättegoda vinet som du drack på krogen i helgen som inte finns på Systembolaget? Då är det privatimport som gäller.

Så här gör du för att privatimportera drycker:

  1. Skapa ett konto på Systembolaget.
  2. Använd formuläret för privatimport.
  3. Ta reda på vilka som är leverantörer av drycken i Sverige. Det får du enkelt reda på genom att googla producenten och Sverige.
  4. Systembolaget skickar sedan en offertförfrågan till leverantören.
  5. Om förfrågan godkänns får du en bekräftelse och kan hämta din dryck vanligtvis inom två veckor!

Tänk på att leverantören måste vara registrerad hos Systembolaget och drycken måste vara sådan att den omfattas av alkoholmonopolet - öl över 3,6 procent, cider över 2,25 procent samt vin och sprit.

Det går även att köpa hem drycker från EU-länder, men svensk alkoholskatt måste ha betalats innan den kommer in i landet.

Vad kostar det att privatimportera vin?

Du får hela kostnaden för ditt köp på din offertförfrågan. Det tillkommer inte en extra kostnad för frakt eller hantering av Systembolaget.

Får man köpa alkohol på nätet?

Ja, du får köpa alkohol via hemsidor. Drycken måste dock vara beskattad innan den kommer in i landet.

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.