Så gör du drinkar som proffset
Bartendern David Kringlund om sina bästa drinktips
En riktigt god thai basil, sidecar eller gin & tonic med twist gör festen till en garanterad succé. Här är drinkrecepten och tipsen som gör dig till en proffsig bartender på sommarens bjudningar.
Visst var det filmen ”Cocktail”, där den självsäkra Wall Street-snubben Brian Flanagan insåg att det var roligare att servera drinkar, som inspirerade även David Kringlund till att bli bartender. Det och att han tyckte restaurangmiljön var härlig. Så han jobbade sig från att vara diskare till att bli barchef på krogar som Boquerian.
– Att blanda drinkar är fantastiskt roligt, även nu när jag inte längre jobbar med service lägger jag varje vecka tid på att skapa nya drinkar.
En del av dem finns i boken ”Hemmabaren”, där David utgår ifrån klassiker och sedan ger förslag på hur du kan göra dem med en twist.
– De är klassiker av en anledning, för att de smakar fantastiskt gott. Men när du väl har koll på grunden, så kan du göra din egen tolkning.
Negroni är favoritdrinken
Hans egen favoritdrink är negroni, bland annat för att David och en vän reste genom Italien och följde dess historia och utveckling.
– Minnen hjälper till att göra drinkar ännu godare.
Vill du få inspiration så finns det många fantastiska barer ute i världen att besöka, men en av Davids favoriter hittar du faktiskt i Stockholm. Den heter A bar called Gemma, och ligger på Östermalm.
– De har både den personliga servicen och lägger mycket kärlek på sina drinkar.
Till hemmabaren föreslår David att du ska skapa en station där drinkarna blandas, förslagsvis i köket – med skärbrädor, knivar, glas, sprit, frukt och annat du behöver.
– Om du ställer fram ett gäng flaskor på vardagsrumsbordet blir det ingen bar, då blir det bara hemmafest. Själv brukar jag planera 3–4 drinkar baserade på vilka gäster som kommer. Glöm inte alkoholfria varianter, den som inte vill ha alkohol ska få något godare än läsk.
Och precis som när du ska laga middag, så förbereder du allt innan gästerna kommer. Koka sockerlagen i god tid, och låt den kallna, tvätta och skär upp frukter. Och glöm inte isen – där David tipsar om att stora isbitar både smälter sakta och är instagramvänliga.
Ställ in glasen i frysen
– Is är något av min specialitet. Visst kan du köpa färdig, men den är ofta full av luft och smälter snabbt, vilket gör drinken vattning. Ett bartendertrick för den som vill imponera är att frysa in vatten i större lådor, som en glasslåda. Själv är jag så nördig att jag sedan mäter upp, sågar till och stryker isen med strykjärn för perfekta kanter och finish. Men du kan lika gärna ta fram en hammare och banka den i mitten. Det känns hantverksmässigt det också.
Vill du ha ytterligare wow-faktor, så ställer du in glasen i frysen.
– Dels för att det är visuellt snyggt, men också för att glaset då inte stjäl kyla från drinken när den hälls upp.
- Om jag vill göra det lite enkelt för mig och inte köpa hem 12 flaskor sprit, vad ska jag då satsa på?
– Då tycker jag att du ska satsa på drinkfamiljen sour. Den drinken kan du variera i oändlighet. För att göra en sour brukar jag köra 5 cl valfritt destillat (sprit), 3 cl citronjuice och 2 cl sockerlag. De tre ingredienserna kan du hälla rakt i ett glas. Vill du bygga lite textur i drinken, så skakar du den och slår in lite luft. Vill du ta det ännu längre, så adderar du en äggvita och skakar, då blir den både luftig och krämig. Om du toppar en sour med lite bubbelvatten, så får du en fizz. Och tillsätter du is, så har du en colins.
David tipsar också om att använda råvaror i säsong.
– Sommartid är det härligt att dra igång grillen, gå bort till hallonbusken, plocka två nävar bär och addera dem till drinkarna. Magiskt gott!
Alltid i Davids barskåp
Bourboun
Gin
Rom
Tequila
Apelsinlikör
Röd, söt vermouth
1 aperitif bitter – jag gillar Campari.
1 cocktail bitter – jag gillar Angostura bitter.
Bra att ha i baren
Skärbräda – så du kan skära fruktskivor etcetera.
Rena handdukar – så att du kan torka av händerna, eller ställa dina shakers på när du har diskat dem. Brukar gå åt ett antal.
En liten vass kniv.
Sugrör – ett måste när du serverar drinkar med mycket krossad is. Gillar du inte plast, så investera i några i metall.
En shaker – nej, det här är inte överkurs! Shakern är ditt viktigaste verktyg, den behövs för att drinken ska kylas, vattnas ur och bli luftigare i sin textur. Allt detta med hjälp av isen. Vill du inte köpa en shaker, så kan du använda en glasburk med lock.
Mått – för att du ska få en ärlig chans att experimentera fram smaker som du gillar, och för att du sedan ska kunna hålla en jämn och stabil kvalitet, så krävs det att du mäter upp dina ingredienser.
Förkläde – både för att skydda dina kläder från spill, men också för att se ett snäpp proffsigare ut.
Bygga, skaka, röra eller kasta
Här är några olika tekniker du kan använda när du mixar drinken.
Bygga. Att bygga en drink innebär att du häller valda ingredienser över is i ett högt glas. Som rom och cola.
Skaka. Häll alla ingredienser i en shaker, där de skakas runt – ibland med is och ibland utan. Vanlig teknik när drinken innehåller citrus, mejeri eller ägg.
Röra. Med hjälp av en sked rör du ihop ingredienserna med is, för att kyla och vattna drinken utan att få in luft.
Kasta. Du häller drinken från en shaker till en annan med lite höjd. 10–15 kast brukar vara lagom för att drinken ska vattnas ur och samtidigt bli luftig och fin.
David Kringlund
Ålder: 31.
Familj: Frun Rebecca, och sonen Billy, 3 månader.
Bor: Solna.
Gör: Dryckeskreatör, bartender och filmfotograf.
Aktuell med: Boken ”Hemmabaren.”