Skålar för kungen – med whisky för 318 000 kr

Godare testar exklusiva drycken: ”Prisvärd, pigg och vital”

Publisert:

Skål för kungen!

När prins Charles kröns till kung Charles III på kan han fira sig själv med en dram av den exklusiva whisky som lanseras till minne av händelsen.

Det är en 74-årig Glen Grant, lika gammal som den blivande kungen själv. En flaska av whiskyn kommer att säljas på Systembolaget för 318 995 kronor. Aftonbladet Godare har testat.

– Prisvärd! Och förvånansvärt pigg och vital, säger whiskyexperten Henrik Aflodal uppskattande om 74-åringen.

Han är en av ett fåtal som fått testa några centiliter av de dyrbara dropparna.

– Här finns mättade toner av olorososherry från fatet den lagrats i och så gammelestrar som visar att den har många år på nacken samt en häftig ekdoft. I munnen tar den konfidenta kliv, som prins Charles själv! Det kommer en dånande sötbeska. Jag gillar det här, men eken från fatet är nästan övermäktig. Sedan syltiga sherrytoner från olorosofatet. Eftersmaken är fet och oljig med syrliga survedstoner och en mörk demerarasockrighet. Sedan vänder den och blir lättare och avslutar med fragrant rökelse.

Låter det här lockande har du chansen att köpa den enda flaskan som kommer till Sverige av de 281 som buteljerats från fatet. Den släpps på Systembolagets webb 25 maj och kostar 318 995 kronor.

– Det är ändå billigt med tanke på den höga åldern, säger Henrik Aflodal.

Destilleriet Glen Grant var ett av de större i Skottland 1948 då fatet fylldes med ny sprit och är så än i dag. Men det är whiskygrossisten Gordon & MacPhail som fyllt buteljerna och som står som producent.

Firman har en lång relation med prins Charles. Huvudkontoret ligger i Elgin i Skottland där prinsen vantrivdes svårt på internatskola i unga år. Enda ljuspunkten var enligt uppgift när Gordon & MacPhails gröna varubil kom med lördagsgodis till eleverna på skolan. (De fick nu inte whisky, Gordon & MacPhail handlade även med exotiska frukter och delikatesser.)

Om man vill fira kröningen med en dram, finns det något liknande kröningswhiskyn på systemet?

– Nej, tyvärr. För att de här gammelestrarna ska bildas krävs mer än 30 år i fatet. Den här whiskyn är alldeles unik, säger Henrik Aflodal.

Prins Charles kröns till kung Charles.
Prins Charles kröns till kung Charles.
Dyra droppar till Prins Charles kröning.
Dyra droppar till Prins Charles kröning.

Fakta om Glen Grant – 74-årig whisky

Namn: Glen Grant 1948 King Charles III Coronation, First Fill Sherry Cask, 74 Years Old, 50,4 procent.

Typ: Single malt Scotch whisky.

Ursprung: Speyside, Skottland.

Producent: Gordon & MacPhail

Destilleri: Glen Grant.y

Alkoholhalt: 50,4 procent.

Destillerad: 10 april 1948, kungens födelseår.

Buteljerad: 15 december 2022 – samma datum som kung Charles III:s döptes i Buckingham Palace Music room 1948.

Ålder: 74.

Årgång: 1948.

Lagring: På ekfat som tidigare innehållit olorososherry, First fill sherry butt, cask no 1365.

Råvara: Mältat korn.

Destillation: Dubbeldestillerad.

Rök: Även om whiskyn bör ha destillerats av delvis rökig malt, har röktonerna klingat av under de många åren i faten.

Antal flaskor totalt: 281.

Antal flaskor till Sverige: 1.

Säljstart: 25 maj, webblansering 10:00.

Pris: 318 995 kr

Den blivande kung Charles III är en hängiven whiskyentusiast. Men inresset kunde kostat honom livet.

Henrik Aflodal berättar:

Det var den 29 juni 1994 som Prinsen skulle besöka Laphroaig på ön Islay, som är ett av hans favoritdestillerier. Prinsen är en hängiven privatpilot och satt bakom spakarna på drottningens privata jet. När de lyfte från Aberdeen var det utmärkt flygväder, men när de kom ut mot kusten blev det sämre och på Islay var det full storm och regn. 

Prinsen försökte landa men missbedömde hastighet och landningsbanans längd. Planet gick av banan och ner i ett dike inför ett uppbåd av journalister och filmkameror. Flygplanet fick allvarliga skador och enligt utredarna och folk på plats kunde allt gått mycket illa. Prinsen hade tur. Efteråt när han besökte en skola i Bowmore kommenterade han händelsen med ”det var ingen krasch, men en sådan landning är något jag verkligen inte rekommenderar”. 

Prinsen var skakad av händelsen men passade på att fylla några whiskyfat innan RAF:s helikoptrar fick hämta hem honom och hans entourage på 10 personer.

Han är invald i Keepers of The Quaich, som är whiskybranschens allra innersta krets av hängivna yrkesmänniskor, han är språkligt intresserad och har tagit till sig gaeliska som är Skottlands uråldriga språk. 

Som många whiskyturister kunnat konstatera under sina destilleribesök är det också flera destillerier som stolt visar upp fat som prinsen har fyllt och låtit signera.

– Prisvärd! Och förvånansvärt pigg och vital, säger whiskyexperten Henrik Aflodal uppskattande om 74-åringen Glen Grant.
– Prisvärd! Och förvånansvärt pigg och vital, säger whiskyexperten Henrik Aflodal uppskattande om 74-åringen Glen Grant.

Dyraste whiskyn på Systembolaget

  • En 50-årig Macallan Red collection hägrar i beställningssortimentet för 520 000 kronor – men kan vara slut hos leverantör.
  • Den som vill ha något, i alla fall ursprungligen, rökigare kan köpa sig en 52-årig Bowmore från Islay för 371 577 pix.
  • Den dyraste whiskyn som hittills sålts på Systembolaget den 81-åriga Macallan ”The Reach”. En butelj från ett enda sherryfat kom till Sverige och såldes ifjol för 1,2 miljoner kronor.
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.