Baristans bästa tips för godare bryggkaffe

Publisert:
Baristan Mia Frögéli tipsar hur du får godare kaffe hemma.
Baristan Mia Frögéli tipsar hur du får godare kaffe hemma.

Hon är utnämnd ”Baristornas barista” och vet hur man gör Sveriges kanske godaste kaffe. Nu avslöjar Mia Frögéli sina knep för gott bryggkaffe hemma, vilken mjölk som är bäst – och om priset på kaffebryggaren verkligen spelar någon roll.

Cappuccinon är perfekt balanserad. Helt rätt temperatur. Doftar ljuvligt. Och toppas med en vackert och bubbelfritt skum – med latte-art i form av ett hjärta.

– Så här dricker jag helst mitt kaffe på morgonen, med dubbel espresso och lite men välskummad mjölk som inte gömmer kaffesmaken, säger baristan Mia Frögéli.

Hon började intressera sig för kaffe redan som 17-åring när hon läste om kaffebönornas spännande historia och ursprung på gymnasiet, och jobbade extra på kafé på kvällarna.

– I Sverige vill många bara ha ”en bryggkaffe tack!”. När jag flyttade till Australien efter gymnasiet blev jag så fascinerad över att att folk hade så specifika beställningar, som ”en 3/4 latte med mindre skum och exakt temperatur på mjölken”. Jag tror att det var där mitt riktiga nörderi tog fart, säger hon.

En perfekt kaffe med latte-art
En perfekt kaffe med latte-art
 Mia Frögéli är kaffeansvarig på Café Blom på Skeppsholmen i Stockholm.
Mia Frögéli är kaffeansvarig på Café Blom på Skeppsholmen i Stockholm.

”Kaffe är som vin”

I dag jobbar Mia Frögéli som kaffeansvarig på Café Blom på Skeppsholmen i Stockholm. Hon har vunnit utmärkelsen ”Baristornas barista” på Svenska Gastronomipriset 2022 och hyllats för sin noggrannhet och kaffekunskap.

– Kaffe är som vin. Det finns otroligt många olika smaker, sorter, rostningsgrad, bryggtekniker och nyanser att utforska. Jag vill att fler ska få upp ögonen för vilken fantastisk dryck det är och inte bara se det som en koffeinkälla man behöver på morgonen.

 • Så vad är din hemlighet till en riktigt god kaffe?

– Det finns lite olika knep för att göra godare kaffe. Det absolut viktigaste är att införskaffa färska bönor, det blir en otrolig skillnad på doft och smak.

Investera också i en våg och en kvarn och mal dina egna bönor. Det tar några minuter längre på morgonen, men är så värt det, lovar Mia.

– Det är som med peppar som man maler i en pepparkvarn, eller om man köper färdigmald. Det blir en helt annan upplevelse.

Måttet för det perfekta kaffet enligt Mia är:

 • 6 gram bönor per 1 deciliter vatten
 • 24 gram bönor för 4 dl vatten (24 gram bönor motsvarar ungefär en halv deciliter)

– Bor du som jag i ett ensamhushåll så kan brygga två deciliter vatten, alltså 12 gram bönor.

Ett annat tips är att skölja kaffefiltret innan du använder det. Filtret avger filtersmak som man får bort genom att skölja det lite snabbt.

Våga gärna välja ett ljusrostat kaffe nästa gång, i stället för det klassiskt mellan- eller mörkrostade.
Våga gärna välja ett ljusrostat kaffe nästa gång, i stället för det klassiskt mellan- eller mörkrostade.
 • Hur väljer man rätt kaffebönor?

– Brasilianska bönor ger chokladig och nötig smak. Bönor från Etiopien och Kenya är sötare. Mitt förslag är att gå till ett kafé och be att få smaka sig fram!

Våga gärna välja ett ljusrostat kaffe nästa gång, i stället för det klassiskt mellan- eller mörkrostade.

– Anledningen till att man har socker eller mjölk i kaffet är för att jämna ut beskan från mörkrostat kaffe. Väljer man ett ljusare kaffe är det enklare att skippa mjölken och känna noterna av till exempel choklad och hasselnöt.

 • Spelar kaffebryggaren någon roll?

– Ja, en dyrare bryggare har ofta speciella funktioner som reglerar vatten, tid och så vidare. Men man kan så klart få gott kaffe i de flesta bryggare.

 • Hur får man till det bästa mjölkskummet hemma?

– Det går att få till riktigt bra och fint skum hemma, utan proffsiga maskiner.

Ett knep är att hälla varm mjölk, max 65 grader, i en french press och skumma det genom att pressa ner filtret och dra upp det, upprepa tills du får upp ett önskat skum.

– En liten mjölkvisp som roterar fungerar också bra, knepet är att vispa strax under ytan för att få in luft.

 • Vilken mjölk är godast i kaffe?

– Mjölk med högre fettprocent binder bättre för att få till ett krämigt och lent skum, därför använder jag helst röd komjölk.

Mjölk med högre fettprocent gör det lättare att få ett krämigt och lent skum.
Mjölk med högre fettprocent gör det lättare att få ett krämigt och lent skum.
 • Är det en myt att man ska förvara kaffet i kylen?

– Jag tror faktiskt att det är en myt. Själv hade jag aldrig förvarat kaffe i kylen. Det ska bara förvaras torrt, svalt, mörkt och väl förslutet.

 • Har du märkt av några trender i kaffevärlden?

– Ljusare och fruktigare kaffe är inne nu. Generellt tror jag att folk är mer intresserade av smaker och kunskap om kaffe, vin och mat så jag tror att det kan bli mer trendigt att kunna sitt kaffe bättre.

Bryggmetoden dropover, där du själv på ett mer eller mindre snitsigt sätt häller hett vatten över malet kaffe, är också populärt. Ibland dyker det även upp nya kaffetrender på sociala medier som Tiktok.

– Nu är det till exempel jätteinne att blanda apelsinjuice med espresso. För något år sedan skulle man blanda socker och snabbkaffe för att göra ett speciellt skum.

 • Snabbkaffe säger du.. vad tycker du om det?

– Nej men gud, nej nej. Det går bort.

Baristans bästa tips för godare bryggkaffe
 Brasilianska bönor ger chokladig och nötig smak. Bönor från Etiopien och Kenya är sötare.
Brasilianska bönor ger chokladig och nötig smak. Bönor från Etiopien och Kenya är sötare.

Mia Frögéli

 • Ålder: 29 år
 • Yrke: Barista och kaffeansvarig på Café Blom i Stockholm.
 • Aktuell: Som vinnare av utmärkelsen ”Baristornas Barista” 2022.
 • Favoritkaffe: Flat white som är en dubbel espresso med lite mjölk. 
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.